Επένδυση 15 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί η ΑΒΕΚ Βεκράκος σε έκταση που αγόρασε στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης, ώστε να φιλοξενήσει το ερευνητικό και το παραγωγικό κομμάτι του δικού της καφεκοπτείου, με ονομασία του σχετικού project ως Qualita Unica.

Στη νέα ιδιόκτητη έκταση 30 στρεμμάτων θα χτιστεί νέο εργοστάσιο συνολικής επιφάνειας 8.500 τ.μ., απέναντι από τις μεγάλες κεντρικές αποθήκες της Μασούτης. Την κατασκευή αναλαμβάνει από την αρχή έως το τέλος η Proestakis Development Projects τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία, με έδρα τους Αμπελόκηπους Αττικής. Για την ωρίμανση της επένδυσης συντάχθηκε επενδυτικό σχέδιο, όμως δεν κατάφερε ακόμη να ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου του 2016 και έτσι, η εταιρεία εκπόνησε νέο σχέδιο ώστε να λάβει ευνοϊκές ρυθμίσεις επιλέξιμων δαπανών μέσω των προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απόσβεση της επένδυσης εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί στο μισό εκτιμώμενο χρόνο, από τα δώδεκα έτη στα έξι.

Αύξηση ζήτησης, παραγόμενων όγκων και συνεπακόλουθα, παραγωγικής δυναμικότητας
Στο νέο εργοστάσιο θα τοποθετηθούν σύγχρονες καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, έργο που ανέλαβε η κορυφαία γερμανική εταιρεία σε μηχανολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας καφέ, Probat. Ταυτόχρονα, θα μεταστεγαστεί εκεί η μία γραμμή παραγωγής που έχει δημιουργήσει για λογαριασμό του project Qualita Unica της ΑΒΕΚ Βεκράκος η ελληνική Coffee Tours Σακαντάρης. Οι νέες γραμμές παραγωγής θα εξασφαλίζουν τριπλάσια παραγωγική δυναμικότητα. Εξάλλου, η μεταστέγαση γίνεται επειδή οι παραγγελίες καφέ Qualita Unica παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, κοντά στο 15% στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Η ΑΒΕΚ Βεκράκος έκλεισε με πωλήσεις 1.800 τόνων ιταλικού έτοιμου εισαγόμενου καβουρδισμένου καφέ Hausbrandt και 470 τόνων καφέ Qualita Unica που καβουρδίζεται στην Ελλάδα, όταν το 2017, πρώτο ολόκληρο δωδεκάμηνο του συγκεκριμένου project είχε ξεκινήσει με 50. Σύμφωνα με τον Managing Director της εταιρείας που διαχειρίζεται και το project Qualita Unica, το 2023 αναμένεται να κλείσει με περισσότερους από 2.000 τόνους πωλήσεων καφέ Hausbrandt και μεταξύ 700 και 800 τόνων καφέ Qualita Unica. Επειδή η υπάρχουσα εγκατάσταση, κατασκευής 2016, κόστους 2,5 εκατ. ευρώ σε εμβαδόν 970 τ.μ., έχει συνολική παραγωγική δυναμικότητα 1.500 τόνων στο 100% της χρήσης της, κάτι που σπάνια φθάνει να καλυφθεί σε καφεκοπτεία, η ΑΒΕΚ Βεκράκος προνοεί με τη δημιουργία του νέου εργοστασίου, το οποίο πάντως έχει καθυστερήσει παραπάνω από χρόνο. Η νέα κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει εκτίμηση ολοκλήρωσης της εγκατάστασης «με το κλειδί στο χέρι» οκτώ μήνες μετά την εκκίνηση των έργων. Για την ώρα, η υπάρχουσα ζήτηση καταλαμβάνει περίπου το 70% της παραγωγικής δυναμικότητας και εκτιμάται ότι το 2024 θα ξεπεράσει το 80%.

Το νέο εργοστάσιο θα περιλαμβάνει μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αναλαμβάνει την αυτόματη διαχείριση των κόκκων του πράσινου καφέ που θα ψήνει η ΑΒΕΚ Βεκράκος. Ειδικά για το project Qualita Unica, η εταιρεία συσκευάζει φουσκώνοντας τη σακούλα αφότου εκείνη έχει γεμιστεί με καφέ, σε δομή χρήσης αζώτου, μέσα από μηχανήματα της Παντελίδης Βιομηχανική Ζύγιση και Αυτοματισμοί.

Η ανάγκη του προσωποποιημένου καφέ, οι 22 διαφορετικές ποικιλίες και οι 14 παρεχόμενες συνταγές Qualita Unica
«Η ανάγκη προέκυψε από αρκετά σημεία λιανικής πώλησης καφέ, που ήθελαν να διαφοροποιηθούν ως προς την ποιότητα, τα χαρμάνια και τις συνταγές του καφέ που παρείχαν στους καταναλωτές. Διεκδικήσαμε να κερδίσουμε ένα καινούριο κομμάτι από την πίτα», δήλωσε ο κ. Αρνάκης.

Πράγματι, η ΑΒΕΚ Βεκράκος αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο πελάτη της Hausbrandt, καλύπτοντας άνω του 28% των συνολικών ετήσιων πωλήσεών της για φέτος: 2.000 τόνους από τους περίπου 7.100 τόνους που θα πουλήσει η μητρική εταιρεία μέχρι το τέλος του 2023.

Ο καφές Qualita Unica παρασκευάζεται από 22 διαφορετικές ποικιλίες καφέ, οι οποίες καβουρδίζονται μονοποικιλιακά και έπειτα εκχυλίζονται βάσει συνταγής, με διαφορετικές ποσοστώσεις, από τρεις ποικιλίες και άνω σε 14 διαφορετικές συνταγές. Ο αριθμός των συνταγών στοχεύεται να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Οι συνταγές δημιουργούνται έπειτα από σχεδιασμό και ερευνητική διαδικασία που προέκυψε γύρω από τη χημεία του καφέ και από την ανάγνωση των διαφορετικών προφίλ ψησίματος. Η ΑΒΕΚ Βεκράκος παρέχει συσκευασίες λευκής ετικέτας για όποιον συνεργάτη το επιθυμεί και το επόμενό της βήμα είναι να δημιουργήσει τον δικό της branded χαρακτηριστικό καφέ, βάσει τριών συγκεκριμένων συνταγών που δεν μοιράζεται.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter