Νέες εκπλήξεις φαίνεται πως επιφυλάσσει στην αγορά η Δ. Μασούτης, καθώς τα στελέχη της δεν αποκλείουν τη συνέχιση των επιθετικών κινήσεών της. Αν και προς το παρόν η εταιρεία δεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο, όπως επισημαίνουν, ιστορικά η ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου της έχει γίνει και μέσω των εξαγορών. Γι’ αυτό, λένε, η διοίκησή της «κρατά ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά της για παν ενδεχόμενο…».

H κουβέντα έχει ανάψει. Οι μεσάζοντες για την εκτέλεση νέων deals είναι πολλοί. Ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να υπάρχουν –κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Μασούτης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αφουγκράζεται πάντα την αγορά και εξετάζει κάθε πρόταση που της γίνεται, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Εξάλλου, οι παρ’ ολίγον συμφωνίες εξαγοράς των τοπικών αλυσίδων Γουντσίδης στη Δράμα και Δήμητρα Μάρκετ στην Κέρκυρα, όπως γράφηκε πρόσφατα στον Τύπο, φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα προαναφερόμενα, καθότι καπνός χωρίς φωτιά δεν νοείται. Η διοίκηση της Μασούτης, πάντως, κρατά αποστάσεις από τα σχετικά δημοσιεύματα, δηλώνοντας απλώς την επιθυμία της να μην τα σχολιάσει.

Στο DNA της οι εξαγορές
Στελέχη της Μασούτης υπενθυμίζουν ότι η αλυσίδα επέκτεινε το δίκτυό της δυναμικά μετά την κατάρρευση της Ατλάντικ, αποφασίζοντας τότε να θέσει υπό τον έλεγχό της πολλά από τα καταστήματα της πτωχευμένης στην Ήπειρο, τη Βόρειο Ελλάδα και τα νησιά. Επίσης, πρόσφατα εξαγόρασε την Προμηθευτική στην Αθήνα, ενώ τα δύο επιπλέον καταστήματά της, που ήδη λειτουργούν στην πρωτεύουσα, προήλθαν κι αυτά από εμπορικές μονάδες που έκλεισε η ΕΥΣ. Για τη Μασούτης προτεραιότητα σήμερα είναι η Αττική. Σχετικά η στρατηγική της έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αποσκοπεί το νεοαποκτηθέν δίκτυο από την Προμηθευτική να ανεβάσει τις επιδόσεις του στο επίπεδο απόδοσης των καταστημάτων Μασούτης. Σημειώνεται ότι οι ανακαινίσεις-προσαρμογές των καταστημάτων του κατά το πρότυπο της βορειοελλαδικής αλυσίδας έχουν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, ενώ όλα πλέον έχουν την επωνυμία και την «εικόνα» της, υπολείπονται ακόμη εκείνες οι προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας τους, που «θα κάνουν τη διαφορά». Όπως εκτιμάται, η αλυσίδα στην Αθήνα χρειάζεται πίστωση χρόνου για να αποδώσει το επιθυμητό. Πάντως, εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί η πλήρης ενσωμάτωση των 52 σούπερ μάρκετ που προέρχονται από την Προμηθευτική στη μητρική.

Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής της εταιρείας για την πρωτεύουσα σχετίζεται με την πρόθεσή της να αναπτύξει γρήγορα το δίκτυό της και με νέα καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζει ακόμα και την περίπτωση νέας εξαγοράς. Όπως λένε στελέχη της. «η Αττική για την οργανωμένη λιανική είναι σαν ένα «στρωμένο τραπέζι». Αλλά πάντα υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη νέων σούπερ μάρκετ».

Ο στόχος πωλήσεων της Μασούτης είναι το 2020 να φτάσουν το επίπεδο του 1 δισ. ευρώ. Φέτος ο τζίρος της, όπως εκτιμά η διοίκησή της, θα διαμορφωθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι προϋπόθεση για την κάλυψη της διαφοράς μέχρι το στόχο του 1 δισ. ευρώ είναι μια ή περισσότερες νέες εξαγορές. Μένει λοιπόν να φανεί ο χρόνος και η κατεύθυνση των σχετικών κινήσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα το δίκτυο της Μασούτης αριθμεί 331 καταστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν όλους τους τύπους σούπερ μάρκετ. Η σχετική τεχνογνωσία της επιτρέπει να διεισδύει, καταλαμβάνοντας θέσεις, σε όλα τα αστικά κέντρα, κατά προτίμηση σε περιοχές που δεν έχει παρουσία.