Ανοδικά αναμένεται ότι θα κλείσει η χρονιά και σε τζίρο και σε μερίδια αγοράς για τη Χαλκιαδάκης. Αναπτυσσόμενη στην κρητική αγορά, όπου οι αθηναϊκές αλυσίδες απλώνουν όλο και βαθύτερα τα δίχτυα τους, η εταιρεία κατά το οκτάμηνο του έτους εμφάνισε ανάπτυξη τζίρου περίπου 3%, έχοντας ολοκληρώσει πέρυσι τη χρονιά με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 16%-17%, και το τζίρο 155,4 εκατ. ευρώ, αλλά και με καθαρή προ φόρων κερδοφορία στα επίπεδα των 7 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της εταιρείας δηλώνουν στο σελφ σέρβις πως, πέραν της κατάρρευσης πέρυσι του δικτύου της Μαρινόπουλος, που ενίσχυσε το μερίδιο της εταιρείας, οι έντονα θετικές επιδόσεις της αποδίδονται, επίσης, στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, στην επιθετική εμπορική και τιμολογιακή πολιτικής που ακολουθεί, καθώς και στο φυλλάδιό της, που όπως εκτιμάται, έχει τονώσει σε μεγάλο βαθμό την πιστότητα των πελατών της Χαλκιαδάκης.

Βέβαια, η ιδιαίτερα ανοδική πέρυσι τάση των πωλήσεων της εταιρείας μετριάσθηκε φέτος, καθώς εκτός της αναβίωσης από τη Σκλαβενίτης στην κρητική αγορά των 18 σούπερ μάρκετ που ανήκαν στης Μαρινόπουλος, η ΑΒ Βασιλόπουλος εγκαινίασε τη λειτουργία ακόμα δύο καταστημάτων της τους τελευταίους μήνες, ακόμη δύο σούπερ μάρκετ οργάνωσε η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, ενώ «ωρίμασε» και το τελευταίο-νέο κατάστημα της Bazaar στο νησί, με αποτέλεσμα να έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό ο τοπικός ανταγωνισμός, στον οποίο ισχυρή συμμετοχή έχει και ο ΣΥΝΚΑ Χανίων.

ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Πρέπει να επισημανθεί ότι η Χαλκιαδάκης, μετά την εξαγορά του 60% του μετοχικού κεφαλαίου της από τη Σκλαβενίτης –δηλαδή της συμμετοχής της Αφοί Βερόπουλοι στο μ.κ. της κρητικής εταιρείας–, αντιμετωπίζει μια ιδιότυπα αντιφατική σχέση με την αθηναϊκή αλυσίδα. Είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστής και συνεταίρος της! Η σχέση αυτή χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.

Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι το γεγονός πως οι Χαλκιαδάκης και Σκλαβενίτης συνυπάρχουν ως συνεταίροι στην κρητική αγορά θα κοστίσει φέτος στην κρητική εταιρεία το υποχρεωτικό «λουκέτο» σε 2 από τα 40 καταστήματά της, ενώ 1 από τα 18 σούπερ μάρκετ που ανήκαν στη Μαρινόπουλος θα υποχρεωθεί να το κλείσει και η νέα τους ιδιοκτήτρια, βάσει απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να εγκριθεί το deal για τη διάσωση των δομών της Μαρινόπουλος (η απόφαση υπενθυμίζουμε ότι προέβλεπε το κλείσιμο συνολικά 22 καταστημάτων σε Αθήνα και Κρήτη).

Παράγοντες της Χαλκιαδάκης σημειώνουν ότι το κλείσιμο των δύο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας θα επηρεάσει αρνητικά το συνολικό ετήσιο τζίρο της περίπου κατά 6 εκατ. ευρώ. Συνεπώς «θα μπει ψαλίδι» στην ανάπτυξή της, ενώ πιθανώς θα επηρεαστούν και τα φετινά έσοδα της κρητικής εταιρείας, εφόσον η απόφαση της Επιτροπής πρέπει να εκτελεστεί δύο μήνες πριν το τέλος του έτους κι όχι στα τέλη του, δεδομένου ότι κατά την πρόβλεψή της το κλείσιμο των 22 καταστημάτων θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, στα τέλη του Οκτωβρίου και στα τέλη του Νοεμβρίου.

Πάντως, η διοίκηση της αλυσίδας δεν δείχνει διατεθειμένη να το βάλει κάτω. Για τη νέα χρονιά σχεδιάζει την ίδρυση και λειτουργία δύο νέων σούπερ μάρκετ, προκειμένου να τονώσει εκ νέου το τζίρο της.