Υπό το πρίσμα των προβληματισμών που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις προοπτικές που διαγράφονται για τις επενδύσεις πληροφορικής στο ελληνικό λιανεμπόριο, η κα. Δήμητρα Ντάρδα, διευθύντρια της εμπορικής διεύθυνσης Small & MidMarket Solutions & Partners της Microsoft Ελλάς, δίνει τις δικές της απαντήσεις στις ερωτήσεις που της υποβάλαμε.

Retail Technology: Πιστεύετε ότι θα επηρεαστούν οι επενδύσεις πληροφορικής που ήταν προγραμματισμένες από τις επιχειρήσεις -ιδιαίτερα στον χώρο του retail- οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κάτι που ενδεχομένως θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση ή την αναβολή κάποιων projects, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης ή της αρχικής υλοποίησης;

Δήμητρα Ντάρδα: Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή την περίοδο επικρατεί μια έντονη αβεβαιότητα και προβληματισμός, που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη συγκράτηση των επενδύσεων. Από την άλλη μεριά, όμως, όπως και σε περιόδους ευημερίας, έτσι και σε περιόδους κρίσης κάθε απόφαση για αύξηση ή μείωση των επενδύσεων πρέπει να αποτελεί συνειδητή στρατηγική απόφαση. ‘Οσοι εστιάσουν αποκλειστικά και μόνο στην διαχείριση του bottom line και δεν αντιληφθούν ή δεν αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται θα είναι και οι “χαμένοι” μετά την κρίση, από άποψη μεριδίων αγοράς, αλλά και γενικότερης επιχειρηματικής τοποθέτησης. Οι εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους οφείλουν να συνεχίσουν να επενδύουν στην καινοτομία, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση που διαφαίνεται.

Ιδιαίτερα στον χώρο του λιανεμπορίου, όπου υπάρχει έντονος και συνεχής ανταγωνισμός, τα προγραμματισμένα έργα πληροφορικής έχουν επιλεγεί για να υλοποιηθούν με στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και όχι μόνο για τον έλεγχο των εξόδων και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Σε συζητήσεις με πελάτες μας από τον συγκεκριμένο χώρο παρατηρούμε ότι η ανάγκη για εκμετάλλευση των σύγχρονων τεχνολογιών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, καθώς οι πελάτες είναι εκείνοι που ανυπομονούν να θέσουν σε εφαρμογή τα νέα συστήματά τους.
Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εκμετάλλευση της τεχνολογίας στη χώρα μας δεν ακολουθεί τους ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνουν άλλες παρεμφερείς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λειτουργούν με στοιχειώδη εφαρμογή εμπορο-λογισμικού και κάποιων εφαρμογών γραφείου και να έχουν πολύ περιορισμένα budget για επενδύσεις σε τεχνολογία. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν και πολύ λίγες δαπάνες να περικόψουν.

RT: Με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας από άλλες παρόμοιες περιόδους, που χαρακτηρίζονταν από αρνητικούς οικονομικούς δείκτες και αντίστοιχη “ψυχολογία”, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το εύρος των επιπτώσεων στην εγχώρια αγορά των λύσεων πληροφορικής για επιχειρήσεις; Ποιοι είναι οι περισσότερο ευάλωτοι σε αναβολές ή ακυρώσεις σχετικών επενδύσεων κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, αλλά και ποια τα περισσότερο επισφαλή projects;

Δ. Ν.: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις των αναλυτών, οι δαπάνες για είδη πληροφορικής θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2009, αλλά με πιο αργό ρυθμό. Αυτό συμβαίνει διότι η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην λειτουργία των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στην οικονομία μας γενικότερα. Κλάδοι μη κορεσμένοι και με λιγότερο ανταγωνισμό είναι εκείνοι που θα έχουν τη πολυτέλεια να αναβάλουν κάποια έργα, για να διαχειριστούν καλύτερα τα λειτουργικά κόστη τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο έντονος ανταγωνισμός διακρίνει τους περισσότερους κλάδους, δεν θα έβλεπα κινήσεις ακύρωσης ή αναβολής επενδύσεων, αλλά περισσότερο μετατόπιση αυτών, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες θα κινηθούν προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη διαφήμιση στον κυβερνοχώρο. Επίσης, οι προμήθειες αναβάθμισης hardware θα μπορούσαν να καθυστερήσουν, στην περίπτωση που βρεθούν λύσεις λογισμικού που εκμεταλλεύονται καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, όπως οι τεχνολογίες virtualization. Αρκετές θα είναι και οι εταιρείες που θα επιλέξουν λύσεις hosting ή ενοικίαση εξοπλισμού λογισμικού ή hardware, αντί να προβούν εξ ολοκλήρου σε νέα προμήθεια, με στόχο να μεταφέρουν CAPEX (λειτουργικά έξοδα) σε OPEX (επενδύσεις). Τέλος, έργα μεγάλης διάρκειας και υψηλών απαιτήσεων σε customization διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναβολής. Αντίθετα, οι εταιρείες θα εστιάσουν σε ευέλικτες λύσεις και τεχνολογίες ΕRP & CRM που θα μπορούν να λειτουργήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά καλύπτοντας τις ανάγκες του κλάδου.

RT: Προβλέπετε μήπως ότι παράλληλα θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα είδη επενδύσεων στην πληροφορική, τα οποία ενδεχομένως θα ωφεληθούν από την τρέχουσα συγκυρία, καθώς η υιοθέτησή τους υπόσχεται τη δραστική μείωση κάποιων από τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης;

Δ. Ν.: Είναι αλήθεια πως τεχνολογίες και λύσεις, όπως το virtualization, το unified communication και το CRM, θα αξιολογηθούν πολύ πιο προσεκτικά σχετικά με τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν. ‘Ετσι, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονασμός ή υποκατάστατο σε καιρούς ευημερίας, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται πιθανόν να θεωρηθεί εργαλείο ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επίσης, η στρατηγική επιλογή λιγότερων προμηθευτών που καλύπτουν τις ανάγκες περισσότερων πεδίων θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό κόστος λειτουργίας.

RT: Πιστεύετε -και επομένως προσπαθείτε να πείσετε και τους πελάτες σας- ότι ένα καλοσχεδιασμένο -ως προς τις παραμέτρους υλοποίησης, αλλά και τους επιχειρηματικούς στόχους που θέτει- project υλοποίησης και λειτουργίας ενός πληροφοριακού συστήματος είναι πράγματι μια παραγωγική επένδυση, η οποία θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση με αποτελεσματικό τρόπο;

Δ. Ν.: Υπό το πρίσμα των ιδιαίτερων συνθηκών που ζούμε, επισημαίνουμε στους πελάτες μας ότι ενδεχομένως το λογισμικό ή οι υπηρεσίες που ήδη χρησιμοποιούν να έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που αξιοποιεί η επιχείρησή τους σήμερα. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες των επενδύσεών τους. Για παράδειγμα, η χρήση των τελευταίων εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων Windows και Windows Servers προσφέρουν αισθητή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται από το hardware. Επιπλέον, πολλοί πελάτες μας έχουν συμβόλαιο Microsoft Software Assurance που τους παρέχει νέες εκδόσεις και υπηρεσίες συντήρησης, αλλά παρόλα αυτά δεν εκμεταλλεύονται μία σειρά από επιπρόσθετα οφέλη, όπως τα training vouchers, τις άδειες λογισμικού για το σπίτι των υπάλληλων κά. Αντίστοιχα με τις λύσειs Microsoft Unified Communication, μπορούν να μειωθούν τα ταξίδια και τα κόστη επικοινωνίας αισθητά, ενώ σημαντική μείωση του κόστους θα μπορούσε να φέρει και η χρήση του Microsoft System Center που βελτιστοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης των datacenters, καθώς και η υιοθέτηση της τεχνολογίας virtualization, Windows Server Hyper-V, που μειώνει τις αυξημένες ανάγκες σε hardware servers.

RT: Αν, παρά τις διορθωτικές κινήσεις που επιχειρούνται από διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές, οι εξελίξεις δεν ακολουθήσουν τις ελπίδες για ανάκαμψη, κατά πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί η πορεία της δικής σας επιχείρησης είτε λόγω ακύρωσης ή συμπίεσης έργων είτε λόγω αρνητικών επιπτώσεων στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας σας;

Δ. Ν.: Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ήταν θετικά, όπως επίσης και οι προβλέψεις που κινήθηκαν σε θετική κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί ποια θα είναι η εξέλιξη της κρίσης, και τι τελικά θα συμβεί. Η Microsoft παραμένει μία από τις εταιρείες που επενδύουν σημαντικά κεφάλαια σε έρευνα και ανάπτυξη (την προηγούμενη χρονιά οι επενδύσεις σε R&D έφτασαν στα 8,2 δισ. δολάρια) και δεν σκοπεύει να μειώσει τις επενδύσεις της προς αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προϊόντα και υπηρεσίες, που εξυπηρετούν τους πελάτες και συνεργάτες μας, στους οποίους επικεντρώνουμε και όλο το ενδιαφέρον μας. Προτεραιότητα, λοιπόν, για την Microsoft έχει να κατανοήσουμε το μέγεθος και τις διαστάσεις της παρούσας κρίσης και να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό την τεχνολογία, ώστε να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους με επιτυχία στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Διαβάστε τι απάντησαν στα παραπάνω ερωτήματα άλλα κορυφαία στελέχη εταιρειών και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά της πληροφορικής.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 40 (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2008) του περιοδικού Retail Technology  των εκδόσεων Comcenter.