Ανώνυμη εταιρεία είναι πλέον η σερραϊκή Χωριάτικη Ζύμη, καθώς εγκρίθηκε και επίσημα η μετατροπή της από ΙΚΕ που ήταν μέχρι πρότινος, μία απόφαση που είχε ληφθεί από τη συνέλευση των εταίρων της επιχείρησης τον περασμένο Μάρτιο. H κίνηση αυτή ακολουθεί τη σημαντική αύξηση του τζίρου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια: από τα 6 εκατ. ευρώ το 2017 στα 7,9 εκατ. το 2018 και στα 9,9 εκατ. το 2019, ενώ μετά τη «βουτιά» του 2020 λόγω πανδημίας στα 8,3 εκατ. ευρώ, το 2021 έσπασε το φράγμα των 10 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 10,2 εκατ. ευρώ.

Όμως το μεγάλο άλμα ήρθε το 2022: σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της Χωριάτικης Ζύμης υπερδιπλασιάστηκε πέρυσι, φτάνοντας στο επίπεδο-ρεκόρ των 22 εκατομμυρίων ευρώ. Αυξημένη ήταν και η κερδοφορία της εταιρείας: τα κέρδη προ φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν, από τα 787.655 ευρώ στα 1,4 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους έκλεισαν λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ, έναντι 653.004 ευρώ το 2021.

H «έκρηξη» αυτή του τζίρου προέρχεται από την απορρόφηση της εταιρείας χονδρικής πώλησης προϊόντων ζύμης Nestia, μίας εταιρείας που στην τελευταία ολοκληρωμένη χρήση της πριν την απορρόφησή της, αυτήν του 2021, είχε καταγράψει τζίρο ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 186.569 ευρώ.

Εξαγωγές σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία
Σημειώνεται ότι η Χωριάτικη Ζύμη ιδρύθηκε το 2016 από την κυπριακή εταιρεία DPD European Investing Company και τους Ελένη Πούλιου και Θανάση Ψαρούλη, με τον τελευταίο να μεταβιβάζει τα εταιρικά του μερίδια σε νέο εταίρο, τον Χρήστο Πέρδικα. Έκτοτε, η εταιρεία αναπτύσσεται σταθερά στο χώρο των premium προϊόντων ζύμης, ενώ αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο παίκτη στην αγορά. Επίσης, πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, έχοντας παρουσία σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αυστραλία.

“Bakery Supplier of the Year” και “Bakery company of the Year”
Επιπλέον, η Χωριάτικη Ζύμη αναδείχθηκε “Bakery Supplier of the Year” και “Bakery company of the Year” στα Boussias Bakery Awards 2023, ενώ πέντε προϊόντα της απέσπασαν ισάριθμα product awards:

  • Best product gold award – πεϊνιρλί
  • Best product gold award – τυρόπιτα με φέτα και μέλι
  • Best product gold award – προζυμένιο με κοτομπουκιές
  • Best product silver award – κασερόπιτα με καπνιστό τυρί
  • Best product bronze award – προζυμένιο με λουκάνικο και τσένταρ.

Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter