Ποιοτικό έλεγχο διενήργησε η Αφοί Βερόπουλοι, όσον αφορά σε γεύση, οσμή, χρώμα, υφή, διατροφική αξία, ασφάλεια και ποιότητα των brands φρέσκου παστεριωμένου γάλατος που φιλοξενεί στα ράφια της (Δέλτα, Ολυμπος, Αγνό, Μεβγάλ, Στάμου, Αγρόκτημα Βραχιάς). Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου φέτος. Πάντως, στο διάστημα που ακολούθησε από την κυκλοφορία του ειδικού ενημερωτικού εντύπου με τα αποτελέσματα της έρευνας στα καταστήματα της αλυσίδας δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των πελατών της όσον αφορά στο φρέσκο γάλα. Ενας μεγάλος αριθμός πελατών σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία αυτή, η οποία θα επεκταθεί το 2008, περιλαμβάνοντας κι άλλες βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε στο δίμηνο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2007. Κατά το διάστημα αυτό αναλύθηκαν σε διαπιστευμένα εργαστήρια 480 δείγματα αυτοτελών συσκευασιών και, όπως τονίζεται σε σχετικό φυλλάδιο που εξέδωσε η αλυσίδα, όλα τα brands βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο από άποψη ασφάλειας και ποιότητας και πλήρως συμμορφωμένα με τις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ωστόσο, από τις εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώθηκαν μικρές διαφορές μεταξύ των προϊόντων, με αποτέλεσμα τη διαφοροποίησή τους σε επίπεδο ποσοστού ασφάλειας, θρεπτικής αξίας, γεύσης, αλλά και σταθερότητας στην ποιότητα.

Στελέχη της αλυσίδας, αναφερόμενα στην πρωτοβουλία της διοίκησής της να χρηματοδοτήσει τον ποιοτικό έλεγχο σε 6 brands φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος, τόνισαν ότι στόχος της ήταν απλώς και μόνο η ενημέρωση των καταναλωτών για ένα από τα βασικά αγαθά της καθημερινής τους διατροφής. Πρόσθεσαν δε ότι στο διάστημα, που ακολούθησε από την κυκλοφορία του ειδικού ενημερωτικού εντύπου με τα αποτελέσματα της έρευνας στα καταστήματα της αλυσίδας, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των πελατών της όσον αφορά στο φρέσκο γάλα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς σχολίασε θετικά την πρωτοβουλία της αλυσίδας.

Η Αφοί Βερόπουλοι σχεδιάζει και νέες ανάλογες ενέργειες, που θα πραγματοποιηθούν το 2008 και θα επικεντρωθούν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων.

Τι έδειξε η έρευνα

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως παρουσιάζονται στο φυλλάδιο της αλυσίδας για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, προκύπτουν τα εξής:

 • Διατροφικά καλύτερο σε πρωτεϊκές, λιπαρά κλπ είναι το γάλα Ολυμπος, με δεύτερο το Αγρόκτημα Βραχιάς και τρίτο το Στάμου.
 • Ασφαλέστερο (πολύ χαμηλό (ΟΜΧ) είναι το Δέλτα, με δεύτερο το Ολυμπος και τρίτο το Αγνό.
 • Σταθερότερο (όχι με πολλές αποκλίσεις μεταξύ των δειγμάτων) είναι το Δέλτα, με δεύτερο το Αγνό και τρίτο το Ολυμπος. 
 • Υψηλότερο, που μπορεί να σημαίνει κοντινότερη απόσταση συλλογής γάλακτος ή λιγότερα σημεία συγκέντρωσης γάλακτος, είναι το Αγνό, με δεύτερο το Αγρόκτημα Βραχιάς και τρίτο το Ολυμπος.

Από τις αναλύσεις προέκυψαν, επίσης, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος, που έχουν ως εξής:

 • Ολυμπος: Προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, από επιλεγμένες φάρμες, γευστικό και ασφαλές.
 • Δέλτα: Ιδιαίτερα ασφαλές προϊόν με σταθερή ποιότητα, που υποδηλώνει ότι η εταιρεία τηρεί πολύ υψηλά στάνταρ παραγωγής.
 • Αγρόκτημα Βραχιάς: Γάλα μιας και μόνο φάρμας, με ευχάριστη γεύση. Ασφαλές προϊόν.
 • Αγνό: Γενικά ασφαλές προϊόν από γάλα Μακεδονίας.
 • Στάμου: Εξαιρετική γεύση, «παραδοσιακός» τρόπος διαχείρισης, μη ομογενοποιημένο, με πολύ μικρό χρόνο ζωής. Ευαίσθητο προϊόν που δεν πρέπει να μένει εκτός ψυγείου, αλλά να καταναλώνεται άμεσα μετά την αγορά του.

Βαθμολογία χαρακτηριστικών

Στο φυλλάδιο της Αφοί Βερόπουλοι, τα χαρακτηριστικά των ανωτέρω προϊόντων παρουσιάζονται και σε μορφή πίνακα. Βάσει αυτού:

 • Το Ολυμπος λαμβάνει 5 στις 5 μονάδες για τη διατροφική αξία, 4,5 στις 5 για την ασφάλεια και 4 στις 5 για τη γεύση, την οσμή, το χρώμα, τη σταθερότητα του προϊόντος και τη ελάχιστη καταπόνηση.
 • Το Δέλτα λαμβάνει 5 στις 5 μονάδες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του προϊόντος, 3 στις 5 για τη διατροφική αξία και την ελάχιστη καταπόνηση του προϊόντος και 2 στις 5 για τη γεύση, την οσμή, την υφή και το χρώμα.
 • Το Αγρόκτημα Βραχιάς λαμβάνει 4 στις 5 μονάδες για τη διατροφική αξία, και την ελάχιστη καταπόνηση του προϊόντος, 3,5 στις 5 για τη γεύση την οσμή, την υφή και το χρώμα, 3 στις 5 για τη σταθερότητα του προϊόντος και 2,5 στις 5 για την ασφάλεια.
 • Το Αγνό λαμβάνει 5 στις 5 μονάδες για την ελάχιστη καταπόνηση του προϊόντος, 4 στις 5 για την ασφάλεια, 3 στις 5 για τη σταθερότητα του προϊόντος και τη διατροφική αξία και 2,5 στις 5 για τη γεύση, την οσμή, την υφή και το χρώμα.
 • Το Μεβγάλ (χάρτινο) λαμβάνει 3,5 στις 5 μονάδες για την ελάχιστη καταπόνηση, 3 στις 5 για τη διατροφική αξία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του προϊόντος και 2,5 στις 5 για τη γεύση, την οσμή, την υφή και το χρώμα.
 • Το Στάμου λαμβάνει 4,5 στις 5 μονάδες για τη γεύση, την οσμή, την υφή και το χρώμα, 3,5 στις 5 για τη διατροφική αξία και την ελάχιστη καταπόνηση του προϊόντος 2,5 στις πέντε για τη σταθερότητα του προϊόντος και 0,5 στις 5 για την ασφάλεια.