Παναγιώτης Μπορέτος, Managing Director, Circana Ελλάδος

Αυξημένη ευαισθησία ως προς την τιμή του προϊόντος στο οργανωμένο λιανεμπόριο βλέπει πανευρωπαϊκά η Circana, όπως δήλωσε ο Managing Director της Circana Ελλάδος, Παναγιώτης Μπορέτος, μιλώντας στο ΙΕΛΚΑ Conference 2024.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «σταδιακά ο Έλληνας καταναλωτής, μετά την υπερδεκαετή κρίση, έχει αρχίσει να μοιάζει με τον Ευρωπαίο καταναλωτή, επειδή η κρίση του πληθωρισμού είναι παντού η ίδια». Σύμφωνα με τον κ. Μπορέτο, ο Ευρωπαίος καταναλωτής αγοράζει όπως και να έχει τα προϊόντα τα οποία θεωρεί απαραίτητα για τη διαβίωσή του.

Όσο περνά σε αγορές προϊόντων που μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτά, τότε γίνεται πιο προσεκτικός στα θέματα τιμής και προωθητικών ενεργειών, αλλά μειώνει και το συνολικό όγκο αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία της Circana για το πρώτο εξάμηνο 2024 σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 60% των Ευρωπαίων καταναλωτών δήλωναν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για τον πληθωρισμό και το κόστος FMCG προϊόντων. Τον Απρίλιο 2024, η σχετική ανησυχία κορυφώθηκε στο 95% των καταναλωτών. Το 76% των Ευρωπαίων καταναλωτών δήλωσε ότι έχει ιδίοις όμμασι παρατηρήσει το «shrinkflation», δηλαδή τη μείωση συνολικής ποσότητας τροφίμου στις συσκευασίες, δίχως την ανάλογη μείωση τιμής. Το 40% των καταναλωτών έχουν αναπτύξει αυξημένη ευαισθητοποίηση για την ανθεκτικότητα των φρέσκων και ευαλλοίωτων προϊόντων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Circana παρατηρεί σταθεροποίηση της χρήσης λίστας σούπερ μάρκετ από τους καταναλωτές πριν πάνε για ψώνια στο 46%.

Οι σύγχρονες τάσεις και η επίδραση της ιδιωτικής ετικέτας
Ως επικρατούσες τάσεις, παρατηρήθηκε επιβράδυνση της ανάπτυξης νέων σημείων από discounters πανευρωπαϊκά, πίεση στα κανάλια discounters και μικρής λιανικής, περισσότερες επιλογές στα καταστήματα convenience με μείωση, ωστόσο, του συνολικού μεριδίου της υποκατηγορίας στις πωλήσεις λιανεμπορίου, αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι από εναλλακτικά marketplaces, λιγότερη σπατάλη τροφίμων, αύξηση δαπάνης εκ μέρους των καταναλωτών για προϊόντα σε προσφορά και μεγαλύτερο spending σε προϊόντα που πρεσβεύουν το καλό για την υγεία του καταναλωτή και για το περιβάλλον. Ως προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, παρατηρείται ελαφρά μείωση, που οδηγείται από κατηγορίες μη τροφίμων, κυρίως ειδών καθαρισμού νοικοκυριού και κατοικίδιων ζώων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι πωλήσεις FMCG στο οργανωμένο λιανεμπόριο ανέβηκαν κατά 4,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2024, διαμορφούμενες στα 673 δισ. ευρώ, με αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 0,3%, κάτι που μεταφράζεται σε ανατιμήσεις 3,5% ανά τεμάχιο. Η αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα, βάσει Circana, είναι 3,3% σε αξία και 3% σε όγκο, στοιχεία που αποδεικνύουν αποπληθωρισμό και οριακή μείωση τιμών. Εξηγείται από το μεγαλύτερο μερίδιο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο συνολικό τζίρο, αλλά και από την υψηλή πίεση για προωθητικές ενέργειες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter