Η πολιτιστική χορηγία, με μορφή είτε χορήγησης χρημάτων είτε προϊόντων, δεν φαίνεται να είναι από τις πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που προτιμούν οι μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, οι οποίες είναι εστιασμένες κυρίως σε δράσεις φιλανθρωπικού ή «πράσινου» χαρακτήρα. Αντιθέτως, ηγετικός αποδεικνύεται ο ρόλος των μεγάλων εταιρειών ποτών, χυμών και αναψυκτικών ως προς τη στήριξη καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων -κυρίως μουσικών, τα οποία συγκεντρώνουν και τη μερίδα του λέοντος των χορηγικών πακέτων.

Μάλλον απροθυμία δείχνει η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των σούπερ μάρκετ για δράσεις EKE που αφορούν στον τομέα του πολιτισμού. Όπως μας εξήγησαν υπεύθυνοι αρκετών μεγάλων αλυσίδων του κλάδου, το κέντρο βάρους των δράσεών τους εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας πέφτει στη στήριξη πρωτοβουλιών αφενός φιλανθρωπικού και αφετέρου οικολογικού χαρακτήρα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ακόμη και πολιτιστικά event που έχουν υποστηριχθεί χορηγικά από λιανεμπορικές αλυσίδες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο κάποιας φιλανθρωπικής ή «πράσινης» δράσης.

Κάποιες, πάλι, αλυσίδες -χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μετρό- έχουν αναπτύξει αρκετά πλούσια δραστηριότητα ως προς την υποστήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων, όμως η δραστηριότητα αυτή είναι καθαρά τοπικής εμβέλειας που αφορά στη χρηματική ή προϊοντική χορηγία μεμονωμένων event από τοπικές μονάδες της αλυσίδας.

Από την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Σκλαβενίτης δεν θέλησαν να μας δώσουν κανένα στοιχείο σχετικά με την ενεργό, όπως μας ανέφεραν, πολιτιστική χορηγική δραστηριότητα της αλυσίδας, εναρμονιζόμενοι με την πάγια στρατηγική της εταιρείας να μη δημοσιοποιεί τις σχετικές της πρωτοβουλίες.

Η Μασούτης στηρίζει την τέχνη
Ιδιαίτερα πλούσια χορηγική δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού έχει αναπτύξει η βορειοελλαδική Μασούτης. Ειδικότερα, η αλυσίδα, μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει χορηγικά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμαριάς «Παρά θιν’ αλός» (2008), που αγκαλιάζουν διάφορες μορφές τέχνης (μουσική, χορός, εκθέσεις, κινηματογράφος, διαλέξεις κλπ), τα «Ραγκουτσάρια», το παραδοσιακό καρναβάλι που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καστοριά 6-8 Ιανουαρίου, αλλά και κατά τις Απόκριες, το 15ο Φεστιβάλ Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, τα Πολιτιστικά Δρώμενα του Δήμου Θέρμης, τα «Πυλαιώτικα» (Φεστιβάλ Δήμου Πυλαίας), καθώς και τα Φθινοπωρινά Δρώμενα του Δήμου Πυλαίας.

Σε επαφή που είχαμε με την υπεύθυνη του τομέα ΕΚΕ της Μασούτης, μας δηλώθηκε ότι στόχος της αλυσίδας είναι να μην παραμελήσει κανέναν από τους τομείς εταιρικής κοινωνικής ευαισθησίας. Έτσι, παράλληλα με την έμφαση που δίνεται σε αθλητικές, περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές δράσεις, σημαντικός πυλώνας δραστηριοποίησής της αποτελεί και ο χώρος του πολιτισμού.


Τα ποτά η ανάσα του πολιτισμού
Αναμφισβήτητα -και εξίσου εύλογα- η παρουσία των εταιρειών του κλάδου των ποτών είναι η πιο δυναμική στο πεδίο των πολιτιστικών χορηγιών, κυρίως σε ό,τι αφορά σε μουσικά event, δευτερευόντως δε και σε άλλου είδους πολιτιστικά δρώμενα (κινηματογραφικά, θεατρικά, εικαστικά, χορευτικά κλπ). Ακολουθεί συνοπτική αναφορά των πιο δραστήριων χορηγικά εταιρειών του κλάδου των ποτών και των αντίστοιχων δράσεών τους.

Coca-Cola Τρία Έψιλον: Έχει προσφέρει χορηγία σε διάφορες παραστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ έχει χορηγήσει αναψυκτικά και χυμούς των εκδηλώσεων του Ελληνικού Κόσμου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η πιο σημαντική όμως παρουσία της εταιρείας αφορά στη διοργάνωση του Coca-Cola Soundwave, του πανευρωπαϊκό μουσικού προγράμματος της Coca-Cola, που φέτος έκλεισε τον τρίτο χρόνο ζωής του και υποστηρίζει την σύγχρονη ελληνική εναλλακτική δημιουργία.

Αξιοσημείωτη χορηγική δραστηριοποίηση έχουν εμφανίσει, επίσης, και τα brand της εταιρείας Amita, Amita Fun και Amita Motion. Συγκεκριμένα, η Amita ήταν ο μεγάλος χορηγός της διεθνούς έκθεσης «Heartscapes» έργων τέχνης ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2009), η Amita Fun έχει στηρίξει πλήθος παιδικών θεατρικών παραστάσεων, μεταξύ των οποίων οι παιδικές όπερες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Τα μαγικά μαξιλάρια» (Εθνικό Θέατρο), «Ομήρου Ιλιάδα-Τρωικός πόλεμος» (Θέατρον Ελληνικού Κόσμου), «Τρελαντώνης» (Θέατρο Ορφέας) κά. Τέλος, η Amita Motion είναι από τους βασικούς χορηγούς του Φεστιβάλ Άρδα, ενώ έχει στηρίξει τις συναυλιακές περιοδείες πολλών γνωστών Ελλήνων τραγουδιστών.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Τρία brand ξεχωρίζουν από άποψη χορηγικής δραστηριότητας. Η Amstel, σταθερός χορηγός του Εθνικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Άρδα, όπως και συναυλιών πολλών γνωστών Ελλήνων τραγουδιστών. Το brand Amstel Pulse, χορηγός της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας 2010, ενώ η McFraland έχει μόνιμη χορηγική σχέση με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και πολλά Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρο. Τέλος, η μπίρα Fischer υπήρξε το 2008 χορηγός των Βραβείων Κοινού του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Diageo Hellas: Το ουίσκι Haig έχει τα τελευταία χρόνια συνδέσει το όνομά του με σημαντικά μουσικά και θεατρικά γεγονότα, με κεντρικά τη στήριξη των Θεατρικών Βραβείων Κοινού και της Θεατρομάνιας του περιοδικού Αθηνόραμα. Παράλληλα, στον χώρο του θεάτρου, το Haig χορηγεί τόσο μικρές, νεανικές, εναλλακτικές ομάδες όσο και καταξιωμένους θιάσους (πχ Θέατρο Τέχνης, Θέατρο του Νέου Κόσμου κά), ενώ, στον χώρο της μουσικής, αποτελεί τον κύριο χορηγό των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ Jazz (Τεχνόπολις στο Γκάζι).

Τέλος, το brand ήταν χορηγός της χορευτικής παράστασης Best of Momix (Θέατρο Παλλάς, τέλη 2009). Πολιτιστική χορηγική δραστηριότητα έχουν αναπτύξει και άλλα τρία brand της Diageo Hellas, η βότκα Smirnoff, χορηγός της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας και της θεατρικής παράστασης «Μόλις χώρισα» (Θέατρο Λαμπέτη, 2006), το τζιν Gordon’s, μεγάλος χορηγός του 29ου River Party στις όχθες του Αλιάκμονα στην Κοζάνη (2007) και η τεκίλα Jose Cuervo, μεγάλος χορηγός του Rockwave Festival.

Mantis ΑΕΒΕ: Εκτός από την προϊοντική χορηγία χυμών για τους επισκέπτες του Ελληνικού Κόσμου του ΙΜΕ (2005), σημαντική είναι η παρουσία του brand Redbull μέσω της Redbull Music Academy, μιας μουσικής πλατφόρμας που προάγει τη νεανική μουσική δημιουργικότητα και διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική μουσική μητρόπολη. Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για μετατόπιση από την απλή χορηγική στήριξη σ’ αυτή την ίδια την καλλιτεχνική παραγωγή και δημιουργία.

Άλλες εταιρείες: Το ουίσκι Jameson της Pernod Ricard έχει προσφέρει χορηγίες σε πολλές θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ ήταν μεγάλος χορηγός του 7ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (30/4-9/4 2006), η Corona Extra από την PT Beverage World Ltd & ΣΙΑ ήταν χορηγός της έκθεσης φωτογραφίας του Μεξικανού φωτογράφου Augustin Victor Casola, Mexico: The revolution and beyond 1900-1940 (Μουσείο Μπενάκη) και το Bombay Sapphire της Bacardi Hellas στήριξε χορηγικά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σταθερή χορηγική σχέση με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον Ελληνικό Κόσμο, στη λογική της προϊοντικής χορηγίας, διατηρούν πολλές εταιρείες κρασιών, μεταξύ των οποίων είναι οι ΙΝΟ ΑΕ, Κτήμα Πόρτο Καρράς και Boutari, οι οποίες έχουν προσφέρει το κρασί για τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος.

Τρόφιμα, καθαριστικά, χαρτικά
Σημαντική στήριξη στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών έχουν προσφέρει ο κλάδος των εταιρειών τροφίμων. Την μερίδα του λέοντος μεταξύ τους φαίνεται να καταλαμβάνει η Kraft Foods Hellas, η όποια έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στον τομέα των πολιτιστικών χορηγιών: έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το ΙΜΕ, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, το Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου στο ACS, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Χορηγική στήριξη στα δύο τελευταία έχει προσφέρει και η ΦΑΓΕ, η οποία δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον χώρο του παιδικού θεάτρου. Τα προϊόντα Nikas είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην αρωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Νομαρχίες, ενώ το ενδιαφέρον των brand της Nestle είναι στραμμένο κυρίως σε μουσικά γεγονότα.

Αξίζει να σημειωθεί η προϊοντική χορηγική παρουσία εταιρειών χαρτικών-καθαριστικών κυρίως σε πολιτιστικά κέντρα και οργανισμούς ή κρατικά θέατρα, μέσω προσφοράς αναλώσιμων. Οι Rolco-Βιανίλ, Unilever Hellas, Henkel Ελλάς και Ευρωχαρτική (με το brand Endless) έχουν χορηγήσει χαρτικά είδη και καθαριστικά για τις ανάγκες του Ελληνικού Κόσμου. Τέλος, η εταιρεία φαρμακευτικών ειδών, απορρυπαντικών και καλλυντικών Alapis ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης «Ο Μιρό της Μαγιόρκα» (Ελληνικός Κόσμος 2010), παρέχοντας χρηματική και όχι προϊοντική υποστήριξη, ενώ, παράλληλα, συμπεριλαμβάνεται στους μεγάλους χορηγούς του Εθνικού Θεάτρου.