Το AVA, «ένα καλλυντικό στην κουζίνα» της ελληνίδας νοικοκυράς, διανύει μια πετυχημένη πορεία 40 χρόνων και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι συνώνυμο με το πλύσιμο των πιάτων.

Το AVA "ένα καλλυντικό στην κουζίνα" της ελληνίδας νοικοκυράς, διανύει μια πετυχημένη πορεία 40 χρόνων και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι συνώνυμο με το πλύσιμο των πιάτων.

Προϊόν της “χρυσής” εποχής της ελληνικής βιομηχανίας των αρχών της δεκαετίας του ’60, εξακολουθεί και σήμερα, όπως αναφέρει η κ. Α. Πλευράκη, υπεύθυνη του τμήματος μάρκετινγκ της ROLCO-ΒΙΑΝΙΛ όχι μόνο να διατηρεί την ηγετική του θέση στην αγορά, ανταγωνιζόμενο με προϊόντα ισχυρών πολυεθνικών συγκροτημάτων, αλλά να διαμορφώνει ως ένα βαθμό και τις εξελίξεις. Και μάλιστα, σε μια αγορά εξόχως ανταγωνιστική, αυτή των απορρυπαντικών πιάτων, που προσεγγίζει σε ετήσια βάση τα 20 δισ. δρχ.

Το AVA, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 σαν εξειδικευμένο προϊόν που για πρώτη φορά συνδύασε καθαριστική δύναμη και απαλότητα. Οι κύριοι ανταγωνιστές του μέχρι τότε ήταν οι σκόνες για πλύσιμο των ρούχων στο χέρι όπως το ROL. Το σλόγκαν “ένα καλλυντικό στην κουζίνα σας”, που διατηρείται μέχρι και σήμερα, ανταποκρίνεται με επιτυχία στο χαρακτήρα του AVA. Η πρωτοπορία του AVA δεν αφορά μόνο την προϊοντική του εξέλιξη αλλά και την επαφή του με τη γυναίκα. Για πρώτη φορά ένα υγρό πιάτων προσεγγίζει τη γυναίκα με ένα διαφορετικό πρωτοποριακό για την εποχή του τρόπο, βγάζοντάς την από τον παραδοσιακό της ρόλο. Μέσα από τη διαφήμιση δημιουργεί μαζί της άρρηκτους δεσμούς, γιατί κάθε φορά την αντιμετωπίζει με σεβασμό, αποδίδοντάς της τον πραγματικά πολυδιάστατο ρόλο της, έτσι όπως αυτός εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

To AVA προβλέπει τις ανάγκες της νοικοκυράς

Όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει η κ. Πλευράκη, το AVA καταφέρνει να βρίσκεται μπροστά από την εποχή του. Για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’70 εισάγει την έννοια της καλλυντικής περιποίησης των χεριών, ταυτίζοντας ένα υγρό πιάτων με ένα ακριβό γαλάκτωμα. Προβλέπει τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας παρακολουθώντας τάσεις και εξελίξεις. Έτσι, το 1984 εισάγει το AVA CLEAR, το πρώτο διάφανο υγρό πιάτων. Το 1998, συνεχίζοντας την πετυχημένη του πορεία, δημιουργεί μια καινοτομία στα δεδομένα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας αγοράς, το AVA BLUE. Είναι το πρώτο υγρό πιάτων με εκχυλίσματα φυκιών, ένα από τα πιο βασικά συστατικά της κοσμετολογίας, για μοναδική ενυδάτωση των χεριών. Σήμερα το AVA εξελίχτηκε ακόμη περισσότερο δημιουργώντας την πιο πρόσφατη επιτυχία του, το AVA Ξύδι. Το AVA Ξύδι πρωτοπορεί. Εμπλουτίζει τη σύνθεσή του με τη δύναμη και τις ιδιότητες του φυσικού ξυδιού και ταυτόχρονα συνδυάζει ευχάριστο άρωμα φρούτων σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα. Η σειρά AVA Ξύδι εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το καταναλωτικό κοινό, γεγονός που της χάρισε την τιμητική διάκριση στα πρώτα EFFIE AWARDS.

Η επιτυχημένη πορεία του AVA αποδεικνύεται και από τα μερίδια αγοράς που κατέχει (σε όγκο) και είναι: AVA PERLE 15,2%, AVA INOX 4%, AVA BLUE 2,6% και AVA Ξύδι 10%.

Με στόχο να παραμένουν στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών, τα προϊόντα AVA συχνά ανανεώνονται, προσφέροντας στον καταναλωτή καθαριστική δύναμη αλλά παράλληλα φροντίδα και προστασία στα χέρια, έτσι ώστε κάθε προϊόν AVA να είναι “ιδανικό για τα χέρια, αποτελεσματικό για τα πιάτα”. Συνδυάζουν την ποιότητα προϊόντων υψηλών προδιαγραφών με την καλύτερη προσφερόμενη τιμή της κατηγορίας στην οποία το καθένα απευθύνεται. Οι συσκευασίες των προϊόντων AVA τραβάνε αμέσως την προσοχή. Ο σχεδιασμός των μπουκαλιών προσφέρει ευκολία και πρακτικότητα στη χρήση. Παράλληλα, τα έντονα, λαμπερά χρώματα των ετικετών κάνουν τα προϊόντα να ξεχωρίζουν στο ράφι από τα υπόλοιπα ανταγωνιστικά. Η σιγουριά που προσφέρει το όνομα AVA, η σωστή τιμή, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα, κάνουν τα προϊόντα AVA προσιτά στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού.

Η διανομή των προϊόντων βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της κατηγορίας του. To AVA βρίσκεται παντού, σε όλους τους τύπους καταστημάτων, σε όλη τη χώρα.

Η προώθηση των προϊόντων γίνεται με έντονες “below & above the line” ενέργειες.

Η διαφημιστική δαπάνη ήταν το 1999 στα επίπεδα των 420 εκατ. δρχ. Η πρόβλεψη για το 2000 είναι να ξεπεράσει τα 500 εκατ. δρχ.

Το AVA δεν ακολουθεί τις εξελίξεις αλλά τις δημιουργεί, προσφέροντας πρωτοποριακά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης νοικοκυράς. Η σειρά των προϊόντων AVA προσφέρει σε κάθε γυναίκα ό,τι ζητάει από ένα υγρό πιάτων: αποτελεσματικότητα, καλλυντική περιποίηση, αντιβακτηριδιακή προστασία αλλά και αισθητική παρουσία και πρωτοποριακό design. Μέσα στην πορεία τεσσάρων δεκαετιών έχει να επιδείξει μόνο πρωτιές, σε πωλήσεις, σε νέες ιδέες. Δικαιωματικά λοιπόν είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης την αγοράς των υγρών πιάτων.

Η αγορά χρόνο με το χρόνο έχει μικρή αλλά σταθερή αύξηση σε αξία. Είναι έντονα ανταγωνιστική και συνεχώς αναπτυσσόμενη κατηγορία, τονίζει η κ. Πλευράκη και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το AVA θα συνεχίσει να προβλέπει τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας, έτσι ώστε η κάθε καταναλώτρια να μπορεί να βρει το προϊόν που της αξίζει. “Το πλύσιμο των πιάτων είναι υπόθεση AVA, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις ίδιες τις γυναίκες, που τόσα χρόνια το διατηρούν πρώτο στις προτιμήσεις τους.”