Η… επέλαση των εναλλακτικών πρωτεϊνών συνεχίζεται: μετά τη σόγια, την πρωτεΐνη αρακά και άλλες πολλές εναλλακτικές του κρέατος πρωτεΐνες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή plant-based προϊόντων, η ισραηλινή εταιρεία Brevel ποντάρει στα προϊόντα με πρώτη ύλη τα μικροφύκη. Ήδη μάλιστα πριν από λίγες μέρες εξασφάλισε χρηματοδότηση 18,5 εκατ. δολαρίων, με επικεφαλής την NevaTeam Partners, η οποία «κλείδωσε» και μία θέση στο ΔΣ της εταιρείας. Η Βrevel ιδρύθηκε το 2016 στο Τελ Αβίβ από τρία αδέλφια που ανέπτυξαν μία τεχνολογία χάρη στην οποία μπορούν να παράξουν πρωτεΐνη από μικροφύκη, την οποία και μπορούν να πωλήσουν σε βιομηχανίες τροφίμων σε μορφή σκόνης, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για plant-based προϊόντα.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η πρωτεΐνη της είναι «η πιο βιώσιμη στη Γη», ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «πρωτεΐνη-φάντασμα», καθώς δεν επηρεάζει τη γεύση, το χρώμα ή τη μυρωδιά των τροφίμων στα οποία προστίθεται, και άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία ευρεία ποικιλία τροφών. Καθώς από τη διαδικασία παραγωγής της πρωτεΐνης παράγονται και άλλα, μη βρώσιμα παραπροϊόντα, το κόστος παραγωγής της είναι αντίστοιχο με αυτό των προϊόντων από πρωτεΐνη αρακά ή σόγια.

Ήδη μάλιστα η Brevel έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία φυτικών τυριών Vgarden, η οποία είναι και η πρώτη που θα ενσωματώσει την πρωτεΐνη μικροφύκης της ισραηλινής επιχείρησης στα προϊόντα της.

Τα πρώτα plant-based τυριά της Vgarden με πρωτεΐνη μικροφύκης αναμένεται να τοποθετηθούν στα ράφια εντός του 2024. Η κατηγορία των plant-based εναλλακτικών των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι άλλωστε αυτή στην οποία στοχεύει κατ’ αρχήν η Brevel. H εταιρεία διαθέτει μία πιλοτική μονάδα παραγωγής με δυναμικότητα μόλις 500 λίτρων, όμως μελλοντικά θα επεκταθεί σε ένα νέο εργοστάσιο 5.000 λίτρων και το 2025 σχεδιάζει να διαθέτει μία μονάδα συνολικής δυναμικότητας 900.000 λίτρων.

Η Brevel δεν είναι η μοναδική εταιρεία που πειραματίζεται με τη χρήση μικροφυκών σε βρώσιμα προϊόντα, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες κάνουν και εταιρείες όπως η AlgaeCore Technologies και η NewFish. Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς τα μικροφύκη θεωρούνται μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική τροφή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξασφάλιση τροφής για τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου με έναν πιο βιώσιμο τρόπο από τα σημερινά συστήματα γεωργίας, σύμφωνα με έρευνες, αποτελώντας δυνητικά ένα νέο είδος υπερτροφής χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά. Κι αν ακόμα η αξιοποίησή τους βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, στο μέλλον πιθανότατα θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter