Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε όλο τον κόσμο οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία που δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι στη χώρα, με την αβεβαιότητα να επηρεάζει αναπόφευκτα και τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στην αγορά της Ουκρανίας.

Ήδη χθες εκπρόσωπος της Coca-Cola HBC δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ουκρανία και κάλεσε τους εργαζομένους της να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι η Coca-Cola HBC εκτός από την Ουκρανία δραστηριοποιείται και στη Ρωσία, που είναι μάλιστα μία από τις μεγαλύτερες αγορές της.

Σε μία αντίστοιχη κίνηση, η Carlsberg, που διαθέτει μερίδιο άνω του 30% στην αγορά της μπύρας στην Ουκρανία, προχώρησε σε παύση των εργασιών στα εργοστάσιά της στο Κίεβο και τη Ζαπορίζια λόγω των εχθροπραξιών, ενώ μία τρίτη μονάδα στο Λβιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

Αντίθετα, η Nestle ανακοίνωσε πως οι δραστηριότητές της στην Ουκρανία συνεχίζονται απρόσκοπτα, ωστόσο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει εξάλλου η εγχώρια αλυσίδα σούπερ μάρκετ Silpo, που αναγκάστηκε να κλείσει ορισμένα καταστήματα και να μειώσει τα ωράρια κάποιων άλλων λόγω της κατάστασης.

Δημητριακά Ξάνθης: Επένδυση 6,35 εκατ. για νέα μονάδα στον Εύλαλο
Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Δημητριακά Ξάνθης», συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 6.350.502,66 ευρώ.

Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Γεωργίου Εμμανουήλ, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας που αφορά στην ίδρυση μονάδας διαλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας φρούτων στην περιοχή Εύλαλο Ξάνθης.

Η ενίσχυση που θα λάβει η επιχείρηση για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή της επιχορήγησης.

Σημειώνεται ότι η «Δημητριακά Ξάνθης» έχει την έδρα της στο Κουτσό του δήμου Αβδήρων και υποκατάστημα στο Εύλαλο, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων από το 2008. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, για τη χρήση 2020, ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 4,45 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή της κερδοφορία ανήλθε στα 362.655 ευρώ.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter