Συχνά οι δημοσιογράφοι δυσανασχετούμε όταν ακούμε για ESG, καθώς προτιμάμε να κυνηγάμε αυτά που εμείς βλέπουμε ως πιο ενδιαφέροντα: τζίρους, κερδοφορίες, μερίσματα. Όμως ειδικά όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή αξίζει κανείς να δώσει περισσότερη προσοχή, καθώς αν δεν υπάρχει πλανήτης, δεν θα υπάρχουν και τζίροι ή κερδοφορίες. Μια τέτοια πρωτοβουλία παρουσίασαν στο εργοστάσιο του Ηρακλείου η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Coca-Cola Hellas.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Zero Drop, το οποίο μετά την υλοποίησή του στη Φολέγανδρο, εφαρμόζεται πλέον στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου και την οργάνωση Global Water Partnership, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο ορθολογική χρήση του νερού. Η επιλογή του Ηρακλείου δεν είναι τυχαία: η Κρήτη είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας που αναμένεται να δοκιμαστούν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδιαίτερα από τη λειψυδρία και την ερημοποίηση, ακόμα και στο λιγότερο κακό σενάριο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, εξελέγησαν δύο τεχνικές παρεμβάσεις:

  • στην κοινότητα Προφήτη Ηλία διαπιστώθηκαν συνεχείς διαρροές στο αρδευτικό δίκτυο, ενώ η άντληση του νερού γινόταν από υπόγειο υδροφορέα, με περιβαλλοντικό και ενεργειακό κόστος. Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που προκαλούσε απώλειες εκατομμυρίων λίτρων νερού ετησίως, προκρίθηκε η αντικατάσταση υφιστάμενων σωληνώσεων με σωληνώσεις υψηλότερων προδιαγραφών και με επιπλέον μηχανισμούς προστασίας στις ζημιές από την πίεση του μεταφερόμενου νερού.
  • στην κοινότητα Βουτών, ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός δύο αντλιοστασίων διαπιστώθηκε ότι προκαλεί αστάθεια στο δίκτυο άρδευσης και διαρροές. Έτσι, αποφασίστηκε η λειτουργική αναβάθμιση των αντλιοστασίων, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες νερού, καθώς και το ενεργειακό κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το Zero Drop Heraklion περιλαμβάνει επίσης μελέτη για την κυκλική οικονομία του νερού εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, με στόχο την αξιολόγηση της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλωμένου νερού που παραγεται εντός της ΒΙΠΕ για διάφορες χρήσεις, την κοστολόγηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την επίτευξη της απαιτούμενης ποιότητας ανακυκλωμένου νερού και την κοστολόγηση των απαιτούμενων υποδομών για την επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού από διάφορους χρήστες.

Επίσης, στο Zero Drop Heraklion εντάσσεται πρόγραμμα εκπαίδευσης για το νερό σε σχολεία του Ηρακλείου, σε συνεργασία με την αλυσιδα σουπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης, το οποίο θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς.Όπως προανήγγειλε ο γενικός διευθυντής της Coca-Cola Hellas, Σταύρος Μουρελάτος, εντός του 2023 πρόκειται να ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα Zero Drop και σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Coca-Cola στο Ηράκλειο Κρήτης, από το 2007, βρίσκεται στις σημερινές της εγκαταστάσεις, στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο καλύπτει με προϊόντα του ομίλου της περιοχές της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ ειδικά για τη Fanta χωρίς ανθρακικό καλύπτει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter