7.800 θέσεις εργασίας θα χαθούν, εφόσον το ΥΠΑΝ δεν αναμορφώσει τον νόμο που ρυθμίζει θέματα της αγοράς άρτου -μεταξύ των οποίων και του bake off-, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την 1/1/2008, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας άρτου. Δηλώνουν ότι, εφόσον ο νόμος εφαρμοσθεί ως έχει, θα προκαλέσει άμεσα 3.000 απολύσεις, καθήλωση των επενδύσεων και απώλεια 4.800 νέων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, στο οργανωμένο λιανεμπόριο και στα πρατήρια άρτου. Ο Σύνδεσμός τους ήδη έχει προσφύγει εκ νέου στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ζητώντας την αναμόρφωση του νέου νόμου, τουλάχιστον ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης του bake off.

Οπως διευκρινίζουν, εφόσον ο νόμος εφαρμοσθεί ως έχει, θα προκαλέσει άμεσα περίπου 3.000 απολύσεις, ενώ η αγορά θα παγώσει τα νέα της επενδυτικά πλάνα, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 4.800 νέων θέσεων εργασίας στους τομείς της βιομηχανίας, του οργανωμένου λιανεμπορίου και των πρατηρίων άρτου και αρτοσκευασμάτων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων, προκειμένου να αποτρέψει το “μοιραίο”, έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, ζητώντας την αναμόρφωση του νέου νόμου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τοις προϋποθέσεις διάθεσης στην αγορά του bake off.

“Φωτιές” σε επενδύσεις-απασχόληση

Ποιες είναι, όμως, οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα από την επιχειρηματική κοινότητα στον τομέα της προψηγμένης ζύμης, που κινδυνεύουν να απαξιωθούν;

Η βιομηχανία άρτου επένδυσε σε εγκαταστάσεις, γραμμές παραγωγής και μέσα διακίνησης των προϊόντων περίπου 90 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη σήμερα απασχολεί συνολικά 900 άτομα για την παραγωγή και διακίνηση της προψηγμένης ζύμης.

Ο κλάδος της οργανωμένης λιανικής επένδυσε περί τα 25 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, λειτουργώντας μέχρι τώρα 450 σημεία πώλησης bake off, τα οποία συνολικά υποστηρίζονται από προσωπικό 1.550 ατόμων.

Επίσης, όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά των πρατηρίων και των ελεύθερων καταστημάτων διάθεσης προϊόντων άρτου και αρτοσκευασμάτων έχουν επενδύσει συνολικά κεφάλαια αξίας 64 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω αγορά απασχολούνται περί τα 5.000 άτομα (εκ των οποίων περίπου τα 700 ασχολούνται με το bake off) και, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ανά την επικράτεια λειτουργούν 15.000 πρατήρια εκ των οποίων τα 7.000 στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου έχει συνυπογράψει την καταγγελία που υποβλήθηκε στην ΕΕ σε βάρος του Υπ. Ανάπτυξης και της ελληνικής κυβέρνησης.

Εν αναμονή επενδύσεις

Πάντως, οι επιχειρήσεις παραμένουν σε ετοιμότητα, ώστε να προβούν και σε νέες επενδύσεις, στον βαθμό που τελικά η αγορά θα απελευθερωθεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αρτοποιητικών Μονάδων, οι βιομηχανίες άρτου είναι διατεθειμένες να επενδύσουν κεφάλαια αξίας 45 εκατ. ευρώ για την επέκταση των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων, αλλά και για το λανσάρισμα στην αγορά νέων καινοτόμων προϊόντων bake off. Στο πλαίσιο αυτό έχουν σχεδιασθεί περί τις 400 νέες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προετοιμάζονται για επενδύσεις αξίας 13 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναδιοργανώσουν τις εγκαταστάσεις τους με τρόπο, ώστε να μπορούν να διαθέσουν με ασφάλεια το bake off στο καταναλωτικό κοινό. Υπολογίζεται ότι στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου θα δημιουργηθούν 900 νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, στα πρατήρια άρτου και εν γένει στα ελεύθερα καταστήματα της σχετικής αγοράς εκτιμάται ότι οι νέες επενδύσεις θα ανέλθουν στα 48 εκατ. ευρώ, ενώ στον κλάδο θα απασχοληθούν ακόμη 3.500 άτομα.