Τα αυγά Ω3 δημιουργούνται με φυσικές παρεμβάσεις στη διατροφική αλυσίδα των πουλερικών που τα γεννούν, ώστε τα λιπαρά του κρόκου τους ωφελούν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία.

Τα αυγά Ω3 δημιουργούνται με φυσικές παρεμβάσεις στη διατροφική αλυσίδα των πουλερικών που τα γεννούν, ώστε τα λιπαρά του κρόκου τους ωφελούν χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία.

Η εταιρία ΜΕΓΑ ΦΑΡΜ μεταξύ των ειδών της συλλογής των αυγών που παράγει και διαθέτει στην αγορά, την τελευταία τριετία περιλαμβάνει κι ένα είδος αυγού που το ονομάζει Ω3 ή Egg Plus. Όπως μας εξήγησε ο κ. Ανέστης Θεοδωρίδης, διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της εταιρίας, πρόκειται για τη διεθνή ονομασία της συγκεκριμένης τεχνολογίας παραγωγής των αυγών αυτών. Ειδικότερα, Ω3 ονομάζεται μια από τις ομάδες λιπαρών που ωφελεί χωρίς να επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ψάρια π.χ. έχουν υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών Ω3 και γι’ αυτό συνεισφέρουν υγιεινά στη διατροφή όλων. Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα περιέχουν λιπαρά της ομάδας Ω6, τα οποία είναι μεν απαραίτητα για τη διατροφή μας, αλλά σε υψηλές ποσότητες επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Προκειμένου να παραχθούν τα αυγά Ω3, η ΜΕΓΑ ΦΑΡΜ, έχοντας αγοράσει από τον Καναδά το αποκλειστικό δικαίωμα στην εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας, παρεμβαίνει στη διατροφή των πουλερικών. Τα διατρέφει με προϊόντα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε λιπαρά Ω3 -κυρίως επεξεργασμένο λιναρόσπορο- και τους χορηγεί αυξημένη ποσότητα βιταμίνης Ε. Έτσι, ελέγχεται η ομάδα των λιπαρών και των βιταμινών που περιέχονται στους κρόκους των παραγόμενων αυγών.

Η τεχνολογία αυτή, που εξελίσσεται διεθνώς τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80. Για την ιστορία, σημειώνεται ότι μία από τις αφετηρίες για την ανάπτυξή της ήταν το ερευνητικό μεράκι μιας Ελληνοαμερικανίδας γιατρού για… τα αυγά που της έστελναν οι συγγενείς της από το χωριό. Η γιατρός εντόπισε την υψηλή τους περιεκτικότητα σε λιπαρά της ομάδας Ω3, οπότε ερεύνησε την τροφή που προτιμούσαν οι ελεύθερης βοσκής κότες του τόπου της.

Με τη σωστή προβολή οι καταναλωτές τα προτιμούν

Η ΜΕΓΑ ΦΑΡΜ παράγει μεγάλου μεγέθους (large) αυγά Ω3 και τα διαθέτει σε συσκευασίες εξάδας. Η ένδειξη Ω3 αναγράφεται στο κέλυφός τους με ειδικό μελάνι. Σήμερα το μερίδιο αγοράς των αυγών Ω3 στην Ευρώπη φτάνει το 10%. Αν και στην εγχώρια αγορά αυτό είναι ακόμα πολύ μικρό, σύμφωνα με διαπιστώσεις της ΜΕΓΑ ΦΑΡΜ, όπου τα αυγά Ω3 προβάλλονται με τρόπο ανάλογο της διατροφικής τους αξίας, το μερίδιό τους φτάνει το 20%… Αυτό παρά το γεγονός ότι η τιμή τους είναι περίπου η διπλάσια από τα κανονικά αυγά, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους της διατροφής των πουλερικών.

Τα αυγά Ω3 της ΜΕΓΑ ΦΑΡΜ είναι τοποθετημένα σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όχι όμως σε όλα τα καταστήματά τους. Το προϊόν προβάλλεται κυρίως μέσω του κλαδικού Τύπου και των εκθέσεων τροφίμων.