Καινοτομία, νέες ιδέες, επιμονή και δέσμευση στη διαρκή βελτίωση των γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν τα στοιχεία εκείνα που επιβραβεύτηκαν στην πρώτη διοργάνωση των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ, μια πρωτοβουλία της BOUSSIAS. Η τελετή απονομής έγινε στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, στην οποία διακρίθηκαν συνολικά έντεκα εταιρείες του σχετικού κλάδου.

Tα Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ διοργανώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με όραμα την ανάδειξη των καινοτομιών του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως εκδηλώνονται μέσω της δημιουργίας και εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά, της έρευνας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων αλλά και της διαρκούς βελτίωσης των ήδη υπαρχόντων, των εξελίξεων της παραγωγικής διαδικασίας, των επενδύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου στη συσκευασία και το μάρκετινγκ. Οι εταιρείες που διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν βραβευόμενες, προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δηλαδή από την παραγωγή και εμπορεία των γαλακτοκομικών προϊόντων, την προμήθεια εξοπλισμού και τεχνολογικών επαγγελματικών λύσεων για το γαλακτοπωλείο και το τυροκομείο, τα logistics και την παροχή άλλων υπηρεσιών σε κάθε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής του γάλακτος και των προϊόντων του.
Ειδικότερα, βραβεία απέσπασαν οι εταιρείες G-Logic SA, INOX Design Kateris SA, Milkplan ΑΕ, NetPlanet – Athina, Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ΜΙΚ3 ΑΕ, Μαρούλης Διον. Βασίλειος-Megacool, Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ, Στάμου Παραδοσιακά Προϊόντα Γάλακτος και Υιοί Αντωνίου Φραγκιαδάκη και Σία ΟΕ.

Μεγάλος χορηγός η Δέλτα
Μεγάλος χορηγός των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ ήταν η εταιρεία Δέλτα Τρόφιμα. Ο κ. Κώστας Θεοχάρης, chief operations officer της εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Η Δέλτα αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ανάδειξη πρωτοβουλιών του κλάδου των γαλακτοκομικών που συνδέονται με την καινοτομία, την ασφάλεια και την ποιότητα στην παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη, όπως και στην προβολή των προϊόντων, προχώρησε στη χορηγία των φετινών Dairy Awards. Πιστεύουμε ότι ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα χρήζει αναγνώρισης και επιβράβευσης, ιδιαίτερα σήμερα που οι επικρατούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και σε κάποιες περιπτώσεις αντίξοες.

Η ανάδειξη τέτοιων πρωτοβουλιών μας ενθαρρύνουν και ταυτόχρονα καλλιεργούν την άμιλλα μεταξύ όλων των εταιρειών του κλάδου μας, συμβάλλοντας στην εξέλιξή του και την ανάδειξή του ως ενός από τους πλέον σημαντικούς των τροφίμων-ποτών, καθώς στηρίζει τόσο τον πρωτογενή τομέα όσο και τον δευτερογενή, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Χαιρετίζουμε το εγχείρημα της Boussias, η οποία έχει μακρά ιστορία στην ανάδειξη των επιτευγμάτων του ιδιωτικού τομέα, ευχόμενοι να συνεχίσουν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες, που αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε ο κλάδος των γαλακτοκομικών στην Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι βιώσιμος και χρήσιμος σε όλες τις ελληνικές οικογένειες».

Κορυφαίες διακρίσεις
Στη διοργάνωση των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ η εταιρεία Στάμου Παραδοσιακά Προϊόντα Γάλακτος αναδείχθηκε Brand of the Υear, η εταιρεία Δέλτα Τρόφιμα αναδείχθηκε Company of the Year, ενώ η εταιρεία INOX Design Kateris SA απέσπασε τη διάκριση Supplier of the Year.

Ο κ. Θεοχάρης είπε σχετικά με την ανάδειξη της Δέλτα ως Company of the Year: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να παραλαμβάνω εκ μέρους της Δέλτα και όλης της ομάδας μας το βραβείο Company of the Υear, το οποίο αποτελεί επιστέγασμα μιας συλλογικής, μακράς και συνεχούς προσπάθειας όλων των ανθρώπων της εταιρείας να δημιουργούν καθημερινά προϊόντα απαράμιλλης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας και σούπερ γεύσης. Η Δέλτα επί εβδομήντα χρόνια διαμορφώνει τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα μας, έχοντας συνδέσει το όνομά της με την καινοτομία και την πρωτοπορία. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία μας στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους καταναλωτές, δημιουργώντας με τις δραστηριότητές της αξία για όλους. Είμαστε λοιπόν πολύ υπερήφανοι για αυτό το βραβείο. Με αίσθημα ευθύνης δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να καινοτομούμε, να πρωτοπορούμε και να δημιουργούμε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές».

H κ. Άννα Κυδωνάκη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Στάμου, δήλωσε σχετικά με τη διάκριση: «Καθένα παραδοσιακό προϊόν Στάμου κουβαλάει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας, αξίες που βασίζονται σε παλιές ελληνικές συνταγές παρασκευής προϊόντων πάντα με φρέσκο ελληνικό γάλα ημέρας, η χρήση του οποίου δεν υπερβαίνει τις 24 ώρες από το άρμεγμα, με αγνές πρώτες ύλες, ποιότητα και φυσικά με το μεράκι, την τέχνη, την υπομονή και την επιμονή του μικρού παραγωγού. Ακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, διατηρώντας όμως τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής των προϊόντων μας. Η δέσμευσή μας είναι να γινόμαστε κάθε ημέρα καλύτεροι, εκδηλώνοντας έμπρακτα το σεβασμό μας στον καταναλωτή, και να προσφέρουμε πάντα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και απαράμιλλης ποιότητας».

Εκ μέρους της INOX Design Kateris SA, που αναδείχθηκε Supplier of the Year, ο κ. Ιωάννης Κατέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, τόνισε: «Η βράβευση της εταιρείας μας με το βραβείο Supplier of the Year αντικατοπτρίζει τις ξεχωριστές επιδόσεις, την ικανοποίηση των αναγκών της γαλακτοκομικής και τυροκομικής βιομηχανίας με προϊόντα εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, την τεχνολογική ευελιξία και τις αξιόπιστες ολοκληρωμένες λύσεις παραγωγής και υποστήριξης. Η εταιρεία μας βαδίζει σταθερά στον δρόμο των τεχνολογικών αλλαγών και της ποιοτικής αναβάθμισης, παρέχοντας after-sales support και service που προσδίδουν ουσιαστικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Με το βλέμμα στραμμένο στις προσδοκίες των επιχειρηματιών τυροκόμων, αντιμετωπίζουμε τις νέες προκλήσεις, προωθώντας περαιτέρω τα επιτεύγματα μας και ανοίγοντας τον δρόμο για νέες τεχνολογικά αναβαθμισμένες λύσεις».

Τρία platinum βραβεία
Κατακτώντας την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων που διαγωνίστηκαν σε κάθε ενότητα των βραβείων, platinum βραβεία κατέκτησαν οι εταιρείες Στάμου Παραδοσιακά Προϊόντα στην ενότητα «Καινοτομία στα Γαλακτοκομικά Προϊόντα», Δέλτα Τρόφιμα στην ενότητα «Καινοτομία στο Μάρκετινγκ και τις Υπηρεσίες» και η INOX Design Kateris SA στην ενότητα «Καινοτομία στον Εξοπλισμό».

«Προσπάθειες για εξέλιξη, φρέσκες ιδέες και καινοτομία»
Η κ. Ευσταθία Τσάκαλη, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ, Επίκουρη Καθηγήτρια Τεχνολογίας Γάλακτος στο ΠΑΔΑ, τόνισε στον χαιρετισμό της: «Τα Dairy Awards αποτελούν μια καινούργια πρωτοβουλία που έρχεται να επιβραβεύσει αξιόλογες προσπάθειες των επαγγελματιών του γάλακτος και να ενισχύσει την προβολή του κλάδου. Η σημασία τους είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς εισάγονται σε μια δύσκολη εποχή για τον κλάδο, με πολλά και σύνθετα προβλήματα, γνωστά σε όλους μας. Εξετάζοντας όλες τις υποψηφιότητες, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά τις προσπάθειες για τη στήριξη και την εξέλιξη της αγοράς των γαλακτοκομικών, με φρέσκες ιδέες και καινοτομίες. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες και να συγχαρώ ιδιαίτερα αυτούς που διακρίθηκαν».

«Η έρευνα και καινοτομία στο επίκεντρο της βιομηχανίας τροφίμων»
Χαιρετισμό στη διάρκεια της τελετής απονομής απηύθυνε o κ. Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, o οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Μέσω των βραβείων Dairy Awards, που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, δίνεται η δυνατότητα να προβληθούν οι νέες τάσεις στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και τους συνεργαζόμενους κλάδους δραστηριοτήτων που τον στηρίζουν, και να βραβευθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες και υψηλής ποιότητας προϊόντα. Η έρευνα και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης της βιομηχανίας ειδών διατροφής και αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψήφιους, το πλήθος των οποίων δείχνει τη δυναμική του ελληνικού επιχειρείν».

«Νέοι πόροι και στρατηγικός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα»
Κατά τον χαιρετισμό της η κ. Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor-Author, Co-Founder Wellness Project της BOUSSIAS, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων στην χώρα μας κατέχει σημαντική θέση στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, καθώς περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ειδών διατροφής της χώρας, όπως επίσης και σημαντικό αριθμό μικρών παραγωγικών επιχειρήσεων επώνυμων προϊόντων αλλά και private label σε όλο το εύρος των γαλακτοκομικών, το μερίδιο των οποίων στη λιανική αγορά ενισχύεται περαιτέρω. Εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων η αγορά αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη της δημιουργίας νέων πόρων και της εκπόνησης στρατηγικών για την επόμενη ημέρα του κλάδου».

Η τελετή των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ ολοκληρώθηκε με την απονομή του τιμητικού βραβείου στον κ. Χρήστο Κεχαγιά, ομότιμο καθηγητή, για τη συνεισφορά του στην προώθηση της γαλακτοκομίας την Ελλάδα.

Τα Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του GCSLA (Greek Cold Storage & Logistics Association).
Media Partners των Dairy Awards 2022 powered by ΔΕΛΤΑ ήταν τα Meat Place Magazine, Dairy News, MDF expo, The Grill Magazine και Supply Chain & Logistics Magazine.