Σε προσωρινή διακοπή της λειτουργίας των καταστημάτων τους, των παραγωγικών μονάδων αλλά και σε «πάγωμα» των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει σε ρωσικό έδαφος προχώρησαν τις τελευταίες ώρες οι μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου τροφίμων – ποτών και μαζικής εστίασης.

Την αρχή έκανε η αλυσίδα γρήγορης εστίασης McDonald’s, η οποία έχει σήμερα την μεγαλύτερη έκθεση στην αγορά της Ρωσίας από ότι οι άλλες παρόμοιες αλυσίδες του κλάδου, διαθέτοντας περί τα 850 καταστήματα.

Με επιστολή του που απηύθυνε προς τους franchisees και τους εργαζόμενους στα καταστήματα της McDonald’s στη Ρωσία, ο CEO της εταιρείας Κρις Κεμπτσίνσκι ανέφερε ότι θεωρεί σωστό το κλείσιμο των καταστημάτων, καθώς δεν μπορεί να αγνοήσει τον ανθρώπινο πόνο που έχει προκληθεί στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε άδικο.

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, οι 62.000 εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται, περνώντας σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αναστολής.

Σημειώνεται ότι η McDonald’s είναι ιδιοκτήτρια στο 84% των εστιατορίων στη Ρωσία, ενώ τα έσοδα που πραγματοποιεί από τη Ρωσία και την Ουκρανία μαζί ανέρχονται στο 9% των συνολικών παγκοσμίων εσόδων της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021. Παράλληλα, η διοίκηση της McDonald’s έχει λάβει μέριμνα και για την Ουκρανία, όπου αποφάσισε να πληρώνει κανονικά τους μισθούς των εργαζομένων αλλά και να στηρίξει το ταμείο τους με μια ενίσχυση 5 εκατ. δολαρίων.

Η KFC της Yum Brands σταματά την ανάπτυξη του δικτύου της
Την απόφαση της McDonald’s διαδέχθηκε η κίνηση της Yum Brands, ιδιοκτήτριας της αλυσίδας KFC, να «παγώσει» τη λειτουργία και την ανάπτυξη των εστιατορίων της, καθώς και τις επενδύσεις στη Ρωσία.

Η KFC διαθέτει πάνω από 1.000 καταστήματα στη Ρωσία, τα οποία συνεισφέρουν στον συνολικό παγκόσμιο τζίρο της ένα ποσοστό της τάξης του 2%.

Η γνωστή και από τη δραστηριοποίηση στη χώρα μας αλυσίδα καφέ Starbucks ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι αναστέλλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητά στη Ρωσία.

Με βάση την απόφαση αυτή όλα τα καταστήματά της θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ παράλληλα θα σταματήσουν, προσωρινά, και οι εξαγωγές των προϊόντων της προς τη Ρωσία. Πάντως, η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με 100 καταστήματα, μέσω του ομίλου Alsaya Group με έδρα το Κουβέϊτ, ανέφερε ότι θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των περίπου 2.000 συνεργατών στη χώρα.

Αναψυκτικά-ποτά
Οι δύο μεγάλοι παίκτες στον τομέα της βιομηχανίας αναψυκτικών, Coca-Cola Company και η PepsiCo ανακοίνωσαν το «πάγωμα» της λειτουργίας τους αλλά και των πραγματοποιήσεων επενδύσεών στη Ρωσία, επ’αόριστον.

Η PepsiCo, με τη σειρά της ανακοίνωσε την αναστολή των πωλήσεων της Pepsi-Cola στη χώρα, καθώς και των παγκόσμιων εμπορικών σημάτων ποτών της. Παρ΄όλα αυτά , για ευνόητους λόγους, όπως ανέφερε θα συνεχίσει να πουλάει καθημερινά απαραίτητα, όπως το βρεφικό γάλα. Επίσης, η Heineken ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή και τις πωλήσεις μπύρας στη Ρωσία.

Γαλακτοκομικά
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολυεθνική βιομηχανία γαλακτοκομικών Danone, η οποία θα σταματήσει, προσωρινά κάθε δραστηριότητα και επένδυση στη Ρωσία, πλην όμως θα εξακολουθήσει να τροφοδοτεί την ρωσική αγορά με βρεφικά και παιδικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η φινλανδική βιομηχανία γαλακτομικών, Valio, με τη σειρά της, ανακοίνωσε το άμεσο «πάγωμα» κάθε δραστηριότητάς της στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η φινλανδική εταιρεία έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές της προς Ρωσία και Λευκορωσία όχι μόνο προϊόντων της αλλά ακόμη και υλικών συσκευασίας.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter