Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε τη μεγάλη γαλλική αλυσίδα να εγκαταλείψει ορισμένα καταστήματά της στη Γαλλία και την Ισπανία, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στις χώρες αυτές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρέωσε τη μεγάλη γαλλική αλυσίδα να εγκαταλείψει ορισμένα καταστήματά της στη Γαλλία και την Ισπανία, λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στις χώρες αυτές.
Η μετά την εξαγορά του ομίλου Promodes αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπηρεσίες της στα θέματα ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, μετά τη συγχώνευση με τον όμιλο Promodes ο όμιλος Carrefour κίνησε την προσοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ετσι, με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, που τελεί υπό την ευθύνη του Ιταλού επιτρόπου κ. Μάριο Μόντι, η Επιτροπή αντέδρασε στη συγχώνευση Carrefour-Promodes και ζήτησε να πληροφορηθεί από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού της Γαλλίας και της Ισπανίας ποια ήταν η θέση του γαλλικού ομίλου στις αγορές τους. Υστερα από πολλές έρευνες, ακροάσεις, συζητήσεις και ανταλλαγές πληροφοριών, πριν λίγες μέρες, εκδόθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα οι αποφάσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού της Γαλλίας και της Ισπανίας και είναι σαφέστατες: o όμιλος Carrefour πρέπει να αποχωριστεί αρκετές από τις μεγάλες επιφάνειες που κατέχει στις χώρες αυτές, λόγω δεσπόζουσας θέσης στις αγορές τους.
Στη Γαλλία η κυβέρνηση αποφάσισε ότι 34 καταστήματα Carrefour θα πρέπει να παραχωρηθούν σε τρίτους, ενώ στην Ισπανία η κυβερνητική απόφαση κρίνεται ακόμα πιο αυστηρή. Ο όμιλος Carrefour θα πρέπει να πωλήσει 12 υπέρ μάρκετ από τα 117 που διαθέτει, 3 σούπερ μάρκετ από τα 180 και 2 καταστήματα που βρίσκονται σε μεγάλα ισπανικά εμπορικά κέντρα. Οι αποφάσεις αυτές, υπογραμμίζουν έγκυροι παρατηρητές στις Βρυξέλλες, απέχουν πολύ από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του προέδρου και γενικού διευθυντή του ομίλου κ. Ντανιέλ Μπερνάρ, ο οποίος στις αρχές του χρόνου έλεγε ότι οι παραχωρήσεις καταστημάτων δεν θα ξεπεράσουν τις 5 με 6 και για τις δύο χώρες.
Οι Επιτροπές Ανταγωνισμού στη Γαλλία και την Ισπανία είχαν διαφορετική γνώμη και οι αποφάσεις τους δημιουργούν σίγουρα αρκετά προβλήματα στον όμιλο. Ετσι, από την αρχή του 2000, η μετοχή Carrefour στο χρηματιστήριο του Παρισιού έχασε πάνω από 25% και μετά την τελευταία απόφαση κατέβηκε επιπλέον 5%. “Ως φαίνεται”, τονίζει με ειρωνική διάθεση ένας Γάλλος χρηματιστής, “για τον όμιλο Carrefour η “χώνευση” των Promodes είναι πολύ πιο βαριά απ’ ό,τι υπολόγιζε ο κ. Μπερνάρ”.
Ο Ιταλός επίτροπος κ. Μάριο Μόντι, από την πλευρά του, σχολιάζοντας την απόφαση, υπογράμμισε ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρέος να προστατεύει τα δικαιώματα των καταναλωτών και να αποτρέπει τη δημιουργία επιχειρήσεων ικανών να παραβιάζουν το ανταγωνιστικό δίκαιο”. Και συνέχισε τονίζοντας: “Καταλαβαίνω ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οι επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να συνεργάζονται και να ισχυροποιούν τη θέση τους στις αγορές. Ωστόσο, αυτή η θεμιτή στρατηγική τους πρέπει να είναι συμβατή με τη φιλοσοφία της Ε.Ε., που είναι αυτή της προστασίας του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, αλλά εν τέλει και αυτών των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν “κατώφλια” συμμετοχής στην αγορά που δεν μπορούν να ξεπεράσουν χωρίς συνέπειες. Εξάλλου, αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.”
Οσον αφορά στον όμιλο Carrefour, για την ώρα αποφεύγει να σχολιάσει τις αποφάσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι επανεξετάζει βασικά σημεία της στρατηγικής του.