Στα κατεψυγμένα λαχανικά στην πρώτη θέση βρίσκουμε σταθερά τον Μπάρμπα Στάθη την τελευταία τριετία (2008-2010), σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του σελφ σέρβις η SymphonyIRI. Το ίδιο brand είχε και τα τρία πιο επιτυχημένα λανσαρίσματα του 2010.

Συγκεκριμένα, οι νέοι κωδικοί με τον αρακά – άνηθο, τα στρογγυλά φασολάκια και τα ανάμικτα λαχανικά κατέλαβαν τις τρεις πρώτες θέσεις σε πωλήσεις μεταξύ των προϊόντων της κατηγορίας που λανσαρίστηκαν το 2010, με συνολικές πωλήσεις άνω των 170 χιλ. ευρώ.

Μεταξύ της πρώτης πεντάδας των best sellers της χρονιάς που πέρασε βρίσκουμε και τα προϊόντα Λαζαρίδη, Ιωάννου, Alterra και Froza. Τα στοιχεία αφορούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Η σημασία της επιτυχίας ενός brand στην κατηγορία των κατεψυγμένων λαχανικών ανεβαίνει, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε ως δύσκολη χρονιά για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Ο ανταγωνισμός που δέχονται από τα νωπά προϊόντα είναι σημαντικό κίνητρο για την επένδυση σε νέα προϊόντα, που, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν στα νέα λανσαρίσματα, δίνει αξιόλογα αποτελέσματα.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη της κατηγορίας είναι η συνεχώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής, συστατικό της οποίας είναι και τα λαχανικά. Με την ενημέρωση των καταναλωτών για τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών στα κατεψυγμένα προϊόντα και με την παράλληλη επένδυση σε σύγχρονες τεχνολογίας κατάψυξης και συσκευασίας, ακόμη και οι πιο δύσπιστοι αποδέχθηκαν την αξία της ευκολίας στη χρήση χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως, παρά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, που οδηγεί τους καταναλωτές και στην επιλογή των private label προϊόντων, τα suppliers brands εξακολουθούν να αποτελούν την πρωτοπορία στην κατηγορία, σε ό,τι αφορά την προϊοντική γκάμα, τις συσκευασίες κλπ.

 Πίνακας 1: Κατεψυγμένα λαχανικά – best sellers 2010

 Κατάταξη  Brand  Εταιρεία
 1o  Μπάρμπα Στάθης  Μπάρμπα Στάθης
 2o  Λαζαρίδης  Λαζαρίδης
 3o  Ιωάννου  Ιωάννου
 4o  Alterra  Alterra
 5o  Froza  Vivartia

 Πηγή: SymphonyIRI

 Πίνακας 2: Best sellers για 3 συνεχόμενες χρονιές (1η και 2η θέση)

 2008  2009  2010  Brand  Εταιρεία
 1o  1o  1o  Μπάρμπα Στάθης  Μπάρμπα Στάθης
 2ο  2ο  2ο  Λαζαρίδης  Λαζαρίδης

 Πηγή: SymphonyIRI

 Πίνακας 3: New launches 2010

 Brand  Πωλήσεις (σε χιλ. ευρώ)
 Μπάρμπα Στάθης Αρακάς 1kg + άνηθος  95,01
 Μπάρμπα Στάθης Φασολάκια στρογγυλλά  44,74
 Μπάρμπα Στάθης Ανάμικτα Λαχανικά  31,52

 Πηγή: SymphonyIRI