Η μεγάλης κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 16 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου από τον FDF (Food & Drink Federation), τον Σύνδεσμο Τροφίμων και Ποτών της Μ. Βρετανίας, αποκάλυψε πως ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές οι αρνητικές επιπτώσεις του Brexit.

Tα δύο τρίτα των προμηθευτών που ερωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν πως είναι λιγότερο σίγουροι για το μέλλον της επιχείρησής τους (69,5%), ενώ μόλις 1 στους 10 είχε την αντίθετη αίσθηση (11,2%). Οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν προμηθευτικές επιχειρήσεις μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Στις μικρές επιχειρήσεις το αρνητικό κλίμα ήταν πιο ισχυρό. Σε ποσοστό 79% δήλωσαν πως νιώθουν λιγότερη σιγουριά για το μέλλον από ό,τι πριν το δημοψήφισμα και σε ποσοστό 30% πολύ λιγότερη σιγουριά. Η έρευνα καταγράφει, επίσης, τις επιπτώσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Μία στις δέκα επιχειρήσεις (8,7%) δηλώνει πως οι υπάλληλοι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουν να φύγουν από τη χώρα, ενώ σε ποσοστό 71% των επιχειρήσεων που απασχολούν αντίστοιχης προέλευσης προσωπικό δηλώνουν πως βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς αβεβαιότητας.

«Το 20% των υπαλλήλων μας είναι μη Βρετανοί πολίτες και ένας από αυτούς ήδη ανέφερε πως δέχθηκε φραστική επίθεση στον δρόμο. Στρέφονται σε εμένα για απαντήσεις», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης που συμμετείχε στην έρευνα. Ένας άλλος επιχειρηματίας είπε: «Οι Ευρωπαίοι υπάλληλοί μας νιώθουν ανεπιθύμητοι και σε δύσκολη θέση». Τα ευρήματα της έρευνας συμφωνούν με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου που έδειξαν μείωση των πωλήσεων τροφίμων σε ποσοστά που είναι τα υψηλότερα καταγεγραμμένα από το 2013. Οι ερευνητές δεν κατέγραψαν μόνο απόψεις, αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία.

Πάνω από το 75% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε πως μετά το δημοψήφισμα σημειώθηκε αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και συστατικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων, σε ποσοστό έως 15%. Επίσης, η έρευνα κατέγραψε μείωση και στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων (δήλωση του 63% των ερωτηθέντων). Στα θετικά στοιχεία καταγράφεται το στοιχείο της αύξησης των εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε τρίτες χώρες, που συνδέεται με την πτώση της τιμής της στερλίνας, καθώς και αύξηση των πωλήσεων, όπως δηλώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Σύμφωνα με τον Ian Wright, γενικό διευθυντή του FDF, η έρευνα κατέδειξε την ανάγκη συνεργασίας της βιομηχανίας με την κυβέρνηση στον σχεδιασμό της στρατηγικής για να μειωθούν οι επιπτώσεις του Brexit στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η πορεία της επηρεάζει περίπου 3,9 εκατ. εργαζόμενους στο σύνολο του κλάδου των τροφίμων και 400.000 άμεσα εργαζόμενους στη βιομηχανία. Από αυτούς, περίπου το ένα τρίτο δεν είναι Βρετανοί.