Ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη του δικτύου δικαιόχρησης με το σήμα My Market-Speedy ετοιμάζεται να κάνει το επιτελείο της Metro, έχοντας ήδη μελετήσει τα αρχικά αποτελέσματα από τη δράση του πρώτου πιλοτικού της καταστήματος franchising στην Αθήνα, στην Κυψέλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η εταιρεία προχωρά σε αρκετές αναπροσαρμογές του τρόπου λειτουργίας του. Σημειώνουμε ότι η διοίκησή του έχει ανατεθεί σε μέλη του προσωπικού της.
Oι εν λόγω αναπροσαρμογές αφορούν και ένα δεύτερο κατάστημα του ομώνυμου δικτύου, η εγκαινίαση της λειτουργίας του οποίου προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2022 υπό την ευθύνη ανεξάρτητου επιχειρηματία-συνεργάτη της εταιρείας. Ο στόχος αυτή τη φορά της Metro είναι να ανοίξει ένας νέος κύκλος μελέτης της λειτουργίας του νέου μοντέλου καταστήματος υπό συνθήκες κανονικότητας της δραστηριότητάς του, δηλαδή υπό τη διοίκηση ανεξάρτητου επιχειρηματία-συνεργάτη, ο οποίος δεν είναι φορέας εμπειριών των ανθρώπων της Metro, έχοντας τη σχετική ελευθερία κινήσεων που ορίζει η δικαιόχρηση. «Για την ώρα το «ψάχνουμε» ακόμα το μοντέλο franchise των My Market-Speedy, έχοντας ελπιδοφόρα στοιχεία στα χέρια μας από την πιλοτική του λειτουργία», δηλώνει στέλεχος της εταιρείας.

Υπενθυμίζουμε ότι τα My Market Speedy είναι έκτασης χώρου πωλήσεων 150-250τμ και σχεδιάζονται έτσι, ώστε να αποτελέσουν θύλακες εισροής εσόδων στην εταιρεία, καθώς θα εγκαθίστανται σε γειτονιές όπου δύσκολα μπορεί να στηθούν μεγάλα σούπερ μάρκετ. Θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, από τις 7 το πρωί έως τις 11:30 το βράδυ, επτά μέρες την εβδομάδα.

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες επέκτασης του δικτύου της Metro με νέα εταιρικά σούπερ μάρκετ, σημειώνουμε ότι ως το τέλος του 2021 θα έχει προσθέσει στο δίκτυο των My Market συνολικά πέντε καταστήματα. Τα τέσσερα εξ αυτών ήδη έχουν ήδη εγκαινιαστεί, ενώ το πέμπτο θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό έως το τέλος του έτους.

Σχέδια για το δεύτερο Best Value
Επίσης σημειώνουμε ότι η Metro έχει ήδη αρχίσει να αναζητεί τον χώρο, όπου θα εγκατασταθεί η δεύτερη μονάδα της cash & carry στην Κύπρο, με έδρα τη Λευκωσία. Η διοίκηση της αλυσίδας δηλώνει αισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία του τοπικού δικτύου χονδρικής, βασισμένη στα συμπεράσματα από τη δράση του πρώτου της cash & carry στην κυπριακή αγορά, που λειτουργεί υπό την επωνυμία «Best Value για Επιχειρηματίες». Όπως μάθαμε, το κατάστημα αναπτύσσει ταχύτατα τις πωλήσεις του, λόγω της ομαλοποίησης της ζωής στην Κύπρο, μετά τα lockdowns για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε συνδυασμό με την τόνωση της τουριστικής κίνησης το περασμένο καλοκαίρι. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι το «Best Value για Επιχειρηματίες» φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο της Metro για το 2021 προέβλεπε συνολικά επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ το 2020.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν την απόδοση του e-shop της Metro. Όπως δηλώνεται στο σελφ σέρβις, οι πωλήσεις του κινούνται ανοδικά, όμως δεν θα φθάσουν στο επίπεδο των περιόδων εφαρμογής των lockdowns, οπότε συμμετείχαν με μερίδιο 2,5% στις συνολικές πωλήσεις της εταιρείας. Σημειώνουμε ότι στην προ πανδημίας περίοδο το e-shop της Metro συμμετείχε με μερίδιο 0,5% στον εταιρικό τζίρο. Το 2021 αναμένεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό θα διαμορφωθεί στο 2% και το 2022 κάπως χαμηλότερα, ενόσω η εταιρεία σχεδιάζει το νέο κύκλο των επενδύσεών της σε δομές στήριξης της κατ’ οίκον διανομής των ηλεκτρονικών παραγγελιών.