Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής, «Μπορούµε»

Καθώς η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον κλάδο της αρτοποιίας, η θεματική αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει από το συνέδριο All about Bakery Conference 2024, που διοργάνωσε η Loulis Food Ingredients και το οποίο περιελάμβανε δύο παρουσιάσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Η πρώτη παρουσίαση ήταν αυτή του Αλέξανδρου Θεοδωρίδη, συνιδρυτή και διαχειριστή της ΜΚΟ «Μπορούμε», ο οποίος παρουσίασε το πώς μια ομάδα από… «τρελούς», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως «γέφυρα» ανάμεσα σε εταιρείες εστίασης, τροφίμων και άλλες εταιρείες, και σε κοινωφελείς φορείς, κοινωνικές δομές δήλων και συσσίτια, ώστε τυχόν περισσευούμενα φαγητά να κατευθυνθούν προς ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, και όχι στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρίδης, το «Μπορούμε» έχει προσφέρει πάνω από 85 εκατομμύρια μερίδες φαγητού από το 2012, μετρώντας πλέον πάνω από 3.000 δωρητές τροφίμων και πάνω από 650 ωφελούμενους κοινωνικούς φορείς.

Βέβαια, όπως σχολίασε ο κ. Θεοδωρίδης, για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των καταναλωτών: Δεν είναι λογικό ένας αρτοποιός να υποχρεώνεται μέχρι τις 9 το βράδυ να έχει στο κατάστημά του π.χ. τυρόπιτες, που είναι βέβαιο ότι δεν θα πωληθούν, επειδή οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι ακόμα και αργά το βράδυ να βλέπουν γεμάτες τις προθήκες των καταστημάτων…

Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από τις Ευτυχία Δανάκου, Communication & Customer Experience Manager, και Μαργαρίτα Λεβαντή, Compliance, Processes and Training Director, στην εταιρεία Γρηγόρης, οι οποίες παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες της αλυσίδας κατά της σπατάλης τροφίμων.

Όπως ανέφεραν, χάρη στην εκπαίδευση του προσωπικού, τη σωστή διαχείριση αποθεμάτων και παραγγελιών, τη δημιουργία «ζωνών ώρας» μέσα στη μέρα, τις σωστές αποθηκευτικές πρακτικές και άλλες πρωτοβουλίες γοι την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στα περισσότερα καταστήματα της αλυσίδας δεν περισσεύουν στο τέλος της ημέρας παρά μόνο 6-7 μερίδες φαγητού, οι οποίες με τη σειρά τους διατίθενται σε συνεργαζόμενους φορείς, όπως το «Μπορούμε», εκκλησίες και κοινωνικά παντοπωλεία.

Σημειωτέον ότι, για την επίτευξη των στόχων κατά της σπατάλης τροφίμων, η Γρηγόρης έχει επτά επιθεωρητές που κάνουν απροειδοποίητους ελέγχους σε καταστήματα της αλυσίδας, αξιολογούν το πώς λειτουργεί το κάθε κατάστημα και το βαθμολογούν, δίνοντας τη δυνατότητα επιβράβευσης αν η βαθμολογία του είναι καλή.

Την τελευταία πενταετία η αλυσίδα έχει «σώσει» σχεδόν 365.000 μερίδες φαγητού που πήγαν στο «Μπορούμε» και στο «Μαζί για το Παιδί», ενώ συμπεριλαμβανομένων και των μερίδων που δίνει το κάθε κατάστημα σε συνεργαζόμενους φορείς (περίπου 2.500 το χρόνο από κάθε κατάστημα, υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί συνολικά περίπου 1.000.000 μερίδες.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter