Μπορεί η μείωση προσωπικού να επιλέγεται ως μια τακτική κίνηση συγκράτησης ή και μείωσης του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, ωστόσο, πολλά κορυφαία διοικητικά στελέχη και διευθυντές ανθρώπινων πόρων έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στη διατήρηση των ταλαντούχων στελεχών, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά το ανθρώπινο κεφάλαιο της εταιρείας τους μετά το πέρας της οικονομικής ύφεσης. Αυτό το σημαντικό συμπέρασμα προκύπτει από την τρίτη από μία σειρά πέντε ερευνών της Deloitte.

«’Οταν αρχίσει η οικονομική ανάκαμψη, πολλά ταλαντούχα στελέχη θα αναζητήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα τμήματα ανθρώπινων πόρων και οι εταιρείες επιλογής και εξεύρεσης στελεχών θα πρέπει να προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα “τσουνάμι βιογραφικών”», δήλωσε ο κ. Νίκος Βασιλικιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για θέματα ανθρώπινου κεφαλαίου της Deloitte στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας: «Oι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν στη διατήρηση των ταλαντούχων στελεχών και να περιορίσουν τις εθελοντικές αποχωρήσεις, καθώς η απόδοση αυτών των στελεχών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη και στην ανταγωνιστικότητά τους. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό απαιτείται από την πλευρά τους σωστός σχεδιασμός και ποιότητα στη στρατηγική διαχείρισης ταλέντου».

Η έρευνα της Deloitte εξετάζει τον τρόπο, με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαφοροποιούν τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές τους σε θέματα διαχείρισης ταλέντου για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις οικονομικές προκλήσεις, καθώς και για να ξεπεράσουν τα εμπόδια προς την οικονομική ανάκαμψη. Ανάμεσα στα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • 65% των ερωτηθέντων ανησυχούν σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό ότι θα χάσουν μία ιδιαίτερα κρίσιμη μάζα ταλαντούχων στελεχών, όταν τελειώσει η ύφεση.
  • Τα στελέχη θεωρούν ότι οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των στελεχών προβλέπει αύξηση ή σημαντική αύξηση αποχωρήσεων στους εργαζόμενους που ανήκουν στη Γενιά Υ (κάτω των 30 ετών). Η Γενιά Χ (30-44 ετών) ακολουθεί με 46%, ενώ μόνο ένας στους τέσσερις προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση των αποχωρήσεων από τη γενιά των Baby Boomers (45-64 ετών) ή από τους βετεράνους (άνω των 65 ετών).
  • Η μείωση και η διαχείριση του κόστους εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια στρατηγική προτεραιότητα για το 56% των στελεχών. 
  • Παρά τα μέτρα για τη μείωση του κόστους, 47% των στελεχών σκοπεύει να προσλάβει περισσότερους ταλαντούχους εργαζόμενους για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής περιόδου. Αυτό το ποσοστό παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο (34%).