Αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις κατά 22,2% σε οργανική βάση (16,2% συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία και την Ουκρανία) πέτυχε στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η Coca-Cola HBC, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανά κιβώτιο αυξήθηκαν κατά 21% σε οργανική βάση, υπεραντισταθμίζοντας τη μείωση κατά 4% του όγκου πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εισηγμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, παρουσίασε αύξηση των καθαρών εσόδων λόγω μείγματος τιμών, καθώς προέβη σε δράσεις για την αντιμετώπιση της επίδρασης του πληθωρισμού στα κόστη, καθώς και αύξηση του όγκου πωλήσεων στα ανθρακούχα αναψυκτικά, στα ποτά ενέργειας και τον καφέ, που αντισταθμίστηκε από μειώσεις στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης μείωσης στην κατηγορία του νερού, με αποτέλεσμα οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων να παραμείνουν αμετάβλητοι. Παράλληλα, η Coca-Cola HBC είδε το μερίδιο σε αξία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων αναψυκτικών να αυξάνεται κατά 70 μονάδες βάσης και αυτό των ανθρακούχων αναψυκτικών κατά 10 μονάδες βάσης.

Για το σύνολο του έτους, η διοίκηση της Coca-Cola HBC αναμένει οργανική αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου πάνω από το εύρος-στόχο του 5-6%, καθώς και αύξηση του κόστους πωληθέντων ανά κιβώτιο στο μεσαίο επίπεδο του εύρους 10-20% για το 2023.

Πώς κινήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων ανά κατηγορία – Καλή επίδοση για τα premium νερά στην Ελλάδα
Στη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα τριμήνου, ο Zoran Bogdanovic, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, παρουσίασε αναλυτικότερα στοιχεία για την ανάπτυξη του όγκου οργανικών πωλήσεων σε κάθε κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται η Coca-Cola HBC (εξαιρώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία):

  • Στα ανθρακούχα αναψυκτικά οι όγκοι αυξήθηκαν σχεδόν κατά 3%, ενώ αυτός της Coca-Cola σημείωσε μεσαία μονοψήφια άνοδο
  • Τα ενεργειακά ποτά παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 24%, με σταθερή ανάπτυξη όγκου και στους τρεις περιφερειακούς τομείς του ομίλου.
  • Ο όγκος πωλήσεων καφέ αυξήθηκε κατά 25%, με την Costa Coffee να
    συνεχίζει να σημειώνει σημαντική πρόοδο, ιδιαίτερα στο κανάλι της εστίασης. Ως προς την Caffe Vergnano, ο όμιλοςπροετοιμάζεται για το λανσάρισμά της σε Τσεχία και Σλοβακία εντός του β’ τριμήνου.
  • Ο όγκος πωλήσεων στην κατηγορία των μη ανθρακούχων μειώθηκε κατά 11,2%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές όσον αφορά στην υποκατηγορία του νερού. Παρά την πτώση αυτή, ισχυρές επιδόσεις καταγράφηκαν ιδιαίτερα στα αθλητικά ποτά, με το Powerade να ανεβαίνει κατά 33%, και στα premium νερά, που απέδωσαν ιδιαίτερα καλά στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Διψήφια αύξηση όγκων πωλήσεων στην Ελλάδα
Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά χαμηλό διψήφιο ποσοστό στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο όμιλος σημείωσε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης στην κατηγορία των ανθρακούχων αναψυκτικών, κυρίως λόγω της Coke Zero και των ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες, τα οποία επωφελήθηκαν από την αρχική εποχική δραστηριοποίηση στην αγορά και τις καλές επιδόσεις στο κανάλι κατανάλωσης εκτός σπιτιού. Τα ενεργειακά ποτά διατήρησαν την ισχυρή δυναμική τους, με αύξηση στο άνω επίπεδο του εύρους 10-20%, ενώ τα μη ανθρακούχα αναψυκτικά κατέγραψαν χαμηλή διψήφια αύξηση.

Ισχυρή ικανότητα προσαρμογής
«Η αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις ήταν ισχυρή, χάρη στην ευελιξία μας στην αγορά και στα προσαρμοσμένα προγράμματά μας στους καταναλωτές και τους πελάτες μας. Σημειώθηκε βελτίωση στα μερίδια αγοράς τόσο στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά όσο και στα ανθρακούχα αναψυκτικά, ενώ παράλληλα, εφαρμόσαμε αποτελεσματικά προσεκτικά σχεδιασμένες αλλαγές στην τιμολογιακή μας πολιτική και το μείγμα προϊόντων, αντιμετωπίζοντας τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα κόστη. Παρόλο που ορισμένες αγορές επηρεάστηκαν από ένα δυσμενέστερο καταναλωτικό περιβάλλον, η εμπειρία μας στην επιτυχή διαχείριση της αύξησης των καθαρών εσόδων και η συνεχιζόμενη επένδυση και εστίασή μας στις δυνατότητες ανάπτυξης βασιζόμενες στην ανάλυση δεδομένων καθιστούν ισχυρή την ικανότητα προσαρμογής μας», δήλωσε ο Zoran Bogdanovic.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter