Η εμπορική κοινότητα είναι σε θέση να χειριστεί μόνη της το ζήτημα του ωραρίου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δηλώνει στο «σελφ σέρβις» ο κ. Χρ. Φώλιας και προσθέτει ότι η Συνομοσπονδία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε από κοινού όλοι οι φορείς της αγοράς να προτείνουν στην κυβέρνηση το ωράριο βάσει του οποίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στο επίμαχο διάστημα. Ο κ. Φώλιας σχολιάζει μεταξύ άλλων την απουσία των εμπορικών επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών.

Η εμπορική κοινότητα είναι σε θέση να χειριστεί μόνη της το ζήτημα του ωραρίου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, δηλώνει στο «σελφ-σέρβις» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Χρ. Φώλιας και προσθέτει ότι ήδη η Συνομοσπονδία έχει αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε από κοινού όλοι οι φορείς της αγοράς να προτείνουν στην κυβέρνηση το ωράριο βάσει του οποίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στο επίμαχο διάστημα. Ο κ. Φώλιας σχολιάζει μεταξύ άλλων την απουσία των εμπορικών επιχειρήσεων από το Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με την αλλαγή του τρόπου αναγραφής των τιμών.

σελφ σέρβις: Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων η κυβέρνηση θα προβεί τελικά σε νέα νομοθετική ρύθμιση για το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι μεταξύ των φορέων της αγοράς διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό, ποιοι εκτιμάτε ότι θα είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι από το νέο καθεστώς;

Χρήστος Φώλιας: Είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα κινηθεί σε διαφορετικούς ρυθμούς κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα από τα θέματα που χρήζει αντιμετώπισης είναι και αυτό του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει νομοθετική ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων κατά την συγκεκριμένη περίοδο. Εμείς όμως, μετά από πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, βρισκόμαστε σε διάλογο με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να προτείνουμε στην Κυβέρνηση και στον Οργανισμό Αθήνα 2004, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά την επίμαχη περίοδο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών. Θεωρούμε δηλαδή ότι το ωράριο είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει και είμαστε σε θέση να το χειριστούμε μόνοι μας, αποτελεσματικά, χωρίς να χρειάζεται κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.

Γ΄ΚΠΣ: Θύμα ιδεολογικών αγκυλώσεων το εμπόριο

σελφ σέρβις: Η εμπορική κοινότητα, παρά τις πιέσεις που άσκησε, δεν πέτυχε την ουσιαστική συμμετοχή της στο Γ΄ ΚΠΣ. Υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια διεκδίκησης μεριδίου στα κοινοτικά κονδύλια;

Χρήστος Φώλιας: Έχετε δίκιο, πράγματι το εμπόριο έχει μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή στα επιχειρησιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ. Η ΕΣΕΕ εργάζεται ανέκαθεν –και αυτή την περίοδο– ώστε το έλλειμμα αυτό να καλυφθεί με την ευκαιρία της αναθεώρησης των στόχων και των μέτρων, στην οποία η χώρα μας έχει δικαίωμα να προβεί μέχρι το τέλος του 2003. Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι στην αντίληψη πολλών από τους συντάκτες των επιχειρησιακών προγραμμάτων το εμπόριο θεωρείται ως μη παραγωγική συνιστώσα της οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η μαρξιστική θεωρία. Αυτή η στρεβλή και σε πολλές περιπτώσεις αποδεδειγμένα χρεωκοπημένη ιδεολογική αγκύλωση για τον ρόλο του εμπορίου λειτουργεί ανασταλτικά στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Ο νέος τρόπος αναγραφής των τιμών υποτιμά τη νοημοσύνη μας

σελφ σέρβις: Η κυβέρνηση πίεσε την αγορά να αλλάξει τον τρόπο αναγραφής των τιμών. Οι φορείς των εμπόρων αντέδρασαν έντονα στο νέο καθεστώς, χωρίς όμως επιτυχία. Πού αποδίδετε την εμμονή της κυβέρνησης να πρωτοτυπήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα ζήτημα που βρήκε αντίθετους τους εμπόρους στο σύνολό τους;

Χρήστος Φώλιας: Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αν είχε ληφθεί στην αρχή της κυκλοφορίας του ευρώ, όπως η ΕΣΕΕ είχε προτείνει, θα είχε νόημα –ίσως να είχε προλάβει κάποιες «στρογγυλοποιήσεις» προς τα πάνω, ιδιαίτερα στους χώρους του μη οργανωμένου εμπορίου, των υπηρεσιών και της ψυχαγωγίας, όχι όμως και των δημοσίων υπηρεσιών, που αποτελούν κυβερνητική ευθύνη. Σήμερα δεν βοηθάει σε τίποτα και επιπλέον οδηγεί σε άσκοπη επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή την διάσταση την αντιλαμβάνέται το υπουργείο, αλλά θεωρεί –φαίνεται– πως η υπαναχώρηση θίγει το κύρος του, πράγμα το οποίο εμείς δεν αποδεχόμαστε. Η αναγνώριση του λάθους αποδεικνύει γενναιότητα από οποιονδήποτε γίνεται, πολύ δε μάλλον από τους πολιτικούς, ενώ η επιμονή στο λάθος, το ακριβώς αντίθετο…

Κατά την άποψη μου, το μέτρο θα ατονήσει, διότι η αγορά έχει τα δικά της αντανακλαστικά και γνωρίζει ότι πέραν των Ελλήνων καταναλωτών απευθύνεται και σε 13 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τι σημαίνει «Λ». Συνάμα όμως υποτιμά και τη νοημοσύνη των Ελλήνων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Eurostat, είναι πρώτοι ως προς την προσαρμογή στο νέο νομισματικό σύστημα.

σελφ σέρβις: Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να τονώσει την κίνηση στα καταστήματα για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. Θα υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες στο εμπόριο από τη διοργάνωση των αγώνων;

Χρήστος Φώλιας: Δεν μπορώ να φανταστώ αρνητικές συνέπειες για το εμπόριο αν οι ολυμπιακές πόλεις λειτουργήσουν φυσιολογικά, δηλαδή αν είναι εύκολα επισκέψιμες από τους καταναλωτές. Αν όμως επικρατήσουν ο φόβος και η ανασφάλεια στην κυβέρνηση και στους διοργανωτές και λάβουν αυστηρά μέτρα κατά τις μετακινήσεις των επισκεπτών, τα οποία θα αποκλείουν την προσβασιμότητα στις αγορές, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάντως εκείνο που περιμένω από μία επιτυχημένη διοργάνωση είναι η τόνωση της αγοράς και του τουρισμού στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, όχι μόνον για 3 μήνες.

Η ανικανότητα του κράτους γεννά αδικίες

σελφ σέρβις: Το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων 1993-1998 επιβάρυνε οικονομικά την επιχειρηματική κοινότητα. Θεωρείτε άδικο το μέτρο και αν ναι, σε ποια σημεία του;

Χρήστος Φώλιας: Στο κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων πρωτοστάτησε η ΕΣΕΕ. Δεν πέτυχε να εντάξει το σύνολο των επιχειρήσεων στη ρύθμιση. Πέτυχε όμως να απαλλάξει από το άγχος των φορολογικών εκκρεμοτήτων περισσότερους από το 75% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών της χώρας.

Το μέτρο ήταν προαιρετικό και κατά συνέπεια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί άδικο. Αδικίες γεννά η ανικανότητα του κράτους να λύνει τα θέματα αυτά έγκαιρα αντί να τα αφήνει να λιμνάζουν, όπως συνήθως, με τις γνωστές επιπτώσεις σε όλους.

Ακατανόητη η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων

σελφ σέρβις: Στην τραπεζική αγορά διαφαίνεται αυξητική τάση στα επιτόκια χορηγήσεων. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην εγχώρια οικονομία;

Χρήστος Φώλιας: Οι επιπτώσεις από μια σαρωτική αύξηση των επιτοκίων από το σύνολο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του πληθωρισμού, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας έχει ανάγκη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, για να κάνει τα αναγκαία βήματα προς την πραγματική σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν ενισχυθούν οι επενδύσεις, η απασχόληση και η εγχώρια κατανάλωση. Στην αγορά τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατά και πολλές επιχειρήσεις αναστέλλουν, τουλάχιστον προσωρινά, την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Η ενέργεια μιας συγκεκριμένης τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων και η φημολογία ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες θεωρείται ακατανόητη από την αγορά, όταν όλη η Ευρώπη αναμένει τη βέβαιη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρώ ότι οι τράπεζες, πιεζόμενες από τη μείωση της αλόγιστης κερδοφορίας τους την περίοδο 1999-2001, με τις κινήσεις αυτές εισέρχονται σε νέο φαύλο κύκλο αρνητικών προοπτικών για τις ίδιες και για το σύνολο της οικονομίας, αρνούμενες να δεχθούν την πραγματικότητα της πιθανότητας μειωμένων κερδών και προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και η υπευθυνότητα…

(*) Ο κ. Χ. Φώλιας είναι πρόεδρος της ΕΣΕΕ