Σε εφαρμογή άρχισε να θέτει το πλάνο της η Retail & More για το επαναλανσάρισμα του σήματος Carrefour στην Ελλάδα και την ανάπτυξη του δικτύου του στη χώρα. Στελέχη της εταιρείας ήδη άρχισαν να παρουσιάζουν στους μεγάλους προμηθευτές τη στρατηγική της Retail & More, το πλάνo ανάπτυξης του δικτύου της και τους στόχους που έχουν τεθεί, προκειμένου να ξεκινήσει
η διαδικασία της σύναψης κεντρικών συμφωνιών.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι εύκολη, δεδομένης της μη ύπαρξης βάσης τζίρου, που να αιτιολογεί τη σύναψη σχετικών συμφωνιών. Βέβαια, τα δεδομένα θα αλλάξουν, εφόσον η εταιρεία συνάψει συμφωνία franchise για την ένταξη στο δυναμικό της κάποιου μικρομεσαίου σχήματος της κλαδικής αγοράς. Με άλλα λόγια, η Retail & More σήμερα δεν διαθέτει δίκτυο, οπότε η όποια συμφωνία μαζί της δεν έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα. Κι ως γνωστόν συμφωνίες στη βάση υποθετικών αποτελεσμάτων ουδείς προμηθευτής κάνει. Αυτός είναι ο λόγος που, όπως αναφέρουν πηγές του «σελφ σέρβις», η Retail & More κατόπιν αιτήματός της εντάχθηκε στο δυναμικό του ομίλου αγορών Αστέρας. Μέσω αυτού, λοιπόν, θα γίνει δυνατόν στα πρώτα της βήματα να προμηθεύεται προϊόντα, δηλαδή βάσει των συμφωνιών του Αστέρα. Σε προοπτική χρόνου, άγνωστο πότε, να ανεξαρτητοποιηθεί, συνάπτοντας τις δικές της συμφωνίες, που θα είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικές.

Ενδιαφέρον έχουν και οι πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση των πρώτων καταστημάτων της εταιρείας, τα οποία, όπως αναφέρουν κύκλοι του περιβάλλοντός της, ήδη υφίστανται (!). Ειδικότερα, ακούσαμε ότι η Retail & More έχει συνάψει τις πρώτες δύο συμβάσεις δικαιόχρησης για τη λειτουργία των πρώτων δύο καταστημάτων της στη Θεσσαλονίκη επωνυμίας Plaza, τα οποία μάλιστα ήδη είναι εν δράσει εδώ και λίγους μήνες. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των καταστημάτων του δικτύου σε πέντε, εκ των οποίων τα τρία δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το τέταρτο αλλού στη Βόρεια Ελλάδα και το πέμπτο σε νησί του Αιγαίου.
Τα δύο σενάρια ανάπτυξης του δικτύου
Το Plaza είναι εμπορικό σήμα που το «μοιράζονται» δύο χρήσεις, η πρώτη ως έχει και η δεύτερη ως Plaza Express. Μέσω των καταστημάτων με τις σχετικές επωνυμίες θα διακινούνται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της Carrefour, καθώς και οι λοιποί επώνυμοι κωδικοί προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της Retail & More, τα σενάρια είναι δύο, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη του κλάδου, διότι επισήμως εκ μέρους της εταιρείας δεν δηλώνεται το παραμικρό. Βάσει των πληροφοριών μας, λοιπόν, στις προθέσεις της εταιρείας είναι ως το καλοκαίρι να έχει οργανώσει μια πρώτη βάση του δικτύου της, κινούμενη σε τοπικό επίπεδο στην περιφέρεια και δη με προτεραιότητα στην Κρήτη. Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στο δυναμικό της περίπου δέκα καταστημάτων σε εμπορικές περιοχές τουριστικών προορισμών του νησιού, προκειμένου μέσω αυτών η Retail & More να πετύχει μια καλή εκκίνηση το 2022. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πολλές παράλληλες ενέργειες ένταξης καταστημάτων συνεργατών στο δυναμικό της, ώστε με την πάροδο των πρώτων λίγων μηνών η εταιρεία να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά του κλάδου, με καταστήματα αναφοράς σε πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στο ποιες πόρτες θα χτυπήσει η Retail & More, δηλαδή ποιες τοπικές αλυσίδες, που σήμερα δρουν υπό τη σκέπη ομίλων αγορών του κλάδου, θα επιχειρήσει να δελεάσει ή αν θα απευθύνει πρόσκληση κυρίως σε ανέντακτους επαγγελματίες.