Μπορεί η συγκυρία του 2015 να προμηνύει εξαιρετικές δυσκολίες για τη λιανική, ωστόσο, η κυρία Χριστίνα Χαλκιαδάκη, μέλος της διοίκησης της ομώνυμης κρητικής αλυσίδας, αισιοδοξεί ότι με τη στήριξη του ομίλου Σκλαβενίτης, των προμηθευτών και των επενδύσεων της αλυσίδας στην ελκυστική τιμολογιακή πολιτική, θα συντηρήσει την πρωτιά μεριδίου στην αγορά της Κρήτης, παρά τον έντονο ανταγωνισμό στο νησί.

Το 2014 ήταν η δεύτερη χρονιά που η κρητική αλυσίδα δεν επένδυσε στην ανάπτυξη του δικτύου της. Όμως, όπως τόνισε η συνομιλήτριά μας στην έναρξη της συζήτησής μας, «παρά τη συνεχιζόμενη αρνητική εικόνα της οικονομίας και την μεγάλη ένταση των προσφορών που φέρνουν αποπληθωρισμό στον κλάδο, η Χαλκιαδάκης κατάφερε να διατηρήσει τον τζίρο της στα 139 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 2%, και να αυξήσει το EBITDA στο 5,7% έναντι του 5,4% του 2013. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων της παραμένει εξαιρετικά ικανοποιητική στο 36,8%. Είμαστε ευτυχείς γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνουμε περικοπές σε παροχές ή μισθούς.

Το ανθρώπινο δυναμικό μας όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε την τελευταία χρονιά κατά 3,9%, φτάνοντας τους 973 εργαζόμενους. Εξάλλου, με τη συν-επένδυση των προμηθευτών μας καταφέραμε να αυξήσουμε την ένταση των προσφορών μας, ώστε ο πελάτης να βρίσκει καθημερινά στα καταστήματά μας προϊόντα σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές. Σίγουρα το στοιχείο που χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά ήταν το κλείσιμο ενός εικοσαετούς κύκλου άριστης συνεργασίας με τον όμιλο Βερόπουλος. Η νέα χρονιά, λοιπόν, μας βρήκε με τη συμμετοχή της ισχυρότερης ελληνικής οικογενειακής αλυσίδας στη μετοχική μας σύνθεση, της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, η οποία πιστεύουμε ότι θεμελιώνει μία επιτυχημένη πορεία στο μέλλον».

Στόχος η πρωτιά

σελφ σέρβις: Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το 2015, σχετικά με την εξέλιξη του τζίρου σας και της ζήτησης γενικότερα;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Και το 2015 αναμφίβολα θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για το ελληνικό λιανεμπόριο. Ειδικά στην παρούσα φάση, δυσκολευόμαστε να καταρτίσουμε το ετήσιο επιχειρηματικό μας πλάνο, εφόσον βασικά στοιχεία, όπως η φορολογία, το εργοδοτικό κόστος και κόστος ενέργειας, δεν είναι ακόμα προσδιορισμένα. Βασισμένοι, πάντως, στις έως τώρα ενδείξεις για την τρέχουσα χρονιά είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με την εξέλιξη του τζίρου και πιστεύουμε ότι με τη στήριξη του ομίλου μας, των προμηθευτών και την προγραμματισμένη επένδυσή μας στην τιμολογιακή μας πολιτική, θα συντηρήσουμε την πρωτιά των μεριδίων αγοράς στη λιανική της Κρήτης, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που επικρατεί στο νησί.

Τουρισμός: Αβεβαιότητα και συγκρατημένη αισιοδοξία

σελφ σέρβις: Πόσο έχει βοηθήσει την πορεία της εταιρείας η ανάπτυξη του τουρισμού;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Δυστυχώς η εντυπωσιακή ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στην Κρήτη περιορίστηκε στο 2013, που ήταν, πράγματι, μία χρονιά χωρίς προηγούμενο. Το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία μας, όπως και το 2015 κατά τις εκτιμήσεις μας, δεν είναι χρονιές που προσφέρονται για πανηγυρισμούς σχετικά με την πορεία του τουρισμού. Η εισροή τουριστών από τη Ρωσία, λόγω νομισματικής υποτίμησης, πτώχευσης μεγάλων πρακτορείων και στροφής σε άλλους προορισμούς, αναμένεται πολύ συγκρατημένη. Ελπίζουμε, ωστόσο, στις last minute κρατήσεις, καθώς και στην επιστροφή των τουριστών από την ΕΕ, οι οποίοι όμως δεν έχουν το ίδιο καταναλωτικό προφίλ με αυτό των Ευρασιατών τουριστών.

Παρά την αβεβαιότητα και τη συγκρατημένη αισιοδοξία θεωρούμε ότι ο τουρισμός, με όλα τα «σκαμπανεβάσματά» του, είναι μεν παράγοντας άμεσης επίδρασης στην τοπική οικονομία –εφόσον συμμετέχει σχεδόν κατά 50% στο σχηματισμό του ΑΕΠ της Κρήτης–, αλλά έχει συντηρήσει σε καλύτερο επίπεδο τα εισοδήματα των κρητικών νοικοκυριών την περίοδο της κρίσης, σε σύγκριση με αυτά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ως προς τη δική μας επιχειρηματική δραστηριότητα, η επιρροή του τουρισμού είναι έμμεση και αναφέρεται κυρίως στη συντήρηση του εισοδήματος των απασχολούμενων στο κλάδο. Σημειώνω, όμως, ότι κατά πλειονότητα η δραστηριότητά μας είναι συγκεντρωμένη στα αστικά κέντρα του νησιού, τα οποία έχουν επηρεαστεί από την γενικότερη οικονομική δυσπραγία.


Οι ανθρώπινες «πολυτέλειες» της Κρήτης

σελφ σέρβις: Πόσο έχει επηρεάσει την κατανάλωση στην Κρήτη το κλίμα έντασης των τελευταίων μηνών στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Η χρονιά ξεκίνησε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κάτι θ’ αλλάξει». Αναμφίβολα και οι Κρητικοί έχουν περιορίσει όχι τόσο τη διασκέδαση, αλλά το κόστος της διασκέδασης. Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα προσπαθούν να επιβιώσουν, ευελπιστώντας στην τόνωση της κίνησής τους από την έλευση των κρουαζιερόπλοιων και την έναρξη της τουριστικής σαιζόν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρώντας τον κόσμο στην Κρήτη, σε σχέση με την καθημερινότητα στην Αθήνα, διαπιστώνει κανείς τη διαφορά: Στην πρωτεύουσα, λόγω της μεγαλύτερης απώλειας εισοδημάτων και του υψηλού ποσοστού της ανεργίας, υπάρχει έντονη πολιτική συζήτηση, κριτική, εντάσεις ή υψηλές προσδοκίες… Στο νησί, ναι μεν ο κόσμος ασχολείται με την επικαιρότητα, αλλά συνάμα έχει την «πολυτέλεια» να ασχολείται με την παραγωγή του ελαιολάδου, που φέτος είχε καλή σοδιά, με την τουριστική ανάπτυξη, την εξαγωγή οπωροκηπευτικών, την οργάνωση της αποκεντρωμένης διοίκησης κλπ, αλλά και με την ανθρώπινη αλληλεγγύη, όπου υπάρχει η ανάγκη της συμπαράστασης.

Νέο μέλος στην «οικογένεια» Σκλαβενίτη

σελφ σέρβις: Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από τη συνεργασία με τη Σκλαβενίτης;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Η Σκλαβενίτης έχει γερές βάσεις κι αρχές και είναι δομημένη σε έναν απίστευτο δεσμό σεβασμού και πίστης μεταξύ εργαζομένων, στελεχών και της επιχειρηματικής οικογένειας. Βιώνοντας από κοντά –στο λίγο διάστημα της συνεργασίας μας– την ποιότητά τους, συνειδητοποιήσαμε ιδίοις όμμασι ότι η επιτυχία τους δεν είναι τυχαία. Παρά την παλιά φιλία του πατέρα μου με τον αείμνηστο Σπύρο Σκλαβενίτη, δεν έτυχε ποτέ να γνωριστούμε με τα παιδιά του. Όμως, από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μας νιώσαμε μέλη της μεγάλης τους «οικογένειας» και εισπράξαμε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στη δική μας επιχειρηματικότητα και τον τρόπο που διοικούμε την ομάδα μας –τη δική μας μικρότερη «οικογένεια» της Χαλκιαδάκης ΑΕ… Υπάρχει διάθεση στήριξης για την ανάπτυξη της επιχείρησής μας. Τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια επιμένουμε στο κτίσιμο μιας πολύ δυνατής σχέσης με το καταναλωτικό κοινό της Κρήτης, καθώς και με τους προμηθευτές μας. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι διαθέτουμε ισχυρά εχέγγυα για να αντιμετωπίσουμε τον έντονο ανταγωνισμό, έχοντας κοντά μας την πιο ισχυρή ελληνική επιχείρηση του κλάδου.

σελφ σέρβις: Εκτός από τη μετοχική σχέση και τις κοινές συμφωνίες με τους προμηθευτές, σχεδιάζετε άλλες συνέργειες με τη Σκλαβενίτης;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε επιπλέον πλάνα και μάλιστα πριν ξεκαθαρίσει και σταθεροποιηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στη χώρα. Σίγουρα, όμως, μία νέα συνεργασία ανοίγει πολλούς ορίζοντες για βελτίωση και σε άλλους τομείς εκτός από τις κοινές προμήθειες. Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάσουμε καθημερινά απόψεις, αξιοποιώντας τη γνώση γύρω από το αντικείμενό μας.

Επέκταση-αναβάθμιση δικτύου

σελφ σέρβις: Τι προβλέπει το επενδυτικό πλάνο της Xαλκιαδάκης για το 2015;

Χριστίνα Χαλκιαδάκη: Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία κατασκευής δύο νέων καταστημάτων, έκτασης 1.000τμ το καθένα, με πάρκινγκ, σε ιδιόκτητα οικόπεδα. Η στροφή του καταναλωτή προς τις «μεσαίες» αίθουσες, οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την κατοικία του, και η τάση της αύξησης των επισκέψεών του σε εβδομαδιαία βάση στο σούπερ μάρκετ είναι παράγοντες που μας ευνοούν, καθώς η πλειονότητα των καταστημάτων μας είναι της τάξης των 600τμ-1.000τμ και βρίσκονται σε παραδοσιακά «καλά» εμπορικά σημεία. Θα συνεχίσουμε και φέτος τις ανακαινίσεις των παλαιότερων καταστημάτων μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να προσφέρουμε στον πελάτη μας ό,τι καλύτερο.