Σύμφωνα με την ανάλυση της Circana – Market View Δεκεμβρίου 2024, οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCG) αυξήθηκαν το 2024, τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο.
Συγκεκριμένα, η αγορά ενισχύθηκε κατά 2,6%, κυρίως επειδή οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα προϊόντα (+2,8% σε όγκο). Ωστόσο, η μέση τιμή ανά προϊόν μειώθηκε ελαφρώς (-0,2%). Τα προηγούμενα χρόνια, η αύξηση της αγοράς οφειλόταν κυρίως στις υψηλότερες τιμές. Το 2022, η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 7,5%, αλλά ο όγκος των προϊόντων που αγοράστηκαν έμεινε σχεδόν σταθερός (+0,5%), λόγω της ανόδου των τιμών (+6,9%). Το 2023, οι πωλήσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο (+9,3%), με τον όγκο των αγορών να ανεβαίνει κατά 2,5% και τις τιμές κατά 6,6%.
Το 2024, η τάση άλλαξε: οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερα προϊόντα, αλλά σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση της αγοράς να είναι πιο συγκρατημένη.
Συγκρατημένη αύξηση στα γαλακτοκομικά και τα σνακ
Σε επίπεδο κατηγοριών, τα τρόφιμα αποτελούν τον βασικό παράγοντα ανάπτυξης της αγοράς FMCG το 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Circana, τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν το 82% της συνολικής αξίας πωλήσεων, ενώ τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (HBA) κατέχουν το 8,4%, τα οικιακά προϊόντα το 7,6% και οι λοιπές κατηγορίες μόλις το 2,0%.
Παρατηρείται ότι όλες οι κατηγορίες τροφίμων σημείωσαν αύξηση πωλήσεων το 2024, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφεται στα μη αλκοολούχα ποτά και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, η αξία των πωλήσεων στα μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε κατά 6,1%, ενώ τα κατεψυγμένα τρόφιμα σημείωσαν άνοδο 5%. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σνακ παρουσίασαν πιο συγκρατημένη αύξηση, φτάνοντας το 3,8% και 3,3% αντίστοιχα. Σε αντίθεση με τις θετικές επιδόσεις του κλάδου των τροφίμων, οι κατηγορίες της προσωπικής υγιεινής και των οικιακών καθαριστικών σημείωσαν πτώση.
Ιδιωτική ετικέτα: Πιο έντονη η αύξηση σε αξία πωλήσεων σε σχέση με τα branded
Η ανάλυση της Circana δείχνει επίσης ότι οι ιδιωτικής ετικέτας (PL) σημείωσαν πιο έντονη αύξηση σε αξία πωλήσεων σε σχέση με τα επώνυμα προϊόντα (branded). Συγκεκριμένα, η αξία των PL αυξήθηκε κατά 4,4% το 2024, ενώ τα επώνυμα προϊόντα αυξήθηκαν μόνο κατά 2%. Αυτό συνεχίζει την τάση των προηγούμενων ετών, όπου το 2023 τα PL είχαν αυξηθεί κατά 11,4% και τα branded κατά 8,6%. Στις επιμέρους κατηγορίες, η μεγαλύτερη αύξηση στο μερίδιο αξίας των ιδιωτικής ετικέτας καταγράφηκε στα τρόφιμα, όπου το ποσοστό ανέβηκε από 26,3% το 2022 σε 27,4% το 2024. Αντίθετα, η κατηγορία προσωπικής φροντίδας παρέμεινε σταθερή στο 20,1%, ενώ τα προϊόντα νοικοκυριού διατηρήθηκαν επίσης σταθερά στο 25,9%. Συμπερασματικά, τα τρόφιμα συνεχίζουν να κατέχουν την κυρίαρχη θέση στην αγορά, ενώ η κατανομή μεταξύ προϊόντων γραμμωτού κώδικα και επί ζυγίω προϊόντων παραμένει σχετικά σταθερή, με τα προϊόντα γραμμωτού κώδικα να διατηρούν το προβάδισμα.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter