Συνεχίζεται η αναταραχή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αλλά και των προμηθευτών, από τη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική τιμών της Carrefour.

Συνεχίζεται η αναταραχή στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, αλλά και των προμηθευτών, από τη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική τιμών της Carrefour.

Οι τιμές στο κατάστημα της Carrefour στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται σε πολλά προϊόντα σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης που έχουν στα χέρια τους οι υπόλοιπες αλυσίδες για τα ίδια προϊόντα. Σύμφωνα και με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί το περιοδικό μας σε τιμές γνωστών αλυσίδων και δημοσιεύονται σε αντίστοιχο πίνακα κάθε μήνα, κατά τη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου, το κατάστημα της Carrefour στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται να έχει σε 22 από τα 45 προϊόντα της μέτρησης τιμές κατώτερες από την κατώτερη μέση τιμή των υπολοίπων αλυσίδων. Και μάλιστα, τα προϊόντα αυτά ήταν από τα πιο γνωστά και ταχυκίνητα (οι τιμές δεν δημοσιεύονται στον σχετικό πίνακα, για να μην επηρεαστεί η συγκρισιμότητα των στοιχείων του).

Οι προμηθευτές, των οποίων τα προϊόντα εμφανίζουν τόσο χαμηλές τιμές, περνάνε δύσκολες στιγμές γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν όλη την υπόλοιπη αγορά των σούπερ μάρκετ. Όπως είναι φυσικό, οι υπόλοιπες αλυσίδες αντιδρούν έντονα για αυτές τις εξοντωτικές τιμές. Η λύση του να μην παραδίδουν οι προμηθευτές εμπόρευμα στην Carrefour είναι παράνομη και μάλλον ανέφικτη. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την αγοραστική δύναμη που έχει σήμερα το συγκρότημα της Carrefour παγκοσμίως και τα μερίδια αγορών που κατέχει στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Οι ιδιοκτήτες των άλλων αλυσίδων συσκέπτονται για τον τρόπο αντίδρασης τους και προσπαθούν να πείσουν τους προμηθευτές τους να τους "προστατεύσουν" από τα κτυπήματα τιμών της Carrefour.

Οι πρώτες κινήσεις εκφράστηκαν στο χώρο της εμπορικής πολιτικής αρκετών αλυσίδων στα προϊόντα private label, όπου λανσάρονται πλέον νέες σειρές προϊόντων με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (βλ. σχετικό ρεπορτάζ στις Εξελίξεις).

“Από πολύ νωρίς έδειξε η Carrefour τις επεκτατικές της βλέψεις”, μας δήλωσε στέλεχος μεγάλης αλυσίδας. “Είναι φανερό ότι θέλει να “σκουπίσει” την αγορά και να τρομοκρατήσει τους ανταγωνιστές της. Θα πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο ότι μπορεί οι χαμηλές τιμές να βοηθούν στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά παράλληλα καταργούν τον έντιμο ανταγωνισμό και στην ουσία βοηθούν μεσοπρόθεσμα στην παγίωση μονοπωλιακών καταστάσεων που τελικά είναι σε βάρος του καταναλωτή”.

Carrefour και στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στις… προλήψεις, η Carrefour έκανε τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου καταστήματός της στην Αθήνα Τρίτη και 13 Ιουνίου. Ο κος Δημήτρης Μαρινόπουλος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων του εντυπωσιακού καταστήματος στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας, παρουσία εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου και δημοσιογράφων.

Οι περισσότεροι καλεσμένοι στα εγκαίνια έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τιμές των προϊόντων που εκτίθενται στα ράφια της Carrefour. Στο πρώτο υπόγειο υπάρχουν τα τρόφιμα, ενώ το ισόγειο φιλοξενεί τα non food προϊόντα. Χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση ανά τμήμα, στο κατάστημα προσφέρονται εκτός των τροφίμων είδη οικιακού εξοπλισμού, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές και συστήματα hi fi, κ.ά.

Συνολικά ο χώρος πώλησης είναι 4.500 τ.μ., ενώ υπάρχει χώρος στάθμευσης για 330 αυτοκίνητα. Στο κατάστημα απασχολούνται 230 άτομα.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour Hellas κ. Eric Uzan, είπε μεταξύ άλλων πως “η Carrefour έρχεται στην Αθήνα για να προσφέρει σ’ έναν καταναλωτή που δεν έχει χρόνο για χάσιμο απεριόριστη δυνατότητα επιλογής, ελκυστικές τιμές και ποιοτικά εγγυημένα προϊόντα, σύμφωνα με τις αρχές της, που διέπονται από το σεβασμό στον καταναλωτή και στην υγεία του”.

Η Carrefour προχωρά εντατικά πλέον στην προετοιμασία για το άνοιγμα των άλλων δύο καταστημάτων της στην Αθήνα, σύμφωνα με το πλάνο που έχει ανακοινώσει, στην Πέτρου Ράλλη και στο Γέρακα.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και όπως επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις της Carrefour-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, σύμφωνα με τα σχέδια της μητρικής εταιρίας το Σεπτέμβριο του 2000 όλα τα υπέρ μάρκετ του ομίλου θα μετονομαστούν σε CARREFOUR.