Το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τη βιομηχανία. Οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου εφαρμόζουν πρότυπα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τους. Η ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ παρουσιάζει τις δικές της εφαρμογές, οι οποίες εγγυώνται υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων που μπαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες καταστήματα και -μέσω αυτών- σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Το θέμα της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τη βιομηχανία. Οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου εφαρμόζουν πρότυπα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και διανομής τους. Η ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ παρουσιάζει τις δικές της εφαρμογές, οι οποίες εγγυώνται υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων που μπαίνουν καθημερινά σε χιλιάδες καταστήματα και -μέσω αυτών- σε χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασφάλειας (ΟΣΑ) για προϊόντα ανώτερης ποιότητας

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ασφάλειας της ΔΕΛΤΑ διασφαλίζει την ποιότητα του φρέσκου γάλακτος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τις φυτικές ζωοτροφές –που παράγει η ίδια η εταιρεία– και τις Φάρμες Νέας Γενιάς μέχρι την παστερίωση και τη διακίνηση.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας της πρώτης ύλης η ΔΕΛΤΑ έχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα της κτηνοτροφίας, ιδρύοντας πρότυπες μονάδες, μεταφέροντας τεχνολογία και τεχνογνωσία στους κτηνοτρόφους, διαθέτοντας ζωικό κεφάλαιο και ζωοτροφές με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και παρέχοντάς τους ακόμη και κτηνιατρικές υπηρεσίες. Στις Φάρμες Νέας Γενιάς της ΔΕΛΤΑ παράγεται άριστης ποιότητας πρώτη ύλη, σύμφωνα με τα αυστηρότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΔΕΛΤΑ εξασφαλίζει τις καλύτερες ράτσες αγελάδων, τις ιδανικότερες συνθήκες διατροφής και διαβίωσης των ζώων, πρότυπες συνθήκες υγιεινής, τεχνολογικό εξοπλισμό και άριστη εκπαίδευση των κτηνοτρόφων.

Ποιότητα και ασφάλεια – Φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ

Από τις Φάρμες Νέας Γενιάς το γάλα μεταφέρεται στις πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις της ΔΕΛΤΑ. Πρόκειται για το πιο μοντέρνο εργοστάσιο στην Ευρώπη, με τις πλέον ιδανικές συνθήκες υγιεινής και το μόνο σταθερό σύστημα ψύξης του γάλακτος στους 2ο C. Εδώ το γάλα υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία (γνωστή ως παστερίωση) στους 72ο – 79ο C, πράγμα που του επιτρέπει να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του στην ποσότητα που η φύση έχει προβλέψει.

Η ΔΕΛΤΑ, γνωρίζοντας τη σημασία της ψυκτικής αλυσίδας στην ποιοτική υπεροχή του φρέσκου γάλακτος, διατηρεί συνεχώς το γάλα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η ψυκτική αλυσίδα ξεκινά από τη στιγμή που το γάλα αρμέγεται. Η θερμοκρασία του πέφτει αυτόματα στους 2ο – 4ο C, που είναι ιδανικοί για ένα απόλυτα ασφαλές και υγιεινό Φρέσκο Γάλα Ανώτερης Ποιότητας. Επιπλέον σε κάθε συσκευασία υπάρχει αριθμός ταυτότητας, ο οποίος ανιχνεύει την προέλευση του γάλακτος από τις Φάρμες μέχρι και τη συσκευασία.

Ποιότητα και ασφάλεια – Ζωοτροφές

Η ΔΕΛΤΑ είναι η μόνη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που παράγει η ίδια τις ζωοτροφές με τις οποίες εφοδιάζει τους κτηνοτρόφους της στο εργοστάσιο ζωοτροφών της στο Σχηματάρι Αττικής. Συνεπώς έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου ολόκληρου του κυκλώματος, από την αγελάδα και τις ζωοτροφές μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Η διατροφή των αγελάδων στις μονάδες της ΔΕΛΤΑ γίνεται με βάση ζωοτροφές αποκλειστικά φυτικής προέλευσης, όπως ο σανός, το τριφύλλι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με την παράδοση δεκαετιών στη χώρα μας.

Φάρμες Νέας Γενιάς

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η άριστη υγεία, οι υγιεινές συνθήκες σταυλισμού σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, ο κατάλληλος αερισμός και φωτισμός, η άσκηση και η ηρεμία των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Με την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων σχετίζονται στενά η άρτια εκπαίδευση και η διαρκής ενημέρωση όλων όσων ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Έχοντας κατανοήσει απόλυτα τα παραπάνω γεγονότα και πιστεύοντας ότι «η ποιότητα διαμορφώνεται στη φάρμα», η ΔΕΛΤΑ εδώ και χρόνια ανέπτυξε ένα πλήρες σύστημα διασφάλισης της ποιότητας.

Στις φάρμες που συνεργάζονται με την εταιρεία, τις «Φάρμες Νέας Γενιάς», το σύστημα της ΔΕΛΤΑ καλύπτει:

  • την επιλογή και τον έλεγχο των ζωοτροφών, καθώς και τη σύνθεση των υπηρεσιών,
  • την εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού,
  • την πλήρη κτηνιατρική παρακολούθηση των αγελάδων, καθώς και την υγιεινή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού. Για τις αγελάδες τηρούνται γενεαλογικά στοιχεία καθώς και φάκελος αποδόσεων και υγείας.
  • τη συστηματική διενέργεια σεμιναρίων, συναντήσεων και εκπαιδευτικών ταξιδιών για τους κτηνοτρόφους και τα στελέχη της εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαλακτοπαραγωγής.

Όλη η δραστηριότητα υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό επιστημόνων και τεχνικών, καθώς και από κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, για τη συγκέντρωση, την ψύξη και τη μεταφορά του γάλακτος. Η αξιολόγηση όλων των ποιοτικών παραμέτρων και οι μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις πραγματοποιούνται στα Εργαστήρια Ποιοτικού Ελέγχου, που είναι εγκατεστημένα στους Σταθμούς Συλλογής του γάλακτος και στο εργοστάσιο.

Φάρμα ΔΕΛΤΑ Κομοτηνής

Μία ξεχωριστή Φάρμα ΔΕΛΤΑ Νέας Γενιάς λειτουργεί στο νομό Ροδόπης, 15 χλμ. δυτικά της Κομοτηνής και είναι εφάμιλλη των μονάδων των πιο προηγμένων γαλακτοπαραγωγικά χωρών. Εγκατεστημένη σε μία περιοχή ιδιαίτερα κατάλληλη για κτηνοτροφία, ανάμεσα σε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις στις οποίες καλλιεργούνται ζωοτροφές, διαθέτει εγκαταστάσεις δυναμικότητας 400 παραγωγικών ζώων, που καταλαμβάνουν έκταση 30 στρεμμάτων, με 200.000 τ.μ., για την άσκηση και την ελεύθερη βοσκή των ζώων.

Πρωταρχικός σκοπός της επένδυσης αυτής, που το ύψος της ανήλθε σε 500 εκατ. δρχ., είναι η παροχή εκπαίδευσης στους συνεργάτες αγελαδοτρόφους της ΔΕΛΤΑ από όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, η Φάρμα εκτός από τον καθαρά «παραγωγικό» της ρόλο επιτρέπει την πρακτική άσκηση φοιτητών κτηνιατρικής ή ζωοτεχνικής κατεύθυνσης, την οργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, την υποδοχή επισκεπτών καθώς και ξεναγήσεις. Ακόμη, στους χώρους της Φάρμας υλοποιούνται ερευνητικά προγράμματα και εκπονούνται διδακτορικές διατριβές.

Στο πλαίσιο του σεβασμού προς το περιβάλλον, εκτός από τις εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη διαχείριση και αξιοποίηση των αποβλήτων. Πράγματι, πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών, με τη μετατροπή τους σε λιπάσματα ή ενέργεια.