Η CHIPITA, μετά την εδραίωσή της στην ανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία), επεκτείνεται στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς κατακτώντας νέες θέσεις σε Ρωσία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία και Λατινική Αμερική, με στόχο τη βορειοαμερικανική αγορά και την είσοδο των μετοχών της στη Wall Street.

Η CHIPITA, μετά την εδραίωσή της στην ανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία), επεκτείνεται στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς κατακτώντας νέες θέσεις σε Ρωσία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία και Λατινική Αμερική, με στόχο τη βορειοαμερικανική αγορά και την είσοδο των μετοχών της στη Wall Street.

Προχωρά η παραγωγική επέκταση του ομίλου CHIPITA στη Ρωσία, μετά τη συμφωνία εξαγοράς των εταιρειών ZAO KRASNOSCLASKAYA και ZAO ELDI στην πόλη του Αγίου Πέτρου από θυγατρική του. Η συνολική επένδυση, από την οποία ο όμιλος προσδοκά τζίρο 8 εκ. δολαρίων φέτος και 14 εκ. δολ. το 2002, θα ανέλθει σε 15 εκ. δολ., εκ των οποίων τα 9 εκ. δολ. αφορούν την εξαγορά των δύο εταιρειών. Στο πλαίσιο της επέκτασής του στην ευρωπαϊκή αγορά ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς παραγωγικής μονάδας στη Σλοβακία. Στο μεταξύ μελετάται και η πιθανότητα αξιοποίησης του προ τριετίας εξαγορασμένου από τον όμιλο εργοστασίου στην Ουκρανία, το οποίο παρέμεινε σε διαθεσιμότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στις τοπικές αγορές.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να υπογραφεί από κοινού με την PEPSICO η είσοδος της CHIPITA στον τομέα της παραγωγής και στην αγορά της Τουρκίας. Η παραγωγική διαδικασία στη γείτονα χώρα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2002.

Ξεκίνησε η διανομή στη Γιουγκοσλαβία

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησε η διανομή της γκάμας των προϊόντων ατομικών κρουασάν και mini κρουασάν της CHIPITA στη Γιουγκοσλαβία, μέσω του δικτύου διανομής της DELYUG -θυγατρικής του ομίλου ΔΕΛΤΑ (διαθέτει εργοστάσιο παγωτού και ελέγχει 12.000 σημεία πώλησης, εκ των οποίων η CHIPITA αρχικά θα εκμεταλλευτεί τα 1.500). Εφόσον αναπτυχθεί η αγορά των κρουασάν, σύμφωνα με τις προσδοκίες των δύο εταιρειών, θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης, με τη συμμετοχή της ΔΕΛΤΑ, νέου εργοστασίου κρουασάν στο Βελιγράδι.

Εξάπλωση σε Λατινική και Β. Αμερική – είσοδος στην Wall Street

Εξάλλου, η CHIPITA, μετά τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την PEPSICO, πρόκειται να προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης στο Μεξικό, η οποία σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 12 εκ. δολάρια. Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία δύο γραμμών παραγωγής κρουασάν που θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες στην αγορά της Βραζιλίας για την άμεση εξεύρεση χώρου εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής, η οποία θα τροφοδοτεί την ευρύτερη αγορά της περιοχής, με την υποστήριξη του δικτύου διανομής της PEPSICO, που ελέγχει εκατοντάδες χιλιάδες σημεία πώλησης. Μάλιστα, στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης της συνεργασίας των δύο ομίλων στην αγορά της βόρειας Αμερικής, η PEPSICO πραγματοποιεί έρευνα αγοράς στην πολιτεία της Μινεσότα, της οποίας τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως έγινε γνωστό, η CHIPITA αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το ενδεχόμενο της εισαγωγής των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Wall St. με τη μέθοδο DGR.

Παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 6 χώρες – πωλήσεις 50 δισ.

Σήμερα ο όμιλος CHIPITA διαθέτει δικές του παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες ενώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, μέχρι το τέλος του χρόνου οι μονάδες του παραγωγικού δυναμικού του θα αριθμούν τις οκτώ.

Το 2000 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 50 δισ. δρχ. (έναντι 43,2 δισ. δρχ. το ’99), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας προβλέπονται στα 3,4 δισ. δρχ. (έναντι 2,1 δισ. δρχ. το ’99). Για την τρέχουσα χρήση οι ενοποιημένες πωλήσεις υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 60 δισ. δρχ., ενώ το 2002 εκτιμάται ότι θα κυμανθούν περί τα 71 δισ. δρχ.