Καμία τεχνολογία, όσο εξελιγμένη και αν είναι δεν μπορεί να φανεί ωφέλιμη στην αγορά του grocery αν τόσο οι λιανέμποροι όσο και οι προμηθευτές δεν θέσουν σαφή ζητούμενα και στόχους από τη χρήση αυτής, αν δεν ξέρουν τι ψάχνουν, ποια είναι η γνώση που θέλουν να αποκτήσουν την εκάστοτε φάση.

Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί το συμπέρασμα του πάνελ διαλόγου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Shoptalk Europe 2023, που διεξάγεται στη Βαρκελώνη από τις 9 έως τις 11 Μαΐου και στο οποίο συμμετείχαν οι Bruno Mourão, Head of IT Transformation and IT Strategy & Experimentation της Sonae MC, Oli Baggaley, Program Director Group Mechanization της Ahold Delhaize και Ozenc Okyay, Digital Commerce Director Ice Cream της Unilever. Σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση όλων αυτών των εργαλείων είναι το scalability σε όλα τα επίπεδα.

Ο ψηφιακός κόσμος πιο πρόσφορος για πειραματισμός
Όπως ανέφεραν οι συνομιλητές είναι πολύ πιο εύκολο για τις εταιρείες (εμπόρους και βιομηχανία προμηθευτών) να «πειραματιστούν» με τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, στον ψηφιακό κόσμο, και να δοκιμάσουν πιλοτικά εφαρμογή των νέων τεχνολογιών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας αφού παρέχει μεγάλο όγκο πληροφορίας αλλά και με χαμηλή περιπλοκότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ahold Delhaize. Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα και σε μεγάλο όγκο data και insights για τις καταναλωτικές τάσεις και προτιμήσεις και πώς αυτές συνδέονται με δημογραφικά δεδομένα όπως η ηλικία, η χώρα καταγωγής και διαμονής, η κουλτούρα κ.ό.κ. διευκολύνοντας την προσαρμογή της στρατηγικής των εταιρειών σε διαφορετικές αγορές. Και εδώ όμως το ζητούμενο είναι να τεθούν τα σωστά ερωτήματα ως προς το ποια είναι τα δεδομένα που αναζητά κάθε φορά η εταιρεία σε σχέση με το τι επιδιώκει να μάθει.

Το Metaverse και το grocery
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα «καθαρό case study» για το πώς μπορεί το grocery να μεταβεί στην ψηφιακή επικράτεια του Metaverse, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Director of Mechanization της Ahold. Εξάλλου λόγω της φύσης των προϊόντων που προσφέρει, και έτι περισσότερο τα προϊόντα τροφίμων, είναι αδύνατον να ψηφιοποιηθεί πλήρως η εμπειρία του καταναλωτή όπως εξήγησε η Ozenc Okyay αναφέροντας το παράδειγμα του παγωτού Magnum στο Metaverse. Η μεγαλύτερη αξία του Metaverse για την αγορά του grocery φαίνεται πως είναι – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- η δημιουργία communities καταναλωτών στον ψηφιακό κόσμο, που συσπειρώνονται γύρω από ένα brand ή και ένα προϊόν.

Τι μαθαίνουν οι… μηχανές
Μια από τις τεχνολογίες που θα έχει μείζονα σημασία για το grocery είναι το λεγόμενο machine learning αφού, σύμφωνα με τους συνομιλητές, μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι εταιρείες να προσφέρουν εξατομικευμένη εμπειρία στους καταναλωτές βάσει των αγοραστικών τους συνηθειών, όπως πρόβλεψη περιστάσεων κατανάλωσης συγκεκριμένων προϊόντων, εξατομικευμένα κουπόνια, προωθητικές και προσφορές, προτάσεις για αγορές βάσει του shopping list των καταναλωτών. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η Unilever που αξιοποιώντας, στην αγορά της Τουρκίας, τις μετεωρολογικές προβλέψεις δημιουργεί ανάλογες προωθητικές για τα προϊόντα της, με πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με την κ. Okyay.

ΑΙ: Προβλέπει αλλά χάνει το «γιατί»
Η αχίλλειος πτέρνα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι ότι ενώ μπορεί να κάνει προβλέψεις βάσει δεδομένων δεν μπορεί να προσφέρει καμία γνώση αιτιότητας, το γιατί δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν αυτό που επιλέγουν. «Αν πας στο ΑΙ χάνεις το causality» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bruno Mourão της Sonae MC.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter