Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο Radisson Blu Park Hotel η τελετή της απονομής των Dairy Innovation Awards 2023 από την BOUSSIAS events, που αποσκοπούν στην ανάδειξη και την επιβράβευση της ποιότητας και της καινοτομίας στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως αυτή εκφράζεται από τη δημιουργία και την εισαγωγή νέων προϊόντων, το R&D, την παραγωγή, τη συσκευασία και το μάρκετινγκ.
Περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη γιόρτασαν την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εταιρειών, που είτε παράγουν κι εμπορεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα, είτε διαθέτουν εξοπλισμό και επαγγελματικές λύσεις γαλακτοπωλείου-τυροκομείου, είτε παρέχουν υπηρεσίες logistics στον κλάδο, έχοντας να επιδείξουν καινοτόμες πρακτικές.
Δέλτα Τρόφιμα: Dairy Company of The Year
Διακρίθηκαν οκτώ επιχειρήσεις σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων: BizTEC, G-Logic AE, Inox Design Kateris SA, Lidl Hellas & Σία ΟΕ, Μικ3 ΑΕ-ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, Δέλτα Τρόφιμα, Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος και Υιοί Αντωνίου Φραγκιαδάκη. Το Platinum Βραβείο κέρδισαν η Δέλτα Τρόφιμα με τις υποψηφιότητες Vitaline Pudding στα γαλακτοκομικά και «Στο Milko Σου»-New Campaign στο μάρκετινγκ και τις υπηρεσίες και η Inox Design Kateris SA στον εξοπλισμό και για την υποψηφιότητα «Πλήρεις Αυτοματοποιημένες Λύσεις Βιομηχανικής μονάδας» στην ενότητα της καινοτομίας στην βιομηχανία. Στο πλαίσιο των Grand Awards, η Inox Design Kateris αναδείχθηκε Supplier of The Year και η Δέλτα Τρόφιμα Dairy Company of The Year.
Τη βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor-Author, Co-Founder Wellness Project της BOUSSIAS events, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν εξέχουσα θέση στις διατροφικές μας συνήθειες και την κουλτούρα μας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, συμβάλλουν στην μακροζωία. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ως παραδοσιακό κομμάτι της ανθρώπινης διατροφής είναι μέρος μιας αγοράς, που αντιμετωπίζει διαρκώς σημαντικές προκλήσεις»
Inox Design Kateris: Supplier of The Year
Μιλώντας ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Dairy Innovation Awards 2023 η κ. Ευσταθία Τσάκαλη, επίκουρη καθηγήτρια Τεχνολογίας Γάλακτος στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι «ο ιδιαιτέρως ανεπτυγμένος τομέας του γάλακτος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικά και σύνθετα προβλήματα. Από την έλλειψη πόρων ως το αυξημένο κόστος παραγωγής και την επακόλουθη αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, ο τομέας του γάλακτος καλείται να διατηρήσει την προτίμηση των καταναλωτών στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ταυτόχρονα πρέπει να αναπτύξει και να υπηρετήσει βιώσιμες στρατηγικές λειτουργίας και ανάπτυξης.
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν σημαντική θέση στη ζωή μας και λόγω της θρεπτικής τους αξίας και λόγω της συνεισφοράς τους στην ελληνική οικονομία. Τα Dairy Innovation Awards επιβραβεύουν αξιόλογες προσπάθειες των επιχειρήσεων του κλάδου και ενισχύουν την προβολή του. Μέσω των υποψηφιοτήτων, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις προσπάθειες για στήριξη και πρόοδο της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και φρέσκες καινοτόμες ιδέες».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), τόνισε ότι «μια επιπλέον πρόκληση για τον κλάδο είναι η κάλυψη της υπερβολικά αυξημένης ζήτησης γαλακτοκομικών τους μήνες της τουριστικής περιόδου. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών καταναλώνουν κυρίως εισαγόμενα κρέατα, γαλακτοκομικά και κατεψυγμένα προϊόντα. Υπάρχει, λοιπόν, ισχυρό πεδίο ανάπτυξης των ντόπιων διατροφικών προτάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές επιλογές, που μπορούν να συμβάλλουν στην εθνική οικονομία. Η καινοτομία αποτελεί διαχρονικά το εργαλείο της προόδου για την αντιμετώπιση των αρνητικών συγκυριών. Αποτελεί δε ασφαλή διάδρομο προς το μέλλον, μειώνοντας τις επιπτώσεις σε διαχειρίσιμα επίπεδα». Επίσης, υπογράμμισε ότι η μείωση της κατανάλωσης πόρων και του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος «παραμένουν πρόκληση για τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά».
Τιμητικό βραβείο παρέλαβε η κ. Δήμητρα Χούχουλα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων-Ποτών για την εφαρμογή μοριακών τεχνικών στον τομέα του γάλακτος και ο καθηγητής Εμμανουήλ Ανυφαντάκης, για την προσφορά του στην προώθηση της ελληνικής γαλακτοκομίας.
Τα Dairy Innovation Awards 2023 πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα των ΠΕTΕΤ και Greek Cold Storage & Logistics Association (GCSLA).