Από τα πρώτα τους βήματα οι αλυσίδες convenience stores εκδηλώνουν το ενδιαφέρον για μεταξύ τους συμπράξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν ήδη οι αλυσίδες ΟΚ και Το Μικρό της Γειτονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική μεταξύ τους συμφωνία θα προβλέπει τη μετονομασία των καταστημάτων της δεύτερης σε ΟΚ και την ανάπτυξη του δικτύου με ιδιόκτητες και franchise μονάδες. Στο μεταξύ, μία ακόμα αλυσίδα convenience ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη, συμφερόντων των παλαιών και νυν μετόχων της Goody’s

Τους κανόνες του ανταγωνισμού ακολουθούν πιστά τα convenience stores από τα πρώτα τους κιόλας βήματα, ενώ νέα εμφανίζονται στην αγορά. Αν και ορισμένα εξ αυτών δεν έχουν ακόμη κλείσει έναn χρόνο ουσιαστικής δράσης ούτε πρόβαλαν να αποκτήσουν διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων -ούτε καν στην πρωτεύουσα- επιχειρούν τις συμπράξεις μεταξύ τους.

Στόχος των συμπράξεων είναι η ταχύτατη διόγκωση του τζίρου και των μεριδίων τους, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμής τους έναντι των προμηθευτών, οι οικονομίες κλίμακος, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και φυσικά σε περισσότερο ανταγωνιστικές τιμές.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν ήδη δύο από τα convenient stores που έκαναν σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή τους στην Αθηναϊκή αγορά. Τα Ο.Κ. συμφερόντων της οικογενείας Ξυνού, που πέρυσι πούλησε στην Καρφούρ Μαρινόπουλος την ομώνυμη αλυσίδα των σούπερ μάρκετ, και η αλυσίδα με την επωνυμία Το Μικρό της γειτονιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα οι δύο πλευρές μελετούν σενάρια μετοχικής συνεργασίας, με επικρατέστερο αυτό της σύμπραξής τους. Στην πράξη η συμφωνία θα προβλέπει τη μετονομασία των καταστημάτων της αλυσίδας Το Μικρό της Γειτονιάς σε Ο.Κ. και την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων τόσο με ιδιόκτητες μονάδες όσο και με μονάδες franchise.

Η τελική συμφωνία αναμενόταν έως τα τέλη Ιανουαρίου -οι επαφές των εκπροσώπων των δύο αλυσίδων συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια των γιορτών-, προκειμένου να καθοριστεί το ποσοστό με το οποίο οι μέτοχοι της Το Μικρό της Γειτονιάς θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ο.Κ. Εφόσον οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν θετική κατάληξη, το νέο ενοποιημένο σχήμα θα θέσει υπό τον έλεγχό του συνολικά 17 μικρά σημεία πώλησης στην Αθήνα, που θα έχουν ετήσιο τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ και θα λειτουργούν σε οργανωμένη βάση, δηλαδή κατά το πρότυπο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Η επιδιωκόμενη συμφωνία θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη της ενοποιημένης πλέον αλυσίδας, με περισσότερες νέες μονάδες εντός και εκτός της Αττικής και τη διεκδίκηση μεγαλύτερων παροχών και εκπτώσεων από τις προμηθεύτριες εταιρείες.

Παράλληλα, τα καταστήματα Ο.Κ. θα αποκτήσουν απόσταση… ασφαλείας από τον άμεσο ανταγωνιστή τους, την αλυσίδα OLA Stores, που όπως φαίνεται θα συνεχίσει τη "μοναχική", αλλά με σημαντικές προοπτικές, πορεία της στις γειτονιές της Αθήνας και σύντομα και άλλων πόλεων της χώρας.

Νέα αλυσίδα convenience stores στη Θεσσαλονίκη

Μία νέα αλυσίδα τύπου convenience stores βρίσκεται στα «σκαριά» στη Θεσσαλονίκη. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία της φέρονται οι παλαιοί και νυν μέτοχοι της κορυφαίας αλυσίδας ταχείας εστίασης Goody’s, που κι αυτή είχε ξεκινήσει την ανάπτυξη της από τη Θεσσαλονίκη. Το όνομα που ξεχωρίζει μεταξύ της ομάδας των επιχειρηματιών, που προωθούν τη λειτουργία των νέων convenience stores, είναι αυτό του ιδρυτικού μετόχου και νυν προέδρου του ΔΣ της Goody’s, κ. Α. Φώλια.

Το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας αναμένεται ότι θα λειτουργήσει σύντομα στη συμπρωτεύουσα κατά το πρότυπο των παρόμοιων αλυσίδων της Αττικής, με τις οποίες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές για ενδεχόμενο συνεργασίας, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχει εκδηλωθεί εδώ και λίγους μήνες και άλλη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη δικτύου convenience stores, με την επωνυμία Micra Stores, τα οποία υποστηρίζονται από γνωστή βορειοελλαδική εταιρεία διανομής προϊόντων.