Διχογνωμία έχει επικρατήσει αναφορικά με την επιτυχία του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το οποίο έχει εξαγγείλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) και στο οποίο καλεί τους καταναλωτές, προκειμένου να «φρενάρουν» τη ζήτηση των συγκεκριμένων προϊόντων.
«Δεν έχει ακολουθήσει το καταναλωτικό κοινό», εκτιμά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Σημειώνεται ότι το μποϊκοτάζ ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς οι προτεινόμενες ημέρες εφαρμογής του από το ΙΝΚΑ αφορούν το χρονικό διάστημα μεταξύ 13 και 20 Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη εβδομάδα δήλωσε τα παρακάτω:
«Η πρώτη εικόνα από το λεγόμενο μποϊκοτάζ των προϊόντων στα γαλακτοκομικά είναι ότι δεν έχει ακολουθήσει το καταναλωτικό κοινό, δεν υπάρχει καμία μείωση στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Είχα αποφύγει να τοποθετηθώ στην αφετηρία, επειδή δεν ήθελα να φανεί ότι θέλω με κάποιο τρόπο να εμποδίσω τον ΙΝΚΑ από το να αναλάβει μία πρωτοβουλία. Δεν πρέπει να φτάνουμε σε μία Ελλάδα κοινωνικού αυτοματισμού που ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου. Εάν πράγματι πετύχαινε το μποϊκοτάζ αυτό θα σήμαινε την πλήρη οικονομική καταστροφή όλων των Ελλήνων κτηνοτρόφων, οι οποίοι, αν δεν πουλήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι ευαλλοίωτα, θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς εισόδημα».
«Επιτυχημένο, κατά 90%» κρίνει το μέτρο του μποϊκοτάζ το Ινστιτούτο Καταναλωτών
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στο FOODReporter, εξέφρασε την ακριβώς αντίθετη εκτίμηση: «Από εμάς προκύπτει ότι το μέτρο του μποϊκοτάζ είναι επιτυχημένο κατά 90%.
Αυτό μετριέται μέσα από τα στοιχεία της αγοράς, από τις πωλήσεις που είναι μειωμένες, από τις αναφορές που μας αποστέλλουν οι αντίστοιχες συνεργαζόμενες Ενώσεις Καταναλωτών». «Υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο», εξήγησε ο κ. Λεχουρίτης:
«Από την πληροφόρηση που έχει ο ΙΝΚΑ προκύπτει ότι οι γαλακτοκομικές εταιρείες που δίνουν τα προϊόντα τους στα σούπερ μάρκετ, έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες προσφορές αυτή την εβδομάδα και μειώσεις της τιμής μέσω ειδικών επιπλέον προσφορών σε κοντόληκτα προϊόντα που δεν καταναλώθηκαν». «Αυτό είναι και το μεγαλύτερο επιχείρημα ότι το μέτρο του μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα έχει πετύχει ήδη κι ας βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της εφαρμογής του», συμπλήρωσε.
Ο κ. Λεχουρίτης κατήγγειλε, επίσης, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι «ζητά πιστοποιήσεις λειτουργίας των οργανώσεων καταναλωτών, τη στιγμή ακριβώς που αυτές δείχνουν αποφασισμένες να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα προστασίας για τον μέσο καταναλωτή και με αυτόν τον τρόπο, δείχνει ότι εμμένει στη χειραγώγηση των πολιτών καταναλωτών».
Τι απαντά ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα
Το FOODReporter επικοινώνησε με γαλακτοβιομηχανίες ανά την Ελλάδα και αποκόμισε το συμπέρασμα από όσες απάντησαν (επειδή το ερώτημα τέθηκε και κάπως πρόωρα, στη μέση του μέτρου του προτεινόμενου μποϊκοτάζ), ότι δεν είδαν σημαντικές διαφορές στις πωλήσεις τους σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες κατανάλωσης. Μία εταιρεία, μάλιστα, ανέφερε ότι την εν λόγω εβδομάδα σημείωσε αύξηση όγκου πωλήσεων σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του περασμένου έτους.
Το συνολικό, σχεδόν καθολικό, συμπέρασμα που εξάγουν οι γαλακτοβιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι ότι το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά τους αντικειμενικούς λόγους για τους οποίους είναι αυξημένες οι τιμές ακόμη και στα βασικά γαλακτοκομικά προϊόντα και ότι ούτε οι ίδιοι καρπώνονται τις αιτήσεις της αύξησης τιμής, ούτε θα καρπωθούν και τους λόγους αποκλιμάκωσης της τιμής μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που έρχεται μιας και αποκλιμακώνονται οι τιμές παραγωγών, ελέω της μείωσης των αντίστοιχων τιμών ζωοτροφών ανά κιλό.
Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter