Σε τέσσερις άξονες βασίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της η Bazaar, η διοίκηση της οποίας προβλέπει αύξηση κύκλου εργασιών και ενίσχυση της κερδοφορίας της φέτος. Ειδικότερα, η εταιρεία διεκδικεί τη διεύρυνση των μεριδίων της, μέσω της επέκτασης του δικτύου της με συμβάσεις δικαιόχρησης, όπως και με «λελογισμένες» επενδύσεις σε νέα εταιρικά σούπερ μάρκετ, της δυναμικότερη ανάπτυξης του δικτύου των cash & carry, αλλά και της εισόδου της στην κούρσα των εξαγορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Bazaar ήδη διαπραγματεύεται την εξαγορά τοπικής αλυσίδας του κλάδου και, εφόσον οι διαπραγματεύσεις «ωριμάσουν» χωρίς απρόοπτα, η σχετική συμφωνία αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του έτους.

Σε ό,τι αφορά, την περαιτέρω τόνωση των πωλήσεων χονδρικής, η Bazaar ήδη το 2017 ολοκλήρωσε ένα νέο κατάστημα στα Χανιά, ενώ εντός του έτους θα εγκαινιάσει ακόμη ένα. Η διοίκηση της αλυσίδας θεωρεί ότι σε μεγάλο βαθμό η ενίσχυση των εσόδων της θα προέλθει από τη χονδρική, δεδομένης της ταχύτατης ανάπτυξης του τουριστικού ρεύματος στη χώρα, το οποίο πριμοδοτεί τον τζίρο του Ho.Re.Ca., αλλά και της επιστροφής, τουλάχιστον μερικώς, των καταναλωτών στη μαζική εστίαση, που επίσης ικανοποιεί τις ανάγκες της από την οργανωμένη χονδρική. Γενικότερα εκτιμά ότι από το χώρο του food market οι πωλήσεις χονδρικής είναι αυτές που θα κρατήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης τα οργανωμένα δίκτυα.

Με τη στήριξη του ΕΛΟΜΑΣ
Στήριξη στην αναπτυξιακή της προσπάθεια έχει η Bazaar και από τον ΕΛΟΜΑΣ, του οποίου είναι μέλος και δη έχοντας την τρίτη καλύτερη επίδοση από άποψη τζίρου, ανήκοντας στη λεγόμενη «ομάδα G3» του ομίλου. Μέσω του ΕΛΟΜΑΣ η Bazaar εξασφαλίζει ανταγωνιστικές παροχές από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Επίσης διακινεί προϊόντα των συλλογών του ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία από κοινού με τις αποκλειστικές εισαγωγές προϊόντων που πραγματοποιεί η ίδια, διαφοροποιούν έντονα το μίγμα ραφιού της έναντι του ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bazaar κατάφερε πέρυσι να κρατήσει σε ανοδική πορεία τον τζίρο της σε μια κλαδική αγορά στην οποία, ενώ ο συνολικός τζίρος κινήθηκε ανοδικά περίπου κατά 2,3%, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι αλυσίδες εμφάνισαν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες, λόγω της αναβίωσης του άλλοτε δικτύου της Μαρινόπουλος υπό την ΕΥΣ. Ειδικότερα το 2017 έκλεισε για τη Bazaar με τζίρο 169,3 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των πωλήσεων της εταιρείας της Σάμου ΚΕΡΚΕΤΕΥΣ, έναντι 159,2 εκατ. ευρώ το 2016. Βάσει των προβλέψεων της διοίκησης της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της φέτος θα φθάσει ενδεχομένως τα 180 εκατ. ευρώ. Όσο για την κερδοφορία της, πέρυσι ενισχύθηκε φθάνοντας τα 3,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,7 εκατ. ευρώ το 2016.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο της Bazaar στα τέλη του 2017 αριθμούσε συνολικά 141 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 100 ήταν franchise και τα 41 εταιρικά. Το δυναμικό των καταστημάτων της αλυσίδας περιλαμβάνει 132 σούπερ μάρκετ, που λειτουργούν κατά τη λογική των convenience stores, και 9 καταστήματα πωλήσεων χονδρικής (4 εταιρικά, 2 hubs και 3 franchise). Σημειώνεται ότι η αλυσίδα πέρυσι εγκαινίασε 10 νέα καταστήματα και ότι ο ετήσιος σχεδιασμός της φέτος προβλέπει την οργάνωση και λειτουργία ακόμη 11 καταστημάτων, εκ των οποίων τα 10 θα είναι σούπερ μάρκετ –τα 6 εταιρικά και τα υπόλοιπα franchise– και ένα cash & carry. Η εταιρεία στα τέλη του 2017 απασχολούσε 1.300 εργαζόμενους στο σύνολό τους με συμβάσεις οκτάωρης απασχόλησης. Φέτος εκτιμάται ότι οι θέσεις εργασίας στο δίκτυό της θα αυξηθούν περίπου κατά 100.