Στον πολυχώρο «Χείρωνας» πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου η τελετή απονομής των Bakery Awards 24 και των Pastry Awards 24. Τα Bakery Awards 2024 διοργανώθηκαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την BOUSSIAS events, με σκοπό την επιβράβευση της αριστείας και της καινοτομίας προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων λιανεμπορίου και βιομηχανίας που σχετίζονται με την αρτοποιία, ενώ τα Pastry Awards 2024 διοργανώθηκαν για δεύτερη διαδοχική χρονιά, παράλληλα με τα Bakery Awards, με αντίστοιχο σκοπό και περιεχόμενο αλλά εστιασμένα στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής.

Περισσότερα από 120 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες και εκπρόσωποι του Τύπου παραβρέθηκαν στην τελετή της απονομής των βραβείων, προκειμένου να τιμήσουν τις βραβευμένες υποψηφιότητες των εταιρειών που, διαθέτοντας φούρνους και καταστήματα ζαχαροπλαστικής, παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, όπως και όσες παρέχουν υπηρεσίες packaging και logistics για σχετικά προϊόντα, έχοντας να επιδείξουν πρωτοποριακές πρακτικές τα τελευταία χρόνια.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν
Συνολικά, διακρίθηκαν 19 εταιρείες από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων. Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: 2 E Αρτοποιείο Τήνος, Cretan Bakery Perrakis SA, Delifrance Hellas, Galvas SA, Lidl Hellas, Loulis Food Ingredients ΑΕ, Mon Kooloor, Peace n Cake, Sweetbay ΙΚΕ, Tasty Brands, Vraykos Bulk Handling Systems, Ζαχαροπλαστεία Papliber, Ιωνική Σφολιάτα ΑΕ, Κοντόπουλος Νικόλαος, Κουλουράδες, Κρητών Άρτος, Μύλοι Κρήτης, Πίτες Castello & Grivas D. Group και Χωριάτικη Ζύμη ΑΕ. Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι Loulis Food Ingredients ΑΕ στην κατηγορία Άλευρα, τα Ζαχαροπλαστεία Papliber στην κατηγορία Υπηρεσίες Catering και η Χωριάτικη Ζύμη ΑΕ στην κατηγορία Βιομηχανία Αρτοποιίας/Brand. Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards. Η Delifrance Hellas αναδείχθηκε Bakery & Pastry Company of The Year, η Mon Kooloor αναδείχθηκε Bakery Brand of the Year και η Χωριάτικη Ζύμη ΑΕ αναδείχθηκε Pastry & Bakery Supplier of the Year.

Η επιβράβευση προάγει την αριστεία
Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της κ. Άννας Μαρίας Παπίρη, Wellness Editor-Author, CoFounder Wellness Project της BOUSSIAS events, στο πλαίσιο του οποίου τόνισε ότι «τα αρτοζαχαροπλαστικά σκευάσματα, αναπόσπαστα δεμένα με τις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, έχουν συμβάλει ώστε οι επιχειρήσεις του χώρου να αποκτήσουν πολιτισμική υπόσταση και ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα. Το 2023 τα ανοικτά μέτωπα της ενέργειας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και ο πληθωρισμός δυσκόλεψαν αναπόφευκτα τη σχετική αγορά, όπως και όλο το φάσμα της αγοράς τροφίμων. Το ψωμί είναι βασικό προϊόν και στοιχείο της διατροφικής κουλτούρας της ελληνικής οικογένειας. Το χωριάτικο ψωμί μπορεί να παραμένει ακόμη πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ωστόσο εμφανίζει πτωτική τάση, ενώ το ψωμί ολικής άλεσης, που κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση στην κατηγορία, παρουσιάζει ανοδική τάση. Το μερίδιο των προζυμωμένων ψωμιών αντιστοιχεί πλέον σχεδόν στο 22% της κατανάλωσης, πράγμα που δείχνει ότι οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς ποιοτικά προϊόντα. Η δημιουργικότητα, η γεύση και οι εναλλακτικές προϊοντικές λύσεις, όπως τα προϊόντα χωρίς γλουτένη ή τα vegan, αυξάνουν τις εμπειρίες του ολοένα και πιο απαιτητικού καταναλωτή, ανοίγοντας το εύρος της ποικιλίας και προάγοντας την ποιότητα των προϊόντων αρτο-ζαχαροπλαστικής».

Ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής και πρόεδρος της Πανελλήνιας ‘Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ), τόνισε ότι «τα Bakery Awards και τα Pastry Awards έχουν γίνει πλέον θεσμός. Τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής είναι βασικά στην διατροφή των ανθρώπων. Η μεγάλη διασπορά των σχετικών επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας συμβάλλει σημαντικά στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και τονώνει την απασχόληση. Η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική αποτελούν δυναμικά παραγωγικά πεδία, με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στον τόπο μας. Ειδικά στην πατρίδα μας οι επιλογές, μέσω της αξιοποίησης μοναδικών υλικών και τεχνικών, μοιάζουν ατελείωτες. Η συνεχής αναζήτηση φρέσκων ιδεών, που θα μετατραπούν σε νέα προϊόντα, ικανά να καλύπτουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς, είναι μια πραγματικότητα. Ο τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες εφαρμογής προχωρημένων λύσεων, μπορεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει τοπικά υλικά, τεχνικές και διαδικασίες σε περιβάλλον αειφόρου ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας και σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Τα συγκεκριμένα βραβεία δημιουργούν ένα μοναδικό πεδίο κατάθεσης νέων ιδεών, οδηγώντας σε δημιουργικό μέλλον τον κλάδο».

Ο κ. Ιωάννης Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ), επισήμανε ότι «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι υποψηφιότητες για τα βραβεία ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας αξιολογούνται από μια μικρή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες του χώρου κι έτσι ο πήχης ανεβαίνει κάθε χρόνο πιο ψηλά. Είναι πεποίθησή μου πως η διάκριση υποστηρίζει δυναμικά τον βραβευθέντα, του δίνει ώθηση και αναγνωρισιμότητα, ενώ διευρύνει την επιχειρηματική του σκέψη».

Ο κ. Ιωάννης Μάνος, γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, τόνισε την πεποίθησή του ότι «οι βραβεύσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία για τους διακριθέντες, διότι οι επιχειρήσεις διακρίθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον επαναλαμβανομένων κρίσεων (πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική). Ως εκπρόσωπος του ΕΒΕΑ σας ενημερώνω ότι είμαστε στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων με εξειδικευμένες δράσεις και πολύπλευρη υποστήριξη στη δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού, σύγχρονου και σταθερά αναπτυξιακού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Λιάρος, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής (ΕΕΠΑΖ), «η ΕΕΠΑΖ, που σύντομα θα γιορτάσει τα πρώτα γενέθλια της (ιδρύθηκε τον Μάιο του 2023), έθεσε υπό την αιγίδα της τη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει και επιβραβεύει την αριστεία και την καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών βιομηχανικών και λιανεμπορικών επιχειρήσεων σχετικών με την αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Ως ισχυρή φωνή για την έκφραση και προβολή των θεμάτων του κλάδου στην Ελλάδα, η Ένωσή μας στοχεύει να αναδεικνύει το αρτοποιείο και το ζαχαροπλαστείο ως επιχειρήσεις με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα στη χώρα μας».

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης (ΣΕΕΜΕ) ο πρόεδρός του, κ. Παναγιώτης Μωραΐτης, τόνισε ότι «σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση διαπιστώνουμε τον συναρπαστικό συνδυασμό δύο κόσμων: της δημιουργίας υψηλής αισθητικής, γεύσης και ποιότητας στα προϊόντα της αρτοζαχαροπλαστικής και του επαγγελματικού εξοπλισμού, που αποτελεί τον αθέατο αλλά ουσιαστικό σύμμαχο και υποστηρικτή των καθημερινών λειτουργιών της επαγγελματικής κουζίνας. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός αναδεικνύεται βασικός αρωγός στις καθημερινές προσπάθειες του σύγχρονου επαγγελματία, επιτρέποντας σε σεφ και ζαχαροπλάστες να αναπτύσσουν το ταλέντο τους με τον αποτελεσματικότερο τρόπο. Ο Σύνδεσμός μας είναι εδώ για να τιμήσει το έργο των καλύτερων επαγγελματιών του κλάδου και να ενθαρρύνει τη συνεχή αναζήτησή τους για την αριστεία».

Τα Bakery & Pastry Awards 2024 πραγματοποιήθηκαν υπό τις αιγίδες της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, της Πανελλήνιας ‘Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοπλισμού Μαζικής Εστίασης.

Official Publications: «FOOD Reporter» και «σελφ σέρβις».

 

Bakery & Pastry Company of the Year
Ε. Τσαλπατούρου, Marketing Manager της Délifrance Hellas
«Με τις ρίζες μας να βρίσκονται στο έδαφος, στα σιτηρά και στη γαλλική τεχνογνωσία της αρτοποιίας, είμαστε περήφανοι που βραβευτήκαμε ως Bakery & Pastry Company Of The Year. Τα καινοτόμα προϊόντα μας, με την ανώτερη ποιότητα των πρώτων υλών, όπως και οι δράσεις μας, απέσπασαν πέντε χρυσά βραβεία κι ένα ασημένιο σε διάφορες κατηγορίες. Πιστοί στη φιλοσοφία μας για ένα μέλλον βιώσιμο με διατήρηση της βιοποικιλότητας, με παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και του μετασχηματισμού των γεωργικών και παραγωγικών μοντέλων, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Delifrance ως εταιρεία τροφίμων έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ευχαριστούμε θερμά τους πελάτες μας, που μαζί τους καθημερινά μεγαλώνουμε και μοιραζόμαστε τους στόχους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, μαζί με την αγάπη μας για την αρτοποιία και την καινοτομία των προϊόντων μας. Με σεβασμό στην παραδοσιακή τεχνογνωσία, καθημερινά ανοίγουμε νέους ορίζοντες στην αρτοποιία υπεύθυνα, δημιουργικά και νόστιμα!».

Bakery & Pastry Supplier of the Year
Σταμάτης Καρυώτης, διευθυντής παραγωγής της Χωριάτικη Ζύμη ΑΕ
«Μας γεμίζει με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια το ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραλαμβάνουμε το βραβείο Bakery & Pastry Supplier of the year, μια διάκριση που αποτελεί επιβράβευση της καθημερινής προσπάθειας των 250 ανθρώπων της εταιρείας Χωριάτικη Ζύμη. Ο καθημερινός αγώνας όλων μας και η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε είναι η μεγαλύτερη εγγύηση πως στην Ελλάδα το «γρήγορο φαγητό» δε θα γίνει ποτέ «πρόχειρο φαγητό»! Δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους συνεργάτες μας, προσφέροντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όχι μόνο με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα μας και την ανάπτυξη νέων κάθε χρόνο, αλλά και μέσω της συνεχούς υποστήριξής τους στα ζητήματα που τους απασχολούν –από το στήσιμο βιτρίνας τους με ιδέες food styling μέχρι τα σεμινάρια για τη σωστή διαχείριση των προϊόντων μας και τους τρόπους εύρεσης, διατήρησης και ανάπτυξης των εργαζομένων τους. Θα ήταν παράλειψη να μην κάνω μια ειδική αναφορά στη διοίκηση της Χωριάτικης Ζύμης, η οποία δημιουργεί τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε τις ιδέες και τις δεξιότητες μας».

Platinum βραβείο στην κατηγορία Άλευρα
Νίκος Λούλης, πρόεδρος της Loulis Food Ingredients
«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη βράβευσή μας στην κατηγορία «Άλευρα» και ειδικότερα στα Επαγγελματικά Χωριάτικα Άλευρα του brand «Μύλοι Λούλη» στα φετινά Bakery & Pastry Awards. Υποστηρίζουμε πάντα τέτοιου είδους ενέργειες, οι οποίες επιβραβεύουν και αναδεικνύουν προϊόντα που προσφέρουν αξία στην καθημερινή διατροφή του καταναλωτή. Με περισσότερα από 240 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, η Μύλοι Λούλη είναι το υπ’ αριθμόν ένα brand αλεύρων για τους επαγγελματίες του κλάδου στην Ελλάδα. Με επτά ολοκληρωμένες σειρές αλεύρων Αρτοποιίας, Χωριάτικα, Πολυτελείας, Ευ ζην, Ολικής-Πιτυρούχα, Έξυπνα μείγματα και Σιμιγδάλια και με περισσότερα από 320 προϊόντα καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία αρτοποιού και ζαχαροπλάστη. Τα τελευταία χρόνια στους τομείς της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής γίνονται σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων προϊόντων και την εισαγωγή νέων πρακτικών. Η Loulis Food Ingredients βρίσκεται πάντα δίπλα στους επαγγελματίες του κλάδου, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις σχετικές προσπάθειες. Ευχαριστούμε θερμά την διοργανώτρια εταιρεία BOUSSIΑS και φυσικά την ομάδα της Loulis Food Ingredients, που φροντίζει πάντα να καινοτομούμε σε όλα τα επίπεδα».