Στη συγκέντρωση 11,8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία στοχεύει η δέσμη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, δηλαδή σε όσα έχασε μέσα σε ένα χρόνο το εμπόριο (λιανικό και χονδρικό) λόγω της αποχής των καταναλωτών από την αγορά. Ταυτόχρονα, με τη μέθοδο της αξιοποίησης ή εκποίησης ή όπως αλλιώς ονομαστεί, ετοιμάζεται η μεγάλη αγοραπωλησία του εθνικού πλούτου, με στόχο τα 50 δισ. ευρώ ως το 2015, που θα μπουν στις τσέπες δανειστών μας και μη.

Η χώρα μπήκε αισίως στον δεύτερο χρόνο της μ.Μ. (μετά Μνημόνιο) εποχής, με την επιχείρηση εσωτερικής υποτίμησης σε πλήρη εξέλιξη, την ανεργία να προχωρά με άλματα προς νέα –αδιανόητα πριν 2-3 χρόνια– ρεκόρ, την απελπισία να διακατέχει τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων και το «φως στο τούνελ» ακόμη ζητούμενο (ή μήπως ούτε καν ζητούμενο;).

Κάνοντας απολογισμό του ενός έτους υπό την τρόικα, η «Ελευθεροτυπία» σε σχετικό άρθρο της επισημαίνει ότι το βάρος του πακέτου, από τα 30 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, ήδη υπερτριπλασιάστηκε φθάνοντας τα 93,4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας). Στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 1% (βρισκόμαστε ακόμη στο 10,5% αντί του 8,1% που ήταν ο αρχικός στόχος και του 9,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή) και η συγκράτηση του χρέους στο 156,2% του ΑΕΠ το 2015.

Στη διάρκεια του πρώτου χρόνου μ.Μ., αποδείχθηκε ότι το πακέτο μέτρων που θα «έσωζε» την ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό ήταν. Κάθε τρίμηνο ο έλεγχος της τρόικας γεννούσε νέα μέτρα. Ήδη έκλεισε ο κύκλος του Δ’ Μνημονίου και οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα βάρη και του Ε’ Μνημονίου που φέρνει η νέα επίσκεψη της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα.

Πάλι μειώσεις εισοδημάτων και φόροι
Το 2010 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη των τελευταίων δεκαετιών σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση, από το -0,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους εκτινάχθηκε στο -6,6% το τέταρτο και έκλεισε στο -4,5% στο σύνολο του έτους. Τα μαντάτα για το 2011 δεν είναι καλύτερα, καθώς τρόικα και κυβέρνηση προσδοκούν απλώς να περιοριστεί η χασούρα στο -3% του ΑΕΠ, ενώ άλλες εκτιμήσεις επιμένουν για νέα πτώση που ίσως ξεπεράσει και πάλι το 4%.

Επιπλέον, το 2010 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 4,9%, οι επενδύσεις κατά 12,3%, το κατά κεφαλή ΑΕΠ από 20.782 σε 20.354 ευρώ, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε στο 14,8%. Ήδη, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 15,1% τον Ιανουάριο, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 760.000 άτομα, ενώ στους νέους η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτική, καθώς το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 37%, που σημαίνει ότι η ανεργία έχει αγκαλιάσει πάνω από το 1/3 των νέων μας.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήμα στα δημόσια ταμεία αποφάσισε να προχωρήσει στην «τακτοποίηση» 1.200.000 αυθαίρετων, κατά τη μέθοδο των ημιυπαίθριων, ευελπιστώντας ότι θα συγκεντρώσει περί τα 800 εκ. ευρώ. Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές έριδες στις τάξεις της κυβέρνησης, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις κατά της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, τόσο από «πράσινους» συνδικαλιστές όσο και από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές.

Το κυνήγι εσόδων για τους δανειστές, αλλά και για να αποκατασταθεί η «ευημερία των αριθμών», ανεβάζει τώρα στην κλίνη του Προκρούστη τις φορολογικές απαλλαγές, τα κοινωνικά επιδόματα και τις δαπάνες περίθαλψης, ενώ έρχονται και πάλι νέες αυξήσεις φόρων (εισοδήματος και ακινήτων) και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Στόχος η εξοικονόμηση 27 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2015. Σειρά έχουν τώρα οι φοροαπαλλαγές για τα «μεγάλα» εισοδήματα, ακόμη και το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά, οι επικουρικές συντάξεις, οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα, τα επιδόματα και βοηθήματα κλπ.

Αναφερόμενη στο «Εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τονίζει δεικτικά: «Χωρίς να θέλουμε να κρίνουμε τους εμπνευστές του τριετούς σχεδίου, τις συμβουλές του ΔΝΤ, τη μεθοδολογία του IRS και τις ιδέες της τρόικας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που απαιτείται είναι απλά μια ξεκάθαρη πολιτική βούληση εφαρμογής των νόμων, ώστε να συλληφθεί το παραεμπόριο και να παταχθεί η παραοικονομία, την οποία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 69 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος του Δημοσίου θα πρέπει να είναι η είσπραξη επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται…».


Εικόνα ζόφου
Εντυπωσιακά, αλλά και ενδεικτικά για τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, είναι τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΣΕΕ για τις επιδόσεις του εμπορίου το 2010. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων (χονδρικής και λιανικής) έφτασαν πέρσι τα 169,6 δισ. ευρώ από 181,6 δισ. που ήταν το 2009. Δηλαδή, το εμπόριο στο σύνολό του έχασε 12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 δισ. αφορούν στις πωλήσεις λιανικής.

Οι εξελίξεις στην αγορά, τονίζει η ΕΣΕΕ, είναι ζοφερές. Μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικό τούτου είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1.235 συμμορφώθηκαν.

Όμως, βάσει της εικόνας που παρουσίασε η αγορά τους πρώτους μήνες του 2011, ίσως σε λίγο πολλοί έμποροι θα θυμούνται με… νοσταλγία το 2010! Σύμφωνα με στοιχεία των εμπορικών συλλόγων, οι εκπτώσεις δεν κατάφεραν να θερμάνουν την αγορά, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Οι εκτιμήσεις των φορέων επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία αναφέρει πτώση πάνω από 10% του όγκου των λιανικών πωλήσεων τον περασμένο Φεβρουάριο. Όλοι οι δείκτες κινήθηκαν καθοδικά, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα, που κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 17,4%.

Αντίθετα, στα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού οι πωλήσεις μειώθηκαν σε όγκο κατά 23,5%, στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης κατά 14,9%, στα καλλυντικά κατά 14,7% κα. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα πλήττονται τα μικρά καταστήματα τροφίμων, με πτώση 18,4%, τη στιγμή που η μείωση στα σούπερ μάρκετ είναι πολύ χαμηλότερη (3,9%).

Υποτονικά κινήθηκε η αγορά και την πασχαλινή περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 15%, ποσοστό υπερδιπλάσιου του -7% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ:
• Ο τζίρος στα είδη διατροφής μειώθηκε κατά 11%, ενώ πέρσι είχε μειωθεί 5,5%.
• Στα οικιακά είδη η μείωση από -13% πέρσι έφθασε το -20% φέτος.
• Η ένδυση και υπόδηση κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση, από 11% πέρυσι στο 25% φέτος.
• Στα είδη δώρων και παραδοσιακών αγαθών (λαμπάδες, παιχνίδια κά) ο τζίρος μειώθηκε 10%.

Με αφορμή τη διαφαινόμενη στροφή των καταναλωτών προς τα μεγάλα καταστήματα, παρατηρητές της αγοράς τονίζουν ότι το 2010 η πορεία των εμπορικών κέντρων ήταν καλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς, καθώς η πτώση του τζίρου τους περιορίστηκε γύρω στο 10%, όταν η πτώση στο σύνολο της αγοράς ήταν τουλάχιστον δύο φορές υψηλότερη (πάνω από 20%).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο Τύπο, το Mall Athens, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής, εμφάνισε μείωση του τζίρου του κατά 10,5%, ενώ 12% μειώθηκε ο τζίρος του Mediterranean Cosmos του ίδιου ομίλου στη Θεσσαλονίκη.

Το Golden Hall ήταν το μόνο από τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda Development που παρουσίασε αύξηση τζίρου 2,5%, το οποίο όμως έχει την ιδιαιτερότητα να απευθύνεται σε ισχυρά οικονομικούς πελάτες. Το περασμένο φθινόπωρο στα εμπορικά κέντρα του ομίλου η κίνηση ήταν μειωμένη κατά 14%, ενώ για φέτος η διοίκηση ελπίζει ότι η πτώση των πωλήσεων και στα τρία εμπορικά κέντρα θα διαμορφωθεί στο -7%. Στάσιμες ήταν οι πωλήσεις του Athens Heart το 2010 παρότι η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 6%, ενώ εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του Avenue μειώθηκαν κατά 7%.


«Οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο»
«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να παρουσιάζει χαρακτηριστικά οικονομίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τονίζει το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο δημοσιοποίησε πρόσφατα τα ευρήματα της έρευνας για το Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτή του πρώτου τριμήνου του 2011, που πραγματοποιεί κάθε τρίμηνο σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα:
• Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 5,57% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 και μια πολύ σημαντική πτώση της τάξης του 18,37% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.
• Αντίστοιχα, ο Δείκτης Προσδοκώμενων Αλλαγών της προσωπικής οικονομικής κατάστασης παρουσίασε πτώση 6,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο και 19% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς 12 μήνες. Ο Δείκτης Προσδοκώμενης οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε μείωση 11% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ και ο αντίστοιχος δείκτης για την ανεργία κατέγραψε μείωση 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές του Οικονομικού Επιμελητηρίου και του OΠΑ τονίζουν ότι «η χώρα μας δεν ακολουθεί το σωστό δρόμο εξόδου από την κρίση. Αντιμετωπίζει συρρίκνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας. Την κρίση τη βιώνουν όλοι οι πολίτες, μα πιο πολύ οι νέοι που ολοένα και περισσότερο εντάσσονται στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων». Η φοροεισπρακτική και μη αναπτυξιακή πολιτική είναι εμφανές ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Το κόστος δανεισμού από το μνημόνιο είναι δυσβάστακτο και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό και σε αδυναμία εξυπηρέτησής του, επισημαίνουν. Και καταλήγουν: «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν πως οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο».