Το πρόγραμμα HORECA Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον προσφέρει ολιστική λύση εκπαίδευσης baristi και bartenders.
Ξεκίνησε ως εξ αποστάσεως το 2020, με προδιαγραφές για τα υγειονομικά πρωτόκολλα εν μέσω πανδημίας και στόχοι οι καίριες θέσεις σε bars και καφεστίαση να μην εκλαμβάνονται ως μόνο εποχική απασχόληση. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι ο κλάδος χρειάζεται εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, που να δημιουργεί επίδραση ασφάλειας και εξυπηρέτησης στον πελάτη. «Καταλήξαμε στην εξυπηρέτηση της ανάγκης των πελατών, έπειτα από διάδραση μαζί τους, ώστε να εκπαιδεύσουμε φιλόδοξο προσωπικό, με επαρκή γνώση και έμπνευση», σημείωσε η Customer and Community Partnerships Manager της Coca-Cola 3E, Κωνσταντίνα Στεργιοπούλου και πρόσθεσε: «Η Coca-Cola 3E έρχεται να καλύψει τη σχετική εκπαίδευση με το 24/7 πλήρες portfolio της. Άλλωστε, πίσω από τα προϊόντα βρίσκονται 14 διαφορετικοί και έμπειροι πρεσβευτές (ambassadors), οι οποίοι μοιράζονται γνώσεις με τους συμμετέχοντες και παρέχουν ερεθίσματα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να πάνε τη γνώση ένα βήμα παραπέρα».
Το προφίλ και οι ανάγκες των συμμετεχόντων
Το 50% όσων συμμετείχαν μέχρι σήμερα δεν είχε συμμετάσχει ξανά σε σεμινάριο του χώρου της εστίασης, αριθμός ενδεικτικός της ευκαιρίας που ανοίγεται. Η κυρία Στεργιοπούλου δέχεται κάθε μέρα ευχαριστήρια μηνύματα από ανθρώπους των οποίων η αντίληψη περί επαγγελματικού προσανατολισμού επηρεάστηκε από το HORECA Empowered. Το 33% των συμμετεχόντων πραγματοποιεί ή έχει ολοκληρώσει επιστημονικές σπουδές, όμως «ταυτόχρονα αναζητά στην εστίαση κάτι που να το εκφράζει». Μια απώτερη και ανομολόγητη φιλοδοξία του προγράμματος θα μπορούσε να είναι η δημιουργία της νέας γενιάς baristi και bartenders που θα εκφράζουν τις αξίες και τις προτεραιότητες εργασιακής συναντίληψης της γενιάς τους. Εξάλλου, κάθε ημερήσιο event περιλαμβάνει και ενότητα σχετικά με δεξιότητες ηγεσίας (leadership skills). Μια εμπειρική ματιά των ημερίδων αποκαλύπτει ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συμμετεχόντων φιλοδοξεί να μετατραπεί μεταγενέστερα σε επιχειρηματία του κλάδου. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξάνεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική καφεστίαση, όπως αποκαλυπτικά σημείωσε ο Coffee Expert της Coca-Cola 3E, Σάββας Πετρούτσος, κατά τη διάρκεια του barista section.
«Μέσα από τα sessions και το feedback που λαμβάνουμε από τους νέους συμμετέχοντες, βλέπουμε ότι κινητροποιούνται μέσα από επιτυχημένα παραδείγματα του κλάδου που σκέφτονται να ακολουθήσουν και να επιβεβαιώσουν στους εαυτούς τους ότι πράγματι υπάρχει προοπτική», επεσήμανε η External Communications Manager της Coca-Cola 3E, Ιωάννα Παπαϊωάννου. Οι συμμετέχοντες στα HORECA Empowered έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί σε ολόκληρο το 2024, με τα επόμενα session να διεξάγονται σε Λάρισα και Πάτρα, μετά από εκείνα σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter