Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες ενισχύεται η εξωστρέφεια ενός μεγάλου αριθμού Ελλήνων προμηθευτών της, ανέλαβε η ΑΒ Βασιλόπουλος, μεσολαβώντας για την ανάπτυξη του εξαγωγικού τους τζίρου περίπου κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Ειδικότερα, πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε το δίκτυο του ομίλου Ahold-Delhaize σε Ρουμανία, Σερβία και Τσεχία στην εξαγωγή προϊόντων μαναβικής Ελλήνων παραγωγών.
Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, χρησιμοποιεί τις αποθηκευτικές της δομές στη Θεσσαλονίκη, μετατρέποντάς τις σε ένα σύγχρονο εξαγωγικό hub. Εγχώρια προϊόντα ήδη αγοράζονται απευθείας από τις τρεις θυγατρικές του ομίλου Ahold-Delhaize, αγοραστές των οποίων διαπραγματεύονται οι ίδιοι με τους παραγωγούς τους, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος κατόπιν ενδοομιλικής συναλλαγής αμείβεται με μία χαμηλή προμήθεια για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Υπολογίζεται ότι ο εξαγωγικός τζίρος δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Η εξωστρεφής δράση της ΑΒ Βασιλόπουλος για λογαριασμό επιλεγμένων προμηθευτών της έχει συνέχεια, καθώς περιλαμβάνει και την καθιέρωση κοινού brand με θυγατρικές του ομίλου Ahold-Delhaize για πολλά από τα private label προϊόντα που διαθέτει στην εγχώρια αγορά. Έτσι, προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα αποκτούν τη δυνατότητα τοποθέτησής τους στα ράφια των καταστημάτων του ομίλου στις αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Τσεχίας κι όχι μόνο σε αυτές. Η διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλος εκτιμά ότι δυνητικά οι εξαγωγές αυτές μπορεί να φτάσουν τα 70-80 εκατ. ευρώ ετησίως σε τιμές παραγωγού, με την ίδια να εισπράττει επίσης μια χαμηλή προμήθεια για τη σχετική μεσολάβησή της. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσονται περίπου πενήντα κωδικοί προϊόντων, ο αριθμός των οποίων πιθανότατα με την πάροδο των μηνών θα αυξηθεί αισθητά. Πέραν όμως του εσόδου που εξασφαλίζει η εταιρεία από τη διαχείριση των εν λόγω κωδικών, πετυχαίνει και πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος, μέσω των κοινών παραγγελιών private label προϊόντων με τις αδελφές της εταιρείες, οι οποίες της επιτρέπουν να τα διακινεί σε ακόμα πιο ανταγωνιστικές τιμές.
Στρατηγική αναβάθμιση του δικτύου δικαιόχρησης
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των πωλήσεών της, η ΑΒ Βασιλόπουλος ολοκληρώνει την περίοδο αυτή το πρόγραμμα sale and lease back για δέκα ακίνητα που στεγάζουν καταστήματά της, από το οποίο θα εξασφαλίσει ρευστότητα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει ήδη μετατρέψει δώδεκα μικρά εταιρικά καταστήματά της σε μονάδες franchise. Στο προσεχές διάστημα ο αριθμός των εμπορικών της μονάδων, που εντάσσονται στο εταιρικό σύστημα δικαιόχρησης, αναμένεται ότι θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ακόμα δώδεκα, με την προοπτική να φτάσουν πιθανώς τις τριάντα. Η απόφαση για τη μετατροπή τους ελήφθη, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτελεσματικότερα, καθότι τα franchise μαγαζιά έχουν βάσει του νόμου τη δυνατότητα να παραμένουν εν λειτουργία πέραν του επίσημου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, παραμένοντας ανοιχτά τα βράδια και τα σαββατοκύριακα, ενώ εξασφαλίζουν στην εταιρεία οικονομίες κλίμακος. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, τονίζεται ότι στο σύνολό του μετατίθεται σε άλλα εταιρικά καταστήματα του δικτύου. Ανεξάρτητα, πάντως, από τις εν λόγω αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος εμπορικών μονάδων, η αλυσίδα εμμένει και στο πρόγραμμα ένταξης νέων συνεργατών franchisees στο σχετικό δίκτυο, με την προοπτική φέτος να λειτουργήσουν περί τα πενήντα νέα franchise καταστήματα.
Ταυτόχρονα, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει τις επενδύσεις της στον εκσυγχρονισμό των μεγάλων εταιρικών καταστημάτων της κατά το πρότυπο του νέου σούπερ μάρκετ της στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα Mega ΑΒ του Ελληνικού και της Εθνικής Οδού.