Με στόχο μερίδιο αγοράς που θα υπερβαίνει το 20% της οργανωμένης λιανικής, πορεύεται φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος, οι πωλήσεις της οποίας έκλεισαν στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με ρυθμό ανάπτυξης 3%-4%, σε συνθήκες όπου η αγορά του κλάδου στο σύνολό της κινείται πλέον πτωτικά. Κατά πληροφορίες, στο 9μηνο η αλυσίδα αύξησε το μερίδιό της στην αγορά κατά 1,2%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μερίδιό της το 2010 προσδιορίζεται στο 18,6%.

Η αυξητική πορεία που εμφανίζει φέτος ο τζίρος της ΑΒ Βασιλόπουλος δεν βασίζεται τόσο στα νέα καταστήματα, αλλά στην οργανική ανάπτυξη των πωλήσεων, κι αυτό διότι τα περισσότερα από τα νέα καταστήματά της λειτούργησαν μέσα στο καλοκαίρι, οπότε δεν απέδωσαν σημαντικό τζίρο στο 9μηνο. Ωστόσο, σε 12μηνη βάση είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση των μεγεθών της αλυσίδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προγραμματίσει τη λειτουργία συνολικά 32 νέων καταστημάτων, εκ των οποίων τα 26 είναι εταιρικά και τα 6 franchise.

Στο 9μηνο η ΑΒ Βασιλόπουλος εμφανίζεται, με βάση τα στοιχεία της μητρικής της Delhaize, να έχει ενισχύσει και την κερδοφορία της. Στην αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας, όπως και στην κερδοφορία της, αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία πλέον κατέχουν το 20% του ετήσιου τζίρου της. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, στους μήνες που ακολουθούν το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά, λόγω της γενικότερης στροφής των νοικοκυριών στα προϊόντα χαμηλότερης τιμής.

Υπόδειγμα δράσης η ΑΒ
Παράγοντες της ΑΒ Βασιλόπουλος τονίζουν ότι και φέτος η αλυσίδα παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία συνέχισε και μάλιστα αύξησε τις επενδύσεις της, με θετική επίδραση στην αύξηση των θέσεων εργασίας που προσφέρει. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 600 νέες θέσεις εργασίες, σε μια περίοδο που η ανεργία εξελίσσεται σε κοινωνικό όλεθρο.

Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του ομίλου Delhaize, κ. Pierre-Olivier Beckers, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του βελγικού ομίλου, έκανε ειδική αναφορά στην ΑΒ Βασιλόπουλος και στην πορεία της στην Ελλάδα, τονίζοντας το γεγονός ότι «επιτυγχάνει ισχυρό ρυθμό αύξησης κερδών, λειτουργώντας σε ένα δυσμενές περιβάλλον»…

Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ασία, τομέας στον οποίο εντάσσονται οι δραστηριότητες της ΑΒ Βασιλόπουλος, κινήθηκαν ανοδικά κατά 20% στο 9μηνο, με την αξία τους να φθάνει τα 1,6 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2010. Ως προς τα λειτουργικά του κέρδη, ήταν επίσης αυξημένα κατά 36,5%, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 30 το αντίστοιχο 9μηνο του 2010.

Το 2012 ο όμιλος Delhaize αναμένεται ότι θα εμφανίσει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένων των αναβαθμίσεων που έχει προγραμματίσει στα δίκτυα καταστημάτων της εξαγορασθείσας Delta στις αγορές της Σερβίας, της Αλβανίας, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας. Η προσαρμογή των εν λόγω καταστημάτων στα πρότυπα της μητρικής εταιρείας αναμένεται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τον τζίρο του βελγικού ομίλου. Όπως είναι γνωστό, καθοριστική συμμετοχή στην όλη προσπάθεια έχουν κορυφαία στελέχη της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Τέλος, σε επίπεδο ομίλου, στο 9μηνο, καταγράφηκε οριακή υποχώρηση των εσόδων της τάξεως του 0,8% με την αξία τους να περιορίζεται στα 15,47 δισ. ευρώ από 15,6 δισ. που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 2010. Πτωτικά κατά 7,3% κινήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη του βελγικού ομίλου, που διαμορφώθηκαν στα 665 εκατ. ευρώ έναντι 717 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.