Υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και ηγέτες της πολιτικής εκφράζονται με αισιοδοξία για τον αντίκτυπο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης παρά τη δυσπιστία για την ετοιμότητα των οργανισμών, επιχειρηματικών ή μη, να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, σύμφωνα με διεθνή σχετική έρευνα της Deloitte.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.600 υψηλόβαθμων στελεχών από 19 χώρες, προκειμένου να διερευνηθεί η ετοιμότητα αξιοποίησης της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή της μίξης φυσικών και ψηφιακών τεχνολογιών (π.χ. η ανάλυση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία Internet of Things), προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων και άλλων συντελεστών της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ως προς τον κοινωνικό αντίκτυπό της η έρευνα έδειξε ότι τα στελέχη προσβλέπουν σε ένα πιο σταθερό μέλλον, με λιγότερες ανισότητες, όμως δεν εκφράζουν την ίδια αισιοδοξία για το ρόλο των φορέων τους και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνία στην εποχή της αλλαγής. Κατά το 87% δήλωσαν την αισιοδοξία τους ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική ισότητα και σταθερότητα, ενώ οι 2 στους 3 δήλωσαν την πεποίθησή τους ότι, στο πλαίσιό της, οι επιχειρήσεις θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στις κυβερνήσεις και άλλους σημαντικούς φορείς. Σε ποσοστό μικρότερο του 25% δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις τους μπορεί να επηρεάσουν σημαντικούς κοινωνικούς παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η βιωσιμότητα και η κοινωνική κινητικότητα.

Πάντως, τα στελέχη αναγνώρισαν πως δεν είναι προετοιμασμένα να αξιοποιήσουν τις αναμενόμενες αλλαγές, χωρίς τούτο, ωστόσο, να επηρεάζει τη στρατηγική τους προσέγγιση. Μόλις κατά το 30% εκφράστηκαν αισιόδοξα ως προς την ικανότητά τους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των οργανισμών και των επιχειρήσεών τους κατά τη διάρκεια των σχετικών αλλαγών, ενώ κατά το 14% εμφανίστηκαν βέβαιοι πως οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις αλλαγές. Επίσης, πολλά στελέχη φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε παραδοσιακούς τομείς αντί να εστιάζονται στην ανάπτυξη ταλέντων που προωθούν την καινοτομία και δημιουργούν αξία.

Η έρευνα έδειξε πως τα στελέχη πιστεύουν πως διαθέτουν το απαιτούμενο ταλέντο για να πετύχουν στο κύμα αλλαγής της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και θεωρούν πως κάνουν προσπάθειες για να προετοιμάσουν το εργατικό τους δυναμικό παρά το ότι η αξιολόγηση των ταλέντων βρίσκεται χαμηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων τους στη διαδικασία των προσλήψεων. Κατά το 25% δηλώνουν σιγουριά ότι το εργατικό δυναμικό διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες για τη μετάβαση στο μέλλον, ενώ κατά το 86% πιστεύουν πως κάνουν ό,τι μπορούν για τη δημιουργία του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος. Ωστόσο, οι απαντήσεις δείχνουν ότι τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού παραμένουν σε χαμηλή προτεραιότητα εκτός αυτού της αύξησης της αποδοτικότητάς του.

Η έρευνα έδειξε ότι τα στελέχη αντιλαμβάνονται πως πρέπει να επενδύσουν στην τεχνολογία για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, αν και δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις τους πλήρως τις προσφερόμενες ευκαιρίες, λόγω έλλειψης σαφούς στρατηγικής. Λίγοι πιστεύουν πως είναι ικανοί να δημιουργήσουν μια επιχειρησιακή επένδυση με έμφαση στην τεχνολογία, που θα καθορίσει την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, λόγω της έλλειψης κοινότητας απόψεων εντός των εταιρειών τους, της έλλειψη συνεργασίας με τους εξωτερικούς συνεργάτες και της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης στα σχετικά ζητήματα.