"Χρυσές"επιδόσεις αλλά και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ μικρών και μεγάλων στο ελληνικό λιανεμπόριο. Αυτά είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού λιανεμπορίου, που έγιναν ιδιαίτερα εμφανή πέρυσι σε μια προοπτική ριζικών αλλαγών στο άμεσο μέλλον.
rnΣύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το 2006 το ελληνικό λιανεμπόριο σημείωσε στις πωλήσεις μία από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων ετών: υπερδιπλασίασε τον τζίρο του σε σχέση με το 2005. Ωστόσο, ενώ το 2006 οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πέτυχαν άλμα ανάπτυξης, οι μικρές όχι μόνο δεν καρπώθηκαν μερίδια από τη μεγέθυνση της αγοράς, αλλά έχασαν ακόμη και από τα κεκτημένα.
Το ποσοστό είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά πολύ περισσότερο εντυπωσιακές είναι οι συνισταμένες που προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα, όπως και οι έντονες διαφοροποιήσεις που φαίνεται να συντελέστηκαν στην εσωτερική δομή του κλάδου σε διάστημα μόλις ενός χρόνου.
Το μπουμ των εμπορικών κέντρων
Αξίζει κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι το 2005 ο δείκτης μέσης μεταβολής του όγκου λιανικών πωλήσεων είχε αυξηθεί κατά 3,2%, πράγμα που σημαίνει ότι το 2006 ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων υπερδιπλασιάστηκε.
Αναλύοντας τους επιμέρους δείκτες, παρατηρούμε ότι η μεγέθυνση της λιανεμπορικής αγοράς το 2006 οφείλεται κατά πρώτο λόγο στο μπουμ που σημείωσαν οι πωλήσεις των καταστημάτων ειδών εκτός διατροφής. Η συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων εμφανίζεται να αυξάνει τις πωλήσεις της κατά 8% σε σταθερές τιμές, έναντι αύξησης μόλις 0,7% το 2005. Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγοι μήνες για να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στον χώρο οι 3-4 πολυχώροι εμπορίου, που άρχισαν να λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο το φθινόπωρο του 2005.
Άλματα εις ύψος και… εις βάθος
Σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους πέτυχαν και τα καταστήματα διατροφής, 8,9% το 2006 έναντι 5,8% το 2005, αλλά σίγουρα τις εντυπώσεις κέρδισε ο κλάδος που καλύπτει τις περισσότερο ελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών, ο οποίος άλλωστε είναι και ο κύριος αποδέκτης των καταναλωτικών δανείων (δηλαδή, ο κλάδος των μη τροφίμων).
Χρησιμοποιώντας ως κύριο κριτήριο στις συγκρίσεις μας το μέγεθος των καταστημάτων, παρατηρούμε ότι το 2006 οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις έκαναν κυριολεκτικά ένα άλμα προς τα μπρος, ενώ τα μικρά και μεσαία καταστήματα όλων των κλάδων όχι μόνο δεν καρπώθηκαν μερίδια από τη μεγέθυνση της ελληνικής λιανεμπορικής αγοράς, αλλά έχασαν ακόμη και από τα κεκτημένα. Πιο συγκεκριμένα:
- Τα πολυκαταστήματα αύξησαν τις πωλήσεις τους το 2006 κατά 18,5%, έναντι ποσοστού μόλις 1,6% το 2005.
- Τα καταστήματα επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών και οικιακού εξοπλισμού κατέγραψαν αύξηση 17,7%, έναντι μόλις 0,8% το 2005.
- Οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 11%, έναντι 5,4% το 2005.
Δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, τα σούπερ μάρκετ υπερδιπλασίασαν το ρυθμό αύξησης των πωλήσεών τους. Στην καλύτερη περίπτωση, στα καταστήματα επίπλων κλπ, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιταχύνθηκε κατά 22 φορές!
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ανεξαιρέτως όλοι οι κλάδοι των μικρών καταστημάτων. Στα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων κατά 1,4%, έναντι ποσοστού 3,6% το 2005. Στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης η αύξηση ήταν 0,5%, έναντι 1,7% το 2005.