Την ευκαιρία μιας δεύτερης εργάσιμης Κυριακής στις γιορτές των Χριστουγέννων ζητούν οι έμποροι, προκαλώντας της αμηχανία του υπουργείου Ανάπτυξης και την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, ο οποίος δήλωσε στον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχο, την κάθετη αντίθεση των υπαλλήλων στην αύξηση του αριθμού των εργάσιμων Κυριακών. Εντύπωση δημιουργεί, πάντως, το γεγονός ότι ο υφυπουργός δεν απέκλεισε ρητά την πιθανότητα προώθησης εκ μέρους του σχετικής νομοθετικής παρέμβασης υπέρ των εμπόρων, αλλά "έδωσε πάσα" στην αγορά να αναλάβει αυτή την επίσημη πρωτοβουλία ανοίγματος του θέματος, με εκείνον διαιτητή.

Η πρόταση των εμπόρων προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις: Αμηχανία εκ μέρους του υπουργείου και έντονη αντίδραση εκ μέρους των εμποροϋπαλλήλων. Μάλιστα, οι δεύτεροι, με μια δυναμική ομάδα εκπροσώπων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών, υπέβαλαν στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Γ. Βλάχου, τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην αύξηση του αριθμού των εργάσιμων Κυριακών.

Επ’ αυτού ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής οι έμποροι δεν έχουν υποβάλει επισήμως την πρότασή τους για δεύτερη εργάσιμη Κυριακή κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ διευκρίνισε ότι, εφόσον τελικά υπάρξει διάλογος επί του θέματος, θα αναλάβει ρόλο διαιτητή.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός όχι μόνο δεν απέκλεισε την πιθανότητα προώθησης εκ μέρους του σχετικής νομοθετικής παρέμβασης υπέρ των εμπόρων, αλλά “έδωσε πάσα” στην αγορά να αναλάβει αυτή επισήμως την πρωτοβουλία ανοίγματος του θέματος.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον, κυρίως εφόσον τελικά ο κ. Βλάχος αποφασίσει να παρέμβει νομοθετικά, αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να “ανοίξει η όρεξη” των εμπόρων για περαιτέρω διεύρυνση του μέτρου.