Επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ για το νέο εργοστάσιο στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης ετοιμάζει η ΑΒΕΚ Βεκράκος. Η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει στην επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας με ίδια κεφάλαια και ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Ο Βασίλης Αρνάκης, ο marketing manager που βρέθηκε επικεφαλής του εταιρικού project Qualita Unica μίλησε στο FOODReporter, με αφορμή το τριήμερο παρουσίασης του Fair Specialty Coffee στο Ζάππειο: «Την περασμένη δεκαετία αντιμετωπίσαμε ένα κύμα εξόδου μικροκαφεκοπτείων από συνεργασίες με τα χαρμάνια καφέ που εμπορευόμασταν. Υπάρχουν ορισμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούσαν περισσότερο αυξημένη ποιότητα και ταυτόχρονα, “να το ψάξουν λίγο παραπάνω” ως προς την προσωποποιημένη εμπειρία σε γεύση και άρωμα».

Η παραγωγή του project Qualita Unica χρησιμοποιεί επιχειρησιακά το 60% των παραγωγικών δυνατοτήτων του υπάρχοντος εργοστασίου της ΑΒΕΚ Βεκράκος. Το κομμάτι του custom-made καφέ ήταν αυτό με το οποίο εκκίνησε το project, όμως ο κ. Αρνάκης παραδέχεται ότι ο απώτερος σκοπός ήταν άλλος: Η δημιουργία του brand FAIR specialty coffee που προέκυψε μέσα από τις συνεχόμενες έρευνες και τις πολλές διαφορετικές προδιαγραφές που απαιτήθηκαν είναι ένας καφές κορυφαίας ποιότητας, ο οποίος προγραμματίζεται να ενταχθεί και στο κανάλι της λιανικής αγοράς. Το επόμενο στάδιο για την ΑΒΕΚ Βεκράκος είναι να προκύψει ένα ακόμη ποιοτικό top brand, το QU, με αρχικά από το project Qualita Unica και «χτισμένη» ταυτότητα μέσα από το πλαίσιο των εντατικών ερευνών, οι οποίες αρχικά ξεκίνησαν για τις ανάγκες των πελατών της ΑΒΕΚ.

Πώς προέκυψε η ανάγκη και το τελικό αποτέλεσμα για ένα χαρμάνι καφέ κορυφαίας ποιότητας
Η υπάρχουσα μονάδα επεξεργασίας καφέ της ΑΒΕΚ Βεκράκος, ως παρασκευάστρια και πλέον όχι μόνο εταιρεία εμπορίας καφέ, κατασκευάστηκε το 2014 στο Καβαλλάρι, στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με αφορμή την ανάγκη δημιουργίας χειροποίητου καφέ, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αναφορικά με τις ξεχωριστές απαιτήσεις του κάθε πελάτη. Το αρχικό πλάνο του καφέ Qualita Unica, όνομα που διατηρεί και το ίδιο το εργοστάσιο, αφορούσε tailor-made παραγωγή, η οποία θα προσαρμοζόταν και σε οικονομίες κλίμακας, ώστε να αποδώσει για την εταιρεία.
«Η διαχείριση των πελατών αναφορικά με τη διαφορετική επεξεργασία του καφέ έγινε σταδιακά. Για να βγούμε και να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε προϊόν προς τα έξω, χρειάστηκε να περάσουν 14 μήνες», δήλωσε ο κ. Αρνάκης στο FOODReporter. «Με τον καιρό δημιουργήθηκαν αρκετές συνταγές, για μια λύση που ομαδοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και τις αξίες του κάθε πελάτη γύρω από τον καφέ. Αν προκύψει κάποιος πολύ μεγάλος πελάτες με ιδιαίτερες ανάγκες, του φτιάχνουμε κάτι δικό του, ξεχωριστά», πρόσθεσε.

Οι δραστηριότητες του project Qualita Unica ουσιαστικά υπερκάλυψαν το κενό, που είχε διαβλέψει η ομάδα του κ. Αρνάκη. Γύρω από την ανάλυση του ψησίματος του καφέ, των αρωμάτων, των γεύσεων, των ποικιλιών, του τρόπου εκχύλισης, της επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης της διαδικασίας φρύξης (δηλαδή ψησίματος), χρειάστηκαν μεγάλοι χρόνοι ερευνών και δοκιμών και επένδυση υψηλού προϋπολογισμού. «Μιλάμε για καφέ upper-quality, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε “επάνω ράφι” και ταυτόχρονα, καλύτερη παραγωγική διαδικασία, με after-roasting blending και μπόλικες δοκιμές και έρευνα από πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Αρνάκης.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter