Η είσοδος στις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω της οργάνωσης e-shop και η δυναμικότερη παρουσία στον τομέα των πωλήσεων χονδρικής, είναι δύο άξονες στους οποίους σχεδιάζει να αναπτυχθεί φέτος η Bazaar. Η διοίκησή της, που φέτος σχεδιάζει τη δημιουργία ακόμα τριών cash & carry και μέχρι δέκα νέων σούπερ μάρκετ, προβλέπει ότι ο τζίρος της εταιρείας φέτος θα αυξηθεί περίπου κατά 10 εκατ. ευρώ.

H διοίκηση της αλυσίδας εκτιμά ότι σε διάστημα περίπου ενός μηνός θα είναι έτοιμη να λανσάρει το ηλεκτρονικό της κατάστημα, με το οποίο θα απευθυνθεί σε καταναλωτές που κάνουν χρήση του internet για τις αγορές τους. Δεν αποκαλύπτει, ωστόσο, ποιο θα είναι το σήμα του. Εκπρόσωποι της εταιρείας σημειώνουν ότι η Bazaar, έχοντας διαπιστώσει πως μια μικρή μεν αλλά υπολογίσιμη μερίδα των καταναλωτών στρέφεται προς τις ηλεκτρονικές αγορές, θέλησε να είναι μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου που πρώτες τοποθετούνται στη σχετική αγορά. Η τροφοδοσία του e-shop, που θα αφορά το σύνολο των κωδικών προϊόντων που διαθέτει η Bazaar, θα γίνεται μέσω των εταιρικών καταστημάτων χονδρικής. Στην εναρκτήρια φάση οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα εστιαστούν στην περιοχή του Αττικής.

Το «e-άνοιγμα» της Bazaar είναι, εξάλλου, ο πρώτος από τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους η αλυσίδα δίνει φέτος μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα χονδρικής. Ο δεύτερος σχετίζεται με την ανάπτυξη ασφαλώς του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, που μεγαλώνει τον τζίρο του Ho.Re.Ca., κυρίως σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Φέτος, λοιπόν, η Bazaar σχεδιάζει να επεκτείνει το δίκτυό της χονδρικής με τρία νέα καταστήματα, με έδρες τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Σαντορίνη. Με την εγκαινίασή τους το δίκτυο cash & carry της αλυσίδας θα αριθμεί οκτώ μονάδες. Σημειώνεται ότι τα cash & carry συμμετέχουν στον ετήσιο τζίρο της εταιρείας με μερίδιο περίπου 25%, προερχόμενο κυρίως από πωλήσεις στην αγορά του Ho.Re.Ca και στους franchise του δικτύου.

Αύξηση πωλήσεων μέσω επέκτασης δικτύου
Η αλυσίδα θα συνεχίσει φέτος να επενδύει και στην επέκταση του δικτύου λιανικής, σχεδιάζοντας τη δημιουργία έως 10 νέων σούπερ μάρκετ. Το κεφάλαιο που θα διαθέσει φέτος στο εν λόγω δίκτυο θα φτάσει τα 2 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και τις δαπάνες για τις ανακαινίσεις παλαιών καταστημάτων της αλυσίδας. Σήμερα η Bazaar διαθέτει συνολικά 135 καταστήματα λιανικών πωλήσεων, εκ των οποίων τα 100 είναι εταιρικά και τα 35 franchise.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της, η χρονιά άνοιξε με πτώση πωλήσεων της τάξης του 9% τον Ιανουάριο και περίπου 7% το Φεβρουάριο σε συγκρίσιμη βάση. Συνυπολογιζομένων, πάντως, των πωλήσεων των επτά νέων καταστημάτων της αλυσίδας, που εγκαινιάστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουάριου του 2017 και του Ιανουαρίου φέτος, η πτώση περιορίζεται αισθητά. Στελέχη της Bazaar αποδίδουν την πτωτική πορεία του τζίρου στις πιέσεις από την αναβίωση του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος υπό το σήμα της Σκλαβενίτης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους υπολογισμούς τους, υποστηρίζουν ότι στο σύνολό της η αγορά του κλάδου δεν κινείται ανοδικά, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές των εταιρειών μετρήσεων, αλλά πτωτικά περίπου κατά 1% ως 2%.

Πάντως, η Bazaar αναμένει ότι η χρονιά φέτος θα εξελιχθεί γι’ αυτήν θετικά. Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση τα στελέχη της τη στηρίζουν στην πεποίθηση για θετικότερη πορεία των εσόδων της το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, φέτος προβλέπει έσοδα γύρω στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 170 εκατ. ευρώ το 2017.