Αναδιπλώνεται το οργανωμένο λιανεμπόριο όσον αφορά στο bake off, λόγω των εμποδίων που θέτει ο νέος νόμος για την αγορά άρτου, ο οποίος ισχύει ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2008. Το ισχύον καθεστώς για τον προψημένο-κατεψυγμένο άρτο υποχρεώνει, λοιπόν, σε αποεπένδυση και τις λιανεμπορικές αλυσίδες και την αρτοβιομηχανία, η οποία ήδη διέθεσε σημαντικά κεφάλαια για την εγκατάσταση γραμμών παραγωγής bake off και ψυκτικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail weekly, από τα 310 τμήματα διάθεσης προϊόντων bake off που λειτουργούσαν συνολικά σε σούπερ μάρκετ ήδη τα μισά, αν όχι περισσότερα, έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του greekretail, από τα 310 τμήματα διάθεσης προϊόντων bake off που λειτουργούσαν συνολικά σε σούπερ μάρκετ ήδη τα μισά, αν όχι περισσότερα, έχουν κλείσει. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει τα φουρνάκια bake off θα αποτελέσουν για τον κλάδο είδος υπό εξαφάνιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα η Α-Β Βασιλόπουλος σε όσα καταστήματα είχε εγκαταστήσει φούρνους bake off ανάρτησε ειδική ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε το καταναλωτικό κοινό ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν της επιτρέπει τη διάθεση φρεσκοψημένου ψωμιού. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα 78 τμήματα διάθεσης bake off της Α-Β Βασιλόπουλος έκλεισαν τα 60, ενώ η αλυσίδα αναζητά προμηθευτές για την τροφοδοσία των συγκεκριμένων καταστημάτων με τα σχετικά προϊόντα.

Αντίστοιχα, η Αφοί Βερόπουλοι έκλεισε περί τα 20 από τα 40 τμήματα bake off που είχε εγκαταστήσει σε ισάριθμα καταστήματά της, ενώ, όπως προβλέπεται, αντίστοιχη πολιτική θα ακολουθήσει και για τα περισσότερα από τα υπόλοιπα.

Bake off μόνο στα υπέρ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τα εναπομείναντα τμήματα διάθεσης προψημένου-κατεψυγμένου άρτου στα σούπερ μάρκετ, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο δεν υπάρχει όχληση από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. ‘Οπως μας δηλώθηκε, κάθε φορά που θα τίθεται ζήτημα για την εγκατάσταση φούρνου bake off, αυτόματα το τμήμα θα κλείνει, οπότε στην αγορά θα παραμείνουν ελάχιστα σημεία πώλησης -κατά κανόνα αυτά βρίσκονται σε μεγάλες εμπορικές μονάδες, τα υπέρ μάρκετ, όπου υπάρχει η ευχέρεια της σύννομης λειτουργίας.

Τα στελέχη του λιανεμπορίου επιμένουν με δηλώσεις τους ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το bake off καθιστά ζημιογόνες τις επενδύσεις υψηλού κόστους τόσο της αρτοβιομηχανίας όσο και των σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ανεργία, αφού εκατοντάδες είναι οι νέες θέσεις εργασίας που χάνονται και από τους δύο κλάδους.