Στις 15 Φεβρουαρίου, στο Radisson Blu Park Hotel, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Bakery Awards 2022, που διοργανώνει η Boussias. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιβραβεύτηκαν και αναδείχθηκαν προϊόντα, υπηρεσίες και καταστήματα του κλάδου της αρτοβιομηχανίας για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα που τεκμηρίωσαν στις υποψηφιότητές τους. Περισσότερα από 100 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι φορέων, ινστιτούτων, πανεπιστημίων, επαγγελματίες της αρτοποιίας, καθώς και εκπρόσωποι ΜΜΕ συμμετείχαν στην τελετή απονομής, όπου διακρίθηκαν 25 εταιρείες, από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Eιδικότερα, χρυσό βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: 2Ε Αρτοποιείο Τήνος, BakeHellas ABEE, Barilla Hellas, Cretan Bakery Perrakis SA, Delifrance Hellas, Mon KooloorΕ. & Θ. Καραδημας ΙΚΕ, Elite, Lidl Hellas, Memory Taste από κουλουράκια Σούλτου, Νίκος Κοντόπουλος, Bread Factory, Δ. Δρακουλάκης ΑΒΕΤΕ, Δρόσος Ιωάννης & ΣΙΑ ΟΕ, Ioniki SA, Κουλουράδες, Ντουρουντούς, Φαίδων ΑΕ, Φούρνος Αγάθης και Φούρνος «Το παραδοσιακό»-Bakery Axion estin.

Στις εταιρείες Elite, Δ. Δρακουλάκης ΑΒΕΤΕ, Δρόσος Ιωάννης & ΣΙΑ ΟΕ, Ioniki SA και Ντουρουντούς, οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο της ενότητας στην οποία συμμετείχαν, απονεμήθηκε και platinum βραβείο.

Στο πλαίσιο της τελετής απονομής, απονεμήθηκαν δύο τιμητικά βραβεία, στον κ. Σταύρο Νένδο, ιδρυτή της εταιρείας Select, και στον κ. Ιωάννη Γιαπιτζή, ιδρυτή των φούρνων «Εφέσσου», για την προσφορά τους στην αρτοποιία.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των Grand Awards, όπου αναδείχθηκαν η Délifrance Hellas Bakery Company Οf Τhe Year, η Κουλουράδες Βaker Οf Τhe Υear και η Φαίδων ΑΕ Bakery Product Brand Of The Year.

Χαιρετισμό στη διοργάνωση απηύθυνε η κ. Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, η οποία αναφέρθηκε στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς για έρευνα και καινοτομία στον χώρο στην αρτοποιίας. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, «η νέα χρονιά ξεκίνησε με τη «βαριά» παρακαταθήκη της τελευταίας διετίας, που δυσκόλεψε τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων. Μέσα στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον η ελληνική βιομηχανία τροφίμων ανταποκρίνεται στο αίτημα για πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων και συνεχίζει υπεύθυνα να παράγει και να προσφέρει προϊόντα ποιοτικά, ασφαλή, με προστιθέμενη αξία, που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και διατροφικές τάσεις των καταναλωτών. Είναι, επομένως, καθοριστικός ο συνεχής εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της Έρευνας και της Καινοτομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας. Είναι πυλώνες ανάπτυξης της βιομηχανίας τροφίμων, αρωγοί της στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αποτελούν για την επιχειρηματικότητα μοχλούς ευημερίας, εξωστρέφειας, αύξησης της απασχόλησης και της ικανοποίησης των σύγχρονων καταναλωτικών απαιτήσεων και αναγκών. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που παράγουν και προσφέρουν προϊόντα αρτοποιίας, είτε πρόκειται για τον διαχρονικό «φούρνο της γειτονιάς» είτε για άλλες πιο σύγχρονες επιχειρήσεις. Έχοντας συμμετάσχει στην επιτροπή αξιολόγησης των βραβείων, διαπίστωσα ότι τα Bakery Awards μπορεί να αποτελέσουν το εφαλτήριο για βελτιστοποίηση και για νέες ιδέες και να προσφέρουν στους καταναλωτές διαφορετικές επιλογές σε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι μέρος της καθημερινότητάς τους».

Ο κ. Ιωάννης Σμαρνάκης, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Bakery Awards 2022, έστειλε το δικό του μήνυμα στους νικητές και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χαιρετίζουμε τους συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό Bakery Awards 2022 και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους. Η παράγωγη προϊόντων αρτοποιίας αποτελεί σημαντικό ποσοστό τόσο της βιοτεχνικής όσο και βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας μας. Παρ’ ότι τα τυπικά αρτοσκευάσματα έχουν την μερίδα του λέοντος, υπάρχει χώρος για επιλογές που θα φέρουν νέους καταναλωτές, διευρύνοντας την αγορά τόσο των φρέσκων όσο και των τυποποιημένων προϊόντων. Τα Bakery Awards είναι μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη δημιουργία μέσω καινοτόμων δραστηριοτήτων, ως εκ τούτου θα συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προόδου και ευημερίας».

H κ. Άννα Μαρία Παπίρη, ΜΒΑ, Author Co-Founder Wellness Project, Boussias, αναφερόμενη στον ρόλο των βραβείων στην υποστήριξη της εξέλιξης του κλάδου της αρτοποιίας, σημείωσε τα εξής: «Ο κλάδος της αρτοποιίας είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της εστίασης και έχει κατακτήσει πρωταρχικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς καμία κουζίνα δεν λειτουργεί χωρίς να υπάρχουν ψωμί και αρτοσκευάσματα, καθώς είναι βασικά προϊόντα στη διατροφή μας. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας λειτουργούν 15.000 φούρνοι, οι οποίοι απασχολούν περί τα 144.000 άτομα. Οι σημαντικές επενδύσεις από τις αρτοβιομηχανίες έχουν δώσει ώθηση στο συσκευασμένο ψωμί, ενώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο καταναλωτής βρίσκει αρτοσκευάσματα με διαφορετικές γεύσεις και για διαφορετικές ανάγκες, αλλά και νέα προϊόντα που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο υγιεινής διατροφής και ευζωίας. Η αγορά διαρκώς ισχυροποιείται. Οι νέες σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες, τα σύγχρονα κτίρια, η εκπαίδευση, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες αποτελούν τα πεδία ανταγωνισμού για την επιτυχία. Σε αυτούς τους άξονες στηρίχθηκε η δημιουργία των βραβείων, θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη των καλύτερων».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Λούλης, Πρόεδρος του ΔΣ της Μύλοι Λούλη, εταιρείας που ήταν χορηγός της τελετής απονομής των βραβείων, δήλωσε: «Η αρτοποιία, ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική ιστορία και κοινωνία. Έχει καταφέρει να αντέξει μέσα στους αιώνες και ακόμη και σήμερα, παρά τις οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις που έχει βιώσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παρά το συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον της αγοράς, τα προϊόντα ζύμης συνεχίζουν και κατέχουν ένα πολύ βασικό κομμάτι στην καθημερινότητα του Έλληνα καταναλωτή. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν επαγγελματίες που διαπρέπουν, τόσο μέσα από την τέχνη τους όσο και μέσα από την επαγγελματική τους οξυδέρκεια.

Η αναγνώριση αυτών των ανθρώπων που ωθούν τον κλάδο της αρτοποιίας μπροστά είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ενός «φάρου» καλών πρακτικών, που θα εμπνέει τις νεότερες γενιές για εξέλιξη και για μελλοντικές επιτυχίες. Ο θεσμός των Bakery Awards είναι άξιος συγχαρητηρίων, καθώς αναδεικνύει αυτά τα παραδείγματα προς μίμηση, τα οποία θα βοηθήσουν τον κλάδο να εμπνευστεί και να μπορέσει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής και των νέων καταναλωτών. Εμείς στη Μύλοι Λούλη είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας στον τομέα της διατροφής των ανθρώπων. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσω της μεγάλης γκάμας προϊόντων στα άλευρα, τα μείγματα αρτοποιίας, αλλά και σε άλλες πρώτες ύλες για τον σύγχρονο αρτοποιό και ζαχαροπλάστη. Παράλληλα, συνδυάζουμε τα προϊόντα μας με υπηρεσίες εκπαίδευσης προς τους πελάτες μας βοηθώντας τους να εξελιχθούν περαιτέρω. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς φέτος βραβεύονται πολλοί πελάτες μας και το γεγονός πως και η δική μας εταιρεία έχει συμβάλει με τον τρόπο της σε αυτή την επιτυχία μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους!».

Οι βραβευθέντες, παραλαμβάνοντας τα βραβεία τους, τόνισαν την αξία των βραβείων για την ανάδειξη των προσπαθειών που καταβάλλουν, τόσο για την προαγωγή της καινοτομίας όσο και για την ενίσχυση του κλάδου της αρτοποιίας συνολικά.

• Χορηγός στη τελετή απονομής των Bakery Awards 2022 ήταν η εταιρεία Μύλοι Λούλη
• Τα βραβεία διεξήχθησαν με την τιμητική υποστήριξη των: ΣΕΒΤ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων) και ΠΕΤΕΤ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων)
• Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Oneman και το Love Yourself, ενώ official publications το Food Reporter και το σελφ σέρβις