Τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να κλείσει το εργοστάσιό της στην Πάτρα και να καταργήσει μία γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Κορίνθου εντός του 2023 εξηγεί η διοίκηση της βιομηχανίας ειδών συσκευασίας Crown Hellas Can στην έκθεση διαχείρισης επί των αποτελεσμάτων του 2022. Όσον αφορά στο εργοστάσιο της Κορίνθου, η εταιρεία εξηγεί πως τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το άκρο «Β64» που παραγόταν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει μετατοπιστεί στο νέο άκρο «ISE», που είναι ελαφρύτερο, γεγονός που έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής του προϊόντος και κατά συνέπεια και στην τιμή πώλησης. «Το εργοστάσιο της Κορίνθου δεν έχει την τεχνολογία και τα μηχανήματα για να παράξει τα άκρα ISE οπότε η διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας του Β64 είναι επιτακτική λόγω μη ύπαρξης παραγγελιών πώλησης», τονίζεται.Για το λόγο αυτό,

η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του Τμήματος Άκρων από τις 30 Ιουνίου, με αποτέλεσμα οι 39 εργαζόμενοι που εργάζονταν σε αυτό να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας.

Το κλείσιμο του εργοστασίου στην Πάτρα
Όσον αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Πάτρα, αυτό είχε δύο γραμμές παραγωγής μεταλλικών δοχείων χαμηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παραγωγής μόνο καθιερωμένων μεταλλικών δοχείων «standard» χωρητικότητας 33cl, με ετήσια δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 εκατ. δοχείων. Εξαιτίας παραγόντων όπως η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορεί να παραχθεί, τα δοχεία που παρασκευάζονταν από το εργοστάσιο της Πάτρας είχαν υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος.

Επομένως, η συνέχιση της παραγωγής δοχείων στο εργοστάσιο της Πάτρας κρίθηκε ασύμφορη. Για το λόγο αυτό η εταιρεία αποφάσισε να προβεί στη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Πάτρας έως την 30ή Σεπτεμβρίου, και στη συνακόλουθη οριστική διακοπή λειτουργίας του, με αποτέλεσμα την έλλειψη αντικειμένου εργασίας για τους 121 εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτό.

Σημειωτέον ότι και στις δύο περιπτώσεις εκπονήθηκαν προγράμματα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων, με την εταιρεία να κάνει λόγο για «επίπονες αλλά αναπόφευκτες» αποφάσεις, με σκοπό να μετριάσει τις ζημιές που θα είχαν διαφορετικά προκύψει ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στα μεταλλικά δοχεία και άκρα που παράγονταν στα δύο εργοστάσια.

Συρρικνώθηκε το 3,5% το περιθώριο κέρδους
Σημειωτέον ότι το 2022 η Crown Hellas Can είδε τον τζίρο της να αυξάνεται κατά 5%, στα 185,3 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων δοχείων μπύρας και αναψυκτικών, όμως τα αυξημένα κόστη ενέργειας και μεταφοράς έπληξαν το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας, που συρρικνώθηκε στο 3,5%, έναντι 8,2% το 2021.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter