Ιδιαίτερα θετικό είναι το οικονομικό αποτύπωμα της ΑΒ Βασιλόπουλος για το 2017. Η δημοσιευμένη οικονομική της κατάσταση για την περυσινή χρήση δείχνει ότι η εταιρεία παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, όπως και όλη η κλαδική αγορά από τη εκδίπλωση της νέας Σκλαβενίτης, κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν αμείωτο τον τζίρο της, κρατώντας σε υψηλό επίπεδο την κερδοφορία της. Νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του κ. Λεωνίδα Βρεττάκου, θα αναλάβει ο κ. Βασίλης Σταύρου, νυν Brand President της Mega Image στη Ρουμανία.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τον ισολογισμό της χρήσης του 2017, η ΑΒ Βασιλόπουλος παρουσίασε ενοποιημένο τζίρο 2,100 δισ. ευρώ έναντι 2,175 δισ. ευρώ το 2016 και εταιρικό 2,091 δισ. ευρώ έναντι 2,181 δισ. ευρώ το 2016. Τα ενοποιημένα καθαρά προ φόρων κέρδη της διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 88,508 εκατ. ευρώ έναντι 106,374 εκατ. ευρώ το 2016 και τα εταιρικά καθαρά προ φόρων κέρδη της στα 87,285 εκατ. ευρώ έναντι 107,184 εκατ. ευρώ το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Στο εξεταζόμενο διάστημα τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ανήλθαν στα 531,612 εκατ. ευρώ από 553,137 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα εταιρικά μικτά κέρδη της στα 522,193 εκατ. ευρώ από 547,556 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, κ. Λεωνίδας Βρεττάκος, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε μια αγορά που λειτουργεί υπό διαρκή πίεση, σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βίωσε σημαντικές και δυστυχώς πρωτάκουστες αναταράξεις, αλλά και σε μια χρονιά όπως το 2017, που επαναλειτούργησαν 400 ανταγωνιστικά καταστήματα, η ΑΒ Βασιλόπουλος κατόρθωσε να έχει μικρές απώλειες τζίρου της τάξης του 3,2%, ενώ διατήρησε το επίπεδο κερδοφορίας της υψηλότερα του 4% επί του τζίρου της, διπλάσιο δηλαδή του μέσου όρου της αγοράς». Με άλλη δήλωσή του, σχετική με την αποχώρησή του από την εταιρεία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ξεκίνησε την καριέρα του σε αυτήν, όταν είχε μόλις 31 καταστήματα και 100 δισ. δραχμές τζίρο και την αφήνει ηγέτη του κλάδου, με πωλήσεις 2 δισ. ευρώ και περισσότερα των 430 καταστημάτων. «Η πίστη μου είναι βαθιά ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος με τον κόσμο που διαθέτει βρίσκεται σε καλά χέρια… Δίνω την υπόσχεση ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας και είστε πάντα στην καρδιά μου», κατέληξε στη δήλωσή του.

Τον κ. Βρεττάκο θα διαδεχθεί ο Βασίλης Σταύρου, Brand President της Mega Image στη Ρουμανία, αναλαμβάνοντας Brand President της ΑΒ Βασιλόπουλος την 1η Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Σταύρου ήταν επί πολλά έτη στέλεχος της ΑΒ Βασιλόπουλος, έχοντας την ευθύνη των Logistics, της Διασφάλισης Ποιότητας και της Διεύθυνσης Ανθρωπίνων Πόρων.

Επέκταση με νέα καταστήματα
Φέτος η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση του τζίρου της, βασίζοντας τις προβλέψεις της στη δυναμική των υπαρχόντων καταστημάτων της, την επέκταση του δικτύου της με νέα και την καθιέρωση των convenience stores υπό το σήμα AB Shop & Go, που θα της δώσουν τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης διείσδυσης σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές. Το σχετικό project ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, με πλάνο σε βάθος πενταετίας τα 100 σημεία πώλησης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη υπό καθεστώς δικαιόχρησης. Τα νέα εταιρικά σούπερ μάρκετ της αλυσίδας φέτος θα φτάσουν τα 12-14. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για το 2018 θα κινηθεί κοντά στα 60 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιό του, εκτός από την εγκαινίαση νέων και τις ανακαινίσεις παλαιότερων σούπερ μάρκετ προβλέπεται η δημιουργία και νέων κεντρικών αποθηκών στην Αθήνα. Στο βαθμό που το σχετικό σχέδιο προχωρήσει, οι επενδύσεις της εταιρείας φέτος θα προσαυξηθούν κατά 35 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική ετήσια επενδυτική δαπάνη της στα 95 εκατ. ευρώ.