Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του φυσικού μεταλλικού νερού Avaton, που προέρχεται από το Άγιον Όρος, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυσικό μεταλλικό νερό και ως φυσικό μεταλλικό νερό με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, με την εμπορική επωνυμία «Avaton-Σιμωνόπετρας» και με την ένδειξη «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο».

Είχε προηγηθεί σχετική θετική εισήγηση από την Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η επένδυση της NU Aqua στο Λουτράκι
Πίσω από το project του Avaton βρίσκεται η κυπριακή εταιρεία Bright Stone, της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπαμπάκος. Ο κ. Μπαμπάκος είναι περισσότερο γνωστός από το άλλο project εμφιαλωμένου νερού στο οποίο έχει εμπλακεί: τον περασμένο Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της εταιρείας ΝU Aqua, της οποίας επίσης ηγείται, με την Pepsico Hellas για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού «Λουτράκι» στην ομώνυμη περιοχή της Κορινθίας, μία επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ που στην πλήρη ανάπτυξή της θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, στις αρχές του μήνα το δημοτικό συμβούλιο του Λουτρακίου ενέκρινε τη χορήγηση άδειας εμφιάλωσης και εμπορίας φυσικού μεταλλικού νερού στην NU Aqua, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Παρούσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσωπώντας την NU Aqua, ήταν και η επιχειρηματίας Μαρία Τόκτωρ, η οποία ανέφερε πως, πέρα από την παραγωγή εμφιαλωμένου νερού, στο εργοστάσιο του Λουτρακίου σε δεύτερη φάση θα εμφιαλώνονται τα αναψυκτικά της Pepsico Hellas και αργότερα και τα σνακ της.

Σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης στο Άγιον Όρος
Η ιδέα πίσω από το νερό Avaton, σύμφωνα με τον Δημήτρη Μπαμπάκο, γεννήθηκε από ένα ταξίδι του στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους.

Το νερό πηγάζει εδώ και αιώνες από μία αρτεσιανή πηγή της μονής, όπου η Bright Stone ολοκλήρωσε εντός του 2021 την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας εμφιάλωσης, η οποία είναι εξοπλισμένη με χημικό εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας που εποπτεύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι για τις εγκαταστάσεις αυτές, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. περίπου, είχαν παρουσιαστεί επιπλοκές ως προς την αδειοδότησή τους, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής του Αγίου Όρους.

Το Avaton θα διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 375 και των 750ml, καθώς και σε φιάλες PET των 375, 500 και 750ml.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter